ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τρεις οι στόχοι των επαφών Αναστασιάδη στο Νταβός

Στις 12:30 το μεσημέρι της ερχόμενης Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί η Τριμερής Συνάντηση

ΚΥΠΕ

Σε τρεις στόχους επικεντρώνονται οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Νταβός, όπου μεταβαίνει αύριο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος ανέφερε πως κατά τις επαφές του Προέδρου θα γίνει ενημέρωση για την κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό και πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Οι συναντήσεις, όπως ανέφερε, θα αφορούν και στα ζητήματα της οικονομίας. Με την ολοκλήρωση του μνημονίου, σημείωσε, ο κ. Χριστοδουλίδης, δημιουργούνται σημαντικές επαφές, τονίζοντας ότι στις επαφές του Προέδρου στο Νταβός ξεχωρίζει η συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, καθώς και άλλους παράγοντες που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Κύπρο.

Ο τρίτος στόχος στον οποίο επικεντρώνονται οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας αφορά στα ενεργειακά. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, έχουν διευθετηθεί σημαντικές συναντήσεις ως προς την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως με τους εκτελεστικούς διευθυντές των εταιρειών ΕΝΙ και ΤΟΤΑL.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν τίθεται θέμα πενταμερούς διάσκεψης, είτε στο Νταβός είτε αλλού, για το Κυπριακό. Η πενταμερής είναι μία εισήγηση της τουρκικής πλευράς, όπως είπε, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Δεν απέκλεισε, πάντως, σε κάποια φάση των συνομιλιών, αν οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ακτίνα συμφωνίας, να πραγματοποιηθεί μία πολυμερής διάσκεψη, την οποία θα απασχολήσει η κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων. Αυτό όμως, επεσήμανε, με κανέναν τρόπο δεν θα επηρεάσει τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κυπριακής ιδιοκτησίας φύση των συνομιλιών.

Το Πρόγραμμα του Προέδρου
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Νταβός της Ελβετίας και στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν και τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί.
 
Μεταξύ άλλων, αύριο το βραδύ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον εκτελεστικό διευθυντή της ΕNI κ. Claudio Descalzi και στη συνέχεια θα παραστεί σε δείπνο που παραθέτει ο ιδρυτής του Φόρουμ κ. Klaus Schwab.

Το πρωί της Πέμπτης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα χαιρετίσει τις εργασίες συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Επανενώνοντας την Κύπρο», στις οποίες θα παραστούν και θα μιλήσουν ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο Μουσταφά Ακιντζί και ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. 

Λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης, θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ στις 12:30 τοπική ώρα, θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση, με τον γ.γ. του ΟΗΕ και τον Τ/κ ηγέτη.

Το βράδυ της 21ης Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης κ. Suma Chakrabarti.

Στις 22 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή της ΤΟΤΑL Patrick Pouyanné, ενώ κατά τη διάρκεια του Φόρουμ θα υπάρξουν επιπλέον συναντήσεις, για τις οποίες θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον οποίον θα συνοδεύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 23 Ιανουαρίου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση