ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπό σαφείς προϋποθέσεις η λύση ξεκαθάρισε στο Νταβός

Μπαν, Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν για τα δύσκολα που έπονται

Την αποσαφήνιση των πραγματικοτήτων στις συνομιλίες στο κυπριακό, αλλά και τις βασικές παραμέτρους που θα πρέπει να διέπουν μια λύση έθεσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στην πρώτη κοινή συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, Μπαν Κι-μουν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, «είναι ξεκάθαρο από τη συζήτηση που ακολούθησε ότι ο Γενικός Γραμματέας έχει τώρα σαφώς καλύτερη εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για το ποια θέματα συζητήθηκαν, σε ποια από αυτά τα θέματα υπάρχει συναντίληψη, σε ποια από αυτά τα θέματα υπάρχει διαφωνία, καθώς επίσης για το ποια θέματα δεν έχουν ακόμα συζητηθεί, αλλά και για την ανάγκη, σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες, να μην υπάρχουν ούτε κενά ούτε ασάφειες, αλλά και να έχουμε απαντήσεις τόσο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της λύσης από την πρώτη μέρα όσο και για τη βιωσιμότητά της».

Σε δηλώσεις μετά το γεύμα που παραχώρησε προς τους δύο ηγέτες προέβηκε και ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντική όπως τη χαρακτήρισε πρόοδο που σημειώθηκε στις συνομιλίες τους τελευταίους οκτώ μήνες, αλλά και σε ένα αριθμό ευαίσθητων και δύσκολων θεμάτων που εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα, επισημαίνοντας ωστόσο πως με πολιτική θέληση είναι δυνατό να επιτευχθεί μια συμφωνία επί όλων των θεμάτων. Ταυτόχρονα, όμως, ο Μπαν Κι-μουν κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνουν και να στηρίξουν τους ηγέτες στην προσπάθεια τους για υπέρβαση της διαίρεσης στην Κύπρο.

Ξεχωριστή συνάντηση όμως με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, Μπαν Κι-μουν, είχε και ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του αμέσως μετά, οι διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη λύση στο κυπριακό θα πρέπει σιγά σιγά να περάσουν σε επίπεδο που να συμμετάσχουν και οι εγγυήτριες δυνάμεις.

Μηνύματα Αναστασιάδη προς Άγκυρα μεταφέρει ο Μπάιντεν

Ενωρίτερα πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, από τον οποίο και ζήτησε να μεταφέρει συγκεκριμένο μήνυμα προς την Τουρκική ηγεσία στο πλαίσιο των συναντήσεων που θα έχει στην Άγκυρα το ερχόμενο Σάββατο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αφού ευχαρίστησε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο για τη διαχρονική στήριξή του στο Κυπριακό και τη συμβολή του για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ – Κύπρου, τα μηνύματα του Προέδρου Αναστασιάδη προς την Τουρκική ηγεσία είναι για θέματα «που αφορούν τις συζητήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για τα οποία η Τουρκία πρέπει να λάβει αποφάσεις».

Ερωτηθείς αν αυτά τα θέματα αφορούν τις εγγυήσεις, ο κ. Χριστοδουλίσης απάντησε «και όχι μόνον». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά θέματα, στα οποία η Τουρκία πρέπει εμπράκτως να αποδείξει αυτό που δημόσια διακηρύσσει, και αυτό είναι κάτι που ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος αντιλαμβάνεται απόλυτα».

Εκατέρωθεν μηνύματα από Αναστασιάδη και Ακιντζί

Το πρόγραμμα της Πέμπτης στο Νταβός άρχισε με την συμμετοχή του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Επανενώνοντας την Κύπρο» στην παρουσία και του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Αξιοποιώντας το διεθνές βήμα που τους δόθηκε τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης παρουσίασαν την κοινή τους επιθυμία για λύση, θέτοντας ωστόσο ο καθένας και τις δικές του προϋποθέσεις και διλήμματα προς την άλλη πλευρά, αλλά και προς όσους εμπλέκονται στο κυπριακό.

Οι τέσσερις προϋποθέσεις που πρόταξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για λύσης είναι:

1. Η συνέχιση της προσπάθειας από τις δύο πλευρές με αποφασιστικότητα.

2. Η κατάθεση εποικοδομητικών προτάσεων επί των εκκρεμούντων ζητημάτων.

3. Η εποικοδομητική στήριξη των προσπαθειών από όλους τους ενδιαφερόμενους και τα εμπλεκόμενα μέρη.

4. Η στήριξη από τη διεθνή κοινότητα, ειδικότερα με ουσιαστική συνεισφορά στις οικονομικές πτυχές της λύσης.

Από την πλευρά του ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στις συνομιλίες χαρακτηρίζοντας τις ως μια τελευταία προσπάθεια για να ενωθεί η Κύπρος. Αφού επανέλαβε την σθεναρή όπως τη χαρακτήρισε αποφασιστικότητα των Τ/κ για μια «λύση στη βάση διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα καθώς και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών», σημείωσε πως οι πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο θα επενεργήσουν ως πηγή σταθερότητας και συνεργασίας παρά διένεξης και έντασης.

Με αναφορά στην αξιοποίηση των κυπριακών υδρογονανθράκων, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε πως «η ενωμένη Κύπρος θα μπορεί να ενεργήσει ως κόμβος για τους αγωγούς που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο στην ΕΕ μέσω της Κύπρου και της Τουρκίας, η οποία φαντάζει η μόνη βιώσιμη διαδρομή.» Καταλήγοντας, ο κ. Ακιντζί τόνισε πως για τον τερματισμό του 53χρονου κυπριακού προβλήματος «θα χρειαστεί διεθνής υποστήριξη τόσο όσον αφορά την τεχνική όσο και την οικονομική βοήθεια».

Διαβάστε Επίσης

Νταβός: Αναγκαία η τριμερής - Αντιδρούν τα κόμματα 
Κυπριακό και εγγυήτριες δυνάμεις συζητά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην Τουρκία 
Τα είπαν για το Κυπριακό Νταβούτογλου - Μπαν Κι Μουν στο Νταβός

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X