ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το θέμα των εγγυήσεων συζητά στην Τουρκία ο Κοτζιάς

Θα έχει επαφές με τον Τσαβούσογλου

ΚΥΠΕ

Στην Κωνσταντινούπολη θα έχει τη Δευτέρα επαφές ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συζητήσει το θέμα των εγγυήσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

Η επίσκεψη Κοτζιά είναι ανεπίσημη και θα συζητήσει επίσης θέματα διμερών σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας ενόψει του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δυο χωρών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι  στις επαφές του στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συζήτησε και το θέμα των εγγυήσεων χωρίς ωστόσο η τουρκική πλευρά να ανοίξει τα χαρτιά της για τη φόρμουλα την οποία επιδιώκει. Η θέση της Άγκυρας, όπως φέρεται να εκφράστηκε στον ΓΓ του ΑΚΕΛ, είναι ότι θα συζητήσει το θέμα των εγγυήσεων, αλλά λένε πως θα συζητηθεί στην ώρα του και όχι τώρα. Διαβεβαιώνουν παράλληλα ότι για το μόνο ζήτημα στο οποίο θέλουν να έχουν λόγο και ρόλο στις διαπραγματεύσεις είναι το θέμα των εγγυήσεων και πως θα δεχτούν όλα τα άλλα που θα συμφωνήσουν μεταξύ τους οι δύο κοινότητες. Δεν αναφέρθηκαν πάντως ούτε σε νατοϊκές εγγυήσεις ούτε και σε τετραμερή διάσκεψη.

Η Άγκυρα φέρεται επίσης να διαβεβαιώνει ότι όχι μόνο δεν υπονομεύει τον Ακιντζί αλλά τον στηρίζει. Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί και στο Ισραήλ για την προετοιμασία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Ισραήλ και την Κύπρο για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ