ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στον Μουσταφά Ακιντζί οι αποφάσεις για εδαφικές αναπροσαρμογές

Στην τ/κ πλευρά μεταφέρει το μπαλάκι της ευθύνης η τουρκική ηγεσία

Στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί παραπέμπει η Τουρκία σε σχέση με τις προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς όπως: Πρώτον, προχωρήσουν άμεσα οι δύο πλευρές σε συζήτηση του εδαφικού και, δεύτερον, συμφωνηθούν τέτοιες εδαφικές αναπροσαρμογές που θα επιτρέπουν μέχρι 100.000 πρόσφυγες να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που παρατηρείται μεταξύ των δύο πλευρών στο περιουσιακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το θέμα αυτό ηγέρθη στις συνομιλίες που είχε η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ υπό τον γενικό της γραμματέα Άντρο Κυπριανού, με την τουρκική ηγεσία το περασμένο Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

Πλην των ζητημάτων που εμπίπτουν σε αυτά της ασφάλειας/εγγυήσεων και των ρυθμίσεων για τα κατοχικά στρατεύματα, σε όλα τα άλλα θέματα που έθεσε στους συνομιλητές της η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία, η θέση της τουρκικής ηγεσίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν πως την ευθύνη για τις όποιες αποφάσεις την έχει η τουρκοκυπριακή πλευρά και ο Μουσταφά Ακιντζί.

Στο μεταξύ, στην κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, που υπογράφηκε τη Δευτέρα στην Άγκυρα, επισημαίνοντας πως οι ενταξιακές συνομιλίες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων των δύο μερών, η Ε.Ε. δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες εντός του πρώτου τριμήνου του 2016, με σκοπό να διασφαλίσει το άνοιγμα επιπρόσθετων διαπραγματευτικών κεφαλαίων, μετά το άνοιγμα στις 14 Δεκεμβρίου 2015 του κεφαλαίου 17 για την οικονομία.

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση