ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χριστοδουλίδης: Εστάλησαν τα μηνύματα που έπρεπε στην Τουρκία

Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και για τη συνάντηση Αναστασιάδη-Κυπριανού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Κυπριανού τον ενημέρωσε για τις επαφές του στην Αθήνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και στην Τουρκία με τον Τούρκο πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι απολύτως ικανοποιημένος, αφού τα μηνύματα τα οποία έπρεπε να σταλούν στην Τουρκία έχουν διαβιβαστεί από τον κ. Κυπριανού. Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις είναι χρήσιμες, έτσι ώστε να μας δίδεται η ευκαιρία να στέλνουμε απευθείας στην Τουρκία τα μηνύματα σε σχέση με τις συνομιλίες στο Κυπριακό. Από κει και πέρα θα αναμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μέσα από τις ιδέες, τις προτάσεις και τις εισηγήσεις που υποβάλλονται». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε ακόμη τις ευχαριστίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία του κ. Κυπριανού.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενημερωθεί επίσημα από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κοτζιά, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στην παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και άλλων υπουργών, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης».

Σε ερώτηση αν στο Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών γίνονται διεργασίες για το θέμα των εγγυήσεων, είπε ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απόψεις ή ιδέες. Γίνεται μία ανταλλαγή ιδεών Ελλάδας - Τουρκίας στο πλαίσιο ενός διαλόγου που υπάρχει και για άλλα θέματα, όμως δεν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο επ’ αυτού του θέματος».

Kληθείς να σχολιάσει αναφορές ότι η Τουρκία δίνει την εξουσία στον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί να χειριστεί ο ίδιος τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο ρόλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη στις διαπραγματεύσεις σίγουρα είναι σημαντικός, αλλά κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι στην Κύπρο υπάρχουν 43.000 στρατιώτες του τουρκικού στρατού κατοχής και αναπόφευκτα η Τουρκία είναι εκείνη που θα λάβει σημαντικές αποφάσεις σε θέματα, όπως το εδαφικό, οι εγγυήσεις, η αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής, τα χρονοδιαγράμματα, οι έποικοι. Άρα με παρουσία 43.000 Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο αντιλαμβάνεστε όλοι τον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία».

Πρόσθεσε ότι διάφορες δηλώσεις μπορεί να γίνονται και να εξυπηρετούν κάποιες σκοπιμότητες, αλλά αυτό που μετρά είναι τι γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το Κυπριακό, είπε, «δεν θα λυθεί με δημόσιες δηλώσεις, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Άρα, εμείς παραμένουμε σοβαροί, προσηλωμένοι στο διάλογο και όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Ερωτηθείς είπε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι από την ενημέρωση» από τον κ. Κυπριανού. Πρόσθεσε ότι «το αν είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα αυτό δεν μπορώ να το πω, διότι η σοβαρότητα απαιτεί να δούμε τι θα γίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση