ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ικανοποίηση διά τρία από τα αποτελέσματα της τριμερούς

Ποια τα βασικότερα σημεία της συνάντησης Αναστασιάδη, Νετανιάχου, Τσίπρα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η αναμενόμενη και χαρακτηριζόμενη και ως «ιστορική» τριμερής, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, αφήνει εκ του αποτελέσματος, όλες τις πλευρές ικανοποιημένες από τα όσα κατέγραψε.

Στην κοινή διακήρυξη δεσπόζουν μεταξύ των μερών συνεργασίες που αφορούν σε ενέργεια, θαλάσσιες μεταφορές, καινοτομία, υδάτινες τεχνολογίες, μεταφορές, τουρισμό, ασφάλεια και εμπορικές συνεργασίες. Το πολυσχιδές της διακήρυξης προνοεί εμβάθυνση στις μεταξύ των τριών χωρών σχέσεις, κάτι που από την πλευρά της Λευκωσίας μεταφράζεται ως κέρδος και ως προς την παρουσία και τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στα σημεία και στα οφέλη που θα έχουν και οι τρεις χώρες στάθηκαν στις δικές τους δηλώσεις και οι κ.κ. Νετανιάχου και Τσίπρας. Αμφότεροι τόνισαν τη σημασία που έχει ειδικά η ενεργειακή συνεργασία, που θα αποφέρει καρπούς και κοινά έργα, όπως η δημιουργία αγωγού Φ.Α. που θα ενώνει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων Κύπρου – Ισραήλ, και τα οποία μέσω Ελλάδας θα μεταφέρονται στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και τη δημιουργία υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρισμού των τριών κρατών.

Τα δύο αυτά τελευταία σημεία χαιρετίστηκαν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως επί της ουσίας πρόοδος στις σχέσεις με αμφότερα τα μέρη και ενδυνάμωση παράλληλα της ενεργειακής θέσης της Κύπρου στην περιοχή.

Λύση χωρίς εγγυήσεις και εγγυητές

Στη δική του ομιλία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η χώρα θα παίξει τον ρόλο της «ενεργειακής γέφυρας» ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ και πως «δεν περιορίστηκαν στη συζήτηση αλλά στην άμεση υλοποίηση δράσεων για σύσταση μιας τριμερούς επιτροπής εξειδικευμένης στα ενεργειακά».

Ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε ξεκάθαρα και για το Κυπριακό, προβάλλοντας την ξεκάθαρη άποψη πως η λύση δεν θα πρέπει να εμπεριέχει αναχρονιστικές πρόνοιες και θα πρέπει να είναι  «χωρίς εγγυήσεις και εγγυητές» όπως ανέφερε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα στην πρώτη συνάντηση κορυφής 
Εμβάθυνση συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X