ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην «Κ»: Συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Τουρκίας

Η νέα Συνθήκη που προτείνει η Λευκωσία

Την ετοιμότητά της να συζητήσει το ενδεχόμενο σύναψης μιας νέας Τριμερούς Συνθήκης Συμμαχίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας έχει διαμηνύσει η Λευκωσία. Η νέα Συνθήκη θα μπορεί να προβλέπει την εγκατάσταση στρατηγείου στην Κύπρο, χωρίς την παρουσία όμως ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων στο κυπριακό έδαφος.

Η προτεινόμενη νέα Συνθήκη, η οποία θα αντιμετωπίζει τα τρία συμβαλλόμενα κράτη επί ίσοις όροις, δεν αποκλείει την εγκατάσταση ενός στρατηγείου στην Κύπρο με τη συμμετοχή των τριών, ωστόσο, αποκλείει την παρουσία ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

Από την άλλη όμως, ως ιδιαίτερα ανησυχητική εκλαμβάνει η Λευκωσία τη σπουδή που επέδειξε πρόσφατα η Άγκυρα να μεταθέσει στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί την πλήρη ευθύνη της λήψης αποφάσεων για όλα τα ζητήματα πλην της ασφάλειας, των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων. Ενδεικτικές της τουρκικής στάσης ήταν και οι απαντήσεις που εισέπραξε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού από τους Τούρκους συνομιλητές του στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη, όταν έθεσε το θέμα της διασύνδεσης των εδαφικών αναπροσαρμογών με το περιουσιακό.

Πλήρες ρεπορτάζ στην έντυπη «Κ» της Κυριακής

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X