ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ομήρου: Προς τι οι διαπραγματεύσεις μετά τις δηλώσεις Μπουρτζού;

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να θέσει το θέμα που προκύπτει στις συνομιλίες»

ΚΥΠΕ

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με τις οποίες θέτει ευθέως θέμα όχι μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά ουσιαστικά διάλυσης της προκειμένου να συνδημιουργηθεί ένα νέο κρατικό μόρφωμα από την παράνομη οντότητα στα κατεχόμενα και από την ελληνοκυπριακή διοίκηση -όπως την αποκαλούν- προκαλούν την απορία προς τι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου σε δηλώσεις του στην Πάφο.

Ο κ. Ομήρου, είπε, πως η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αδιαπραγμάτευτη συνέχεια της μέσω διαδικασίας μετεξέλιξης της, από ενιαίο σε ομοσπονδιακό κράτος αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

Ως εκ τούτου, συνέχισε ο κ. Ομήρου, το ζήτημα που εγείρεται από τις δύο συνεχόμενες δηλώσεις του εκπροσώπου του Τ/κ ηγέτη εκ μέρος του Μουσταφά Ακιντζί είναι μείζονος σημασίας.

Πρόσθεσε επίσης, πως ο ΠτΔ θα πρέπει να θέσει το θέμα που προκύπτει στις συνομιλίες προ οποιασδήποτε άλλης ημερησίας διατάξεως και συζήτησης. Η οριστική διασαφήνιση του θέματος σημείωσε ο κ. Ομήρου, “πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για συνέχιση των συνομιλιών”.

Υπενθύμισε επίσης πως το 1964, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε το ψήφισμα 186 του 1964, με το οποίο αναγνωρίζεται μία και μόνη νόμιμη κυβέρνηση, εκπροσωπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία στο σύνολο της εδαφικής της επικράτειας και στο σύνολο του πληθυσμού της, που ήταν τότε η Κυβέρνηση του Προέδρου Μακαρίου.

Δηλαδή, επεξήγησε, “με αυτό το ψήφισμα , κατέρρευσε η προσπάθεια της Τουρκίας για αποαναγνώριση της ΚΔ και για αναγνώριση ξεχωριστής νομικής οντότητας από άποψης διεθνούς δικαίου των Τουρκοκυπρίων”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων υπενθύμισε την υιοθέτηση των ψηφισμάτων 541 και 550 του ΣΑ που υιοθετήθηκαν μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, με τα οποία καταδικάζεται η αποσχιστική ενέργεια της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και καθίσταται σαφές, συμπλήρωσε, ότι η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει μία και μόνη διεθνή νομική οντότητα στην Κύπρο, δηλαδή την οντότητα της ΚΔ.

Ως εκ τούτου, είπε, αυτό το θέμα δεν μπορεί να αιωρείται, ούτε να παραμένει μετέωρο , δηλώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη διασαφήνιση και διευκρίνιση ότι μιλούμε για συνέχεια της Δημοκρατίας, για μετεξέλιξη της ΚΔ και σε καμιά περίπτωση για κατάλυση της ή διάλυση της, κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X