ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άιντε: Εφικτή η λύση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις

Αναμένει εξελίξεις στην πτυχή της ασφάλειας εντός του 2016 ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την άποψη πως προδιαγράφονται εξελίξεις εντός του 2016, τουλάχιστον στην πτυχή της ασφάλειας, εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε, σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ, τονίζοντας ότι αν δεν επιλυθεί το θέμα αυτό «που αποτελεί πλέον σημαντικό κεφαλαίο του Κυπριακού, δεν θα είναι αρκετό να επιλυθεί το περιουσιακό ή το θέμα της οικονομίας».

Ο κ. Άιντε επεσήμανε, ωστόσο, ότι δεν θεωρεί πλέον την ασφάλεια ως το πιο δύσκολο θέμα. «Ζητούμενο είναι να βρεθεί φόρμουλα ώστε η ασφάλεια που θα αισθάνεται κάθε πλευρά να μην αποτελεί πηγή ανασφάλειας της άλλης» ανέφερε.

Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων είπε ότι καταβάλλονται πάρα πολλές προσπάθειες να εξευρεθούν τρόποι ώστε να τετραγωνιστεί «ο κύκλος των δύο αρχικών αντίθετων στόχων», ενώ δεν δίστασε να πει πως δεν είναι ανέφικτο να υπάρξει λύση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις.

Προσπάθεια να μην πληρώσουν οι Κύπριοι τους εαυτούς τους
Ως προς το ζήτημα της οικονομικής πτυχής της λύσης, ο κ. Άιντε δήλωσε ότι η πιο βιώσιμη οδός χρηματοδότησης είναι ο συνδυασμός δημόσιας και ιδιωτικής συνεισφοράς, με δωρεές, επενδύσεις και κρατικές εγγυήσεις σε ιδιώτες, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί να πληρώσουν οι Κύπριοι τους εαυτούς τους.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ρόλο της Τουρκίας σε αυτό το θέμα, είπε ότι αναζητείται τρόπος για διεθνή υποστήριξη από διάφορους παράγοντες στους οποίους περιλαμβάνεται και η Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, επανέλαβε ότι σε αυτό απαντά η κοινή Διακήρυξη στην οποίαν κατέληξαν οι δύο πλευρές πριν από δύο χρόνια.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση