ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπενθυμίζει το Μπαρμπαρός ο Τσαβούσογλου

«Το κυπριακό Φ.Α. δεν έχει άλλη επιλογή πέραν της Τουρκίας για την εξαγωγή του στη Δύση»

Σε μία περίοδο συνεχούς ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει την εμπλοκή της χώρας του στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, «δίχως την Τουρκία κανένας δεν μπορεί να διεκδικήσει δικαιώματα γύρω από την Κύπρο. Τα δικαιώματά μας τα καταγράψαμε στον ΟΗΕ. Εφόσον υπάρξει ανάγκη για πρόσθετα μέτρα θα τα λάβουμε».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει, παράλληλα, πως οι συνομιλίες στο Κυπριακό ξεκίνησαν μετά τη διακοπή των εργασιών της ε/κ πλευράς στην ΑΟΖ και την απόσυρση του Μπαρμπαρός, ενώ δεν διστάζει να υποστηρίξει πως το κυπριακό φυσικό αέριο δεν έχει άλλη επιλογή εκτός από την Τουρκία για την εξαγωγή του στη Δύση.

Υπενθυμίζοντας, τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της χώρας του στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τονίζει ότι η Άγκυρα επεμβαίνει στο ζήτημα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της «ΤΔΒΚ».

Δύσκολα ζητήματα εδαφικό - περιουσιακό
Ο κ. Τσαβούσογλου μιλά και για την πορεία των συνομιλιών και κυρίως για το περιουσιακό και το εδαφικό. Ο ίδιος τονίζει τα εξής: «Υπάρχουν και δύσκολα ζητήματα (στις συνομιλίες) όπως το εδαφικό και το περιουσιακό. Στην πραγματικότητα το περιουσιακό σχετίζεται με το εδαφικό. Στο περιουσιακό, μετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημιουργήσαμε την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών. Έτσι διευθετήσαμε αρκετές υποθέσεις του περιουσιακού».

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της μεταφοράς νερού από τη χώρα του στην Κύπρο, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει το εξής: «Θα θέλαμε να αυξήσουμε την ποσότητα του νερού και παρέχουμε νερό και στο νότιο κομμάτι της Κύπρου. Ακόμη, θα θέλαμε να παρέχουμε νερού και στις άλλες χώρες της περιοχής. Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι συνομιλίες για τη διαχείριση του νερού».

Οι Τουρκοκύπριοι υποχωρούν στο ζήτημα του νερού
Οι τελευταίες εξελίξεις στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής δείχνουν ότι η τ/κ πλευρά υποχρεώνεται να οπισθοχωρήσει και να αποδεχθεί τις προτάσεις της Άγκυρας στο ζήτημα του νερού.

Όπως γίνεται γνωστό στους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους της τ/κ κοινότητας, στην Άγκυρα οι Τ/κ αποδέχθηκαν την πρόταση της τουρκικής κυβέρνησης για τη διαχείριση του νερού, το οποίο φτάνει από την Τουρκία στην Κύπρο, από μία εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων, στη διοίκηση της οποίας, οι τ/κ «Αρχές» τοπικής αυτοδιοίκησης θα έχουν «συμβολική» αντιπροσώπευση.

Σχετική ενημέρωση από την «κυβέρνηση» προς τους «δημάρχους» πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση