ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το νερό έφερε πολιτική τρικυμία στα κατεχόμενα

Αυστηρά τα μηνύματα από όλες τις πλευρές

Το ζήτημα της διαχείρισης του νερού, το οποίο φτάνει από την Ανατολία στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου προκάλεσε μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό αναβρασμό στους κόλπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Το απόγευμα της Δευτέρας, οι «βουλευτές» και η ηγεσία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) συνεδρίασαν εκτάκτως για να συζητήσουν το μέλλον της «συγκυβέρνησης», η οποία σχηματίστηκε μόλις πριν από λίγους μήνες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ΚΕΕ θέτει μια σημαντική προϋπόθεση για την συνέχεια της «κυβέρνησης συνεργασίας». Είτε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) θα αποδεχθεί τη συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Άγκυρα είτε η «συγκυβέρνηση» θα διαλυθεί και θα ανοίξει ο δρόμος για τις «πρόωρες εκλογές».

Η κίνηση του ΚΕΕ έρχεται ύστερα από τη μη αποδοχή της νέας συμφωνίας από τα κομματικά όργανα του ΡΤΚ. Πριν από λίγες ώρες, τα στελέχη του ΡΤΚ έθεσαν επί τάπητος τη νέα συμφωνία, η οποία από τη φιλελεύθερη και τη σοσιαλδημοκρατική πτέρυγα του κόμματος θεωρείται «απαράδεκτη».

Ρήγμα παρατηρείται και στο στρατόπεδο των «δήμων». Σε αντίθεση με κάποιους μεγάλους «δήμους», κάποιοι «δήμοι» και «δήμαρχοι» δεν αποδέχονται τη νέα συμφωνία με το σκεπτικό ότι αποκλείει την τ/κ πλευρά από τα κέρδη, τα οποία προέρχονται από τη διαχείριση του νερού. Στην ανταρσία των «δημάρχων» λαμβάνουν μέρος σημαντικά στελέχη του ΡΤΚ και του ΚΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους τουρκοκυπριακούς δημοσιογραφικούς και πολιτικούς κύκλους, στο τέλος της σημερινής, σημαντικής συνεδρίασης, το ΚΕΕ αποφάσισε να ζητήσει από το ΡΤΚ να δώσει την τελική έγκριση του για την νέα συμφωνία για το νερό. Το ΚΕΕ πραγματοποιεί σχετικό κάλεσμα προς το ΡΤΚ.

Εν τω μεταξύ, στους τ/κ δημοσιογραφικούς κύκλους κυκλοφορεί η πληροφορία ότι το μέλλον της «συγκυβέρνησης» θα κριθεί στην επόμενη συνεδρίαση της «κυβέρνησης», στην συνέχεια αυτής της εβδομάδας.

Τι προβλέπει

Η νέα συμφωνία, η οποία «έκλεισε» την προηγούμενη εβδομάδα στην Άγκυρα προβλέπει τη μελλοντική διαχείριση του τουρκικού νερού από μια ιδιωτική εταιρεία. Η τ/κ πλευρά θα έχει συμβολική συμμετοχή στη διοίκηση αυτής της εταιρίας.

Ο ηγέτης του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Όζερσαϊ κατηγορεί τα κόμματα της «συγκυβέρνησης» με το πρόσχημα της αναποτελεσματικότητας. «Εφόσον δεν μπορείτε να διαχειριστείτε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα τότε να παραιτηθείτε», είναι το αυστηρό μήνυμα, το οποίο στέλνει ο κ. Όζερσαϊ στη «συγκυβέρνηση».

Την ίδια στιγμή, μερίδες της τ/κ Αριστεράς τονίζουν ότι για δεύτερη φορά μετά το 1974, επισκιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα και η πολιτική βούληση της τ/κ κοινότητας. Αν το 1974 χάθηκε η ανεξαρτησία της κοινότητας με την τουρκική εισβολή, σήμερα με τη νέα συμφωνία, παραμερίζεται για δεύτερη φορά η πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων. Αυτό το μήνυμα κάνει πλέον τον γύρω του διαδικτύου.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση