ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βλέπει Μέρκελ αύριο στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης

Με τρεις προτεραιότητες μεταβαίνει στη βελγική πρωτεύουσα για τη Σύνοδο Κορυφής ο Πρόεδρος

Ο τομέας της ενέργειας, στη βάση και της χθεσινής απόφασης της Λευκωσίας να προχωρήσει με τον τρίτο γύρο αδειοδότησης εντός της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και οι εξελίξεις στο τραπέζι των συνομιλιών στο Κυπριακό, σε συνάρτηση και με τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της προώθησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που θα βρίσκεται σε εξέλιξη στις 18 και 19 Φεβρουαρίου. Ο Πρόεδρος, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για τη Βελγική πρωτεύουσα, αφενός θα ενημερώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τους συνομιλητές του τόσο για τις εξελίξεις στα ενεργειακά ως αποτέλεσμα και των συνεργασιών που αναπτύσσει η Κύπρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και για τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης στη βάση και της χθεσινής απόφασης για να προχωρήσει σε έναν τρίτο γύρο αδειοδότησης στην ΑΟΖ της. Αφετέρου, θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άσκηση από την Κυπριακή Δημοκρατία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επί της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης στο ενδεχόμενο επανάληψης των τουρκικών προκλήσεων.

Τετ-α-τετ με Μέρκελ

Συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αύριο στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 4.30 μμ (ώρα Κύπρου), εντάσσεται στις επαφές που θα έχει ο Πρόεδρος κατά το επόμενο διήμερο, στο περιθώριο των εργασιών της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής. 

Ξεκαθαρίζει το τοπίο στο Κυπριακό

Στις συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται επίσης να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο Κυπριακό όπως έπραξε και στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, στο Νταβός, μεταφέροντας στους συνομιλητές του την πραγματική εικόνα των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων στις συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και η οποία βρίσκεται σε διάσταση με το κλίμα υπεραισιοδοξίας που καλλιέργησε στις Βρυξέλλες ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Τόσο οι επαφές στις Βρυξέλλες όσο και η αναγκαία αποσαφήνιση της κατάστασης στο Κυπριακό εκ μέρους του Προέδρου κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές για τη Λευκωσία, δεδομένων των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προώθηση της τουρκικής ένταξης, δρομολογώντας το άνοιγμα των έξι διαπραγματευτικών κεφαλαίων τα οποία έχει μπλοκάρει μονομερώς η Κύπρος και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις σχετικές κυπριακές ανησυχίες. Στο πλαίσιο του Κοινού Σχεδίου Δράσης στο οποίο κατέληξαν από τον περασμένο Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία ως αντάλλαγμα για τη συνεργασία της Άγκυρας προς διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, μεταξύ άλλων, είχε συμφωνηθεί όπως μέχρι τον Μάρτιο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρήσει στις αναγκαίες προπαρασκευαστικές εργασίες για το άνοιγμα αριθμού διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα χρονοδιάγραμμα που συνέπιπτε με τις αρχικές αισιόδοξες προβλέψεις για την επίλυση μέχρι τότε του Κυπριακού, οι οποίες όμως στην πορεία διαψεύστηκαν με αποτέλεσμα η Λευκωσία πλέον να προχωρεί με τις διεργασίες για την κανονική διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών τον ερχόμενο Μάιο.

Δεδομένου πάντως του γεγονότος ότι το ένα από τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που θα απασχολήσουν την επικείμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής είναι το μεταναστευτικό, στις Βρυξέλλες θα παρευρίσκεται και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, με την συμμετοχή του οποίου θα ανασκοπηθεί η πορεία υλοποίησης του Κοινού Σχεδίου Δράσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος Πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες έχοντας ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του να ζητήσει την υλοποίηση των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων, όπως τις αντιλαμβάνεται, και να επιταχυνθούν οι αναγκαίες προπαρασκευαστικές εργασίες εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη δοσμένη χρονική συγκυρία, όπου και τα τρία καυτά θέματα (Κυπριακό, ενέργεια, ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ) βρίσκονται στο τραπέζι δεν θα πρέπει, όπως σχετικά μεταφέρεται στην «Κ», να αποκλείεται το ενδεχόμενο αξιοποίησης της ταυτόχρονης παρουσίας στις Βρυξέλλες του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και μεταξύ τους συνάντησης.

Στην Ευρωβουλή ο Άιντε
Στο μεταξύ, την σύγκληση ειδικής συνεδρίας για το Κυπριακό με προσκεκλημένο τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έλμαρ Μπροκ. Η ανακοίνωση από τον Έλμαρ Μπροκ έγινε στην έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή του προσχεδίου της έκθεσης προόδου των ενταξιακών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία που ετοίμασε η εισηγήτρια του ΕΚ, Ολλανδή Ευρωβουλευτής, Κάτι Πίρι.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση