ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φωκαΐδης: Αναβαθμίζεται το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς

Τάσσονται υπέρ τα κόμματα σύμφωαν με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γιώργος Βαρνάβα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αναβάθμιση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς αποτελεί η απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση της στρατιωτικής θητείας λόγω της αντικατάστασης ίσου αριθμού κληρωτών οπλιτών με επαγγελματίες, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα σε μια μακρά συνεδρία την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής. Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης τόσο ως προς το χρονικό της επαγγελίας αλλά και ως προς την μη υλοποίηση, όπως υποστηρίζουν, των προαπαιτούμενων για τη μείωση της θητείας.

Οι διαδικασίες για πρόσληψη των τριών χιλιάδων επαγγελματιών οπλιτών έχει ήδη ξεκινήσει και δικαίωμα υποβολής αίτηση έχουν άνδρες μέχρι 32 ετών που έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία. Η πρόσληψη τους θα είναι δοκιμαστικά για ένα έτος και στη συνέχεια τα συμβόλαια θα είναι τριετή με δικαίωμα ανανέωσης μέχρι και 3 φορές και ο μισθός τους θα ανέρχεται στα 1100 ευρώ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Φωκαΐδης είπε πως όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν κατά βάση χαιρετίσει την ουσία της απόφασης, δηλαδή την ανάγκη αναβάθμισης της ΕΦ και μείωσης της στρατιωτικής θητείας, το οποίο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου. Όπως ανέφερε, οι όποιες επιφυλάξεις επικεντρώθηκαν σε δύο ζητήματα. Πρώτον, στο γεγονός ότι θα έπρεπε να ενημερωθεί πρώτα η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής και δεύτερον ότι δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις όπως υποστήριξαν τα κόμματα.

Ως προς το πρώτο, διερωτήθηκε για ποιο πράγμα θα έπρεπε να ενημερωθεί. “Για τις προθέσεις για άλλη μια φορά του Υπουργού, για τις σκέψεις του, για τις ιδέες του; Δεν είναι αυτά που κουράστηκε ο κόσμος 10 χρόνια; Εξαγγελίες και ξανά εξαγγελίες χωρίς αποφάσεις”, διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως ο ίδιος είχε δηλώσει και στην Επιτροπή πριν από καιρό ότι το Υπουργείο θα προχωρούσε στην κατάθεση του ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΦ μέχρι το τέλος του 2015 στο Υπουργικό και έτσι και έγινε και ξεκίνησε η διαβούλευση.

Το σχέδιο αυτό σχεδιάστηκε στη βάση τριών πυλώνων. Ο πρώτος είναι η νέα δομή δυνάμεων, η αναδιάταξη και ο εκσυγχρονισμός και 100% υιοθέτηση της μελέτης του ΓΕΕΦ. Ο δεύτερος πυλώνας είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα και είναι καλά γνωστό ότι για πρώτη φορά αυτή η Κυβέρνηση προχωρά σε σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα και για το ναυτικό, και για την αεροπορία και για τον στρατό ξηράς, κάτι που γνωρίζει η Επιτροπή Άμυνας αφού έχει εγκρίνει τους προϋπολογισμούς. Χθες εγκρίθηκαν επίσης επιπρόσθετες δαπάνες σημαντικού αριθμού εκ ευρώ για προγράμματα αναβάθμισης των αμυντικών συστημάτων. Ο τρίτος πυλώνας αφορά τις προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, και ο οποίος είναι αυτός που θα επιτρέψει να προχωρήσει η Κυβέρνηση στη μείωση της θητείας. Το όλο σχέδιο της αναδιοργάνωσης είναι σε ένα πλαίσιο 15ετίας, η πρώτη και πιο βασική φάση του οποίου είναι μέσα στην 5ετία 2016-2020.

Ο κ. Φωκαΐδης είπε πως κανείς δεν γνώριζε ποια θα ήταν η τελική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα ήταν ανεύθυνο να ενημέρωνε την Επιτροπή Άμυνας για κάτι που δεν υπήρχε απόφαση. Η απόφαση του Υπουργικού για πρόσληψη 3000 επαγγελματιών οπλιτών σημαίνει ισόποση αντικατάσταση των κληρωτών οπλιτών. Όπως πρόσθεσε με βάση τα δεδομένη της μείωσης των εισακτέων στην ΕΦ λόγω υπογεννητικότητας και φυγοστρατίας, με την απόφαση του το Υπουργικό έχει διασφαλίσει μια οροφή για τον αριθμό των οπλιτών της ΕΦ.

“Μόνον από τον τρίτο πυλώνα έχουμε καλύτερη επιχειρησιακή ικανότητα, καλύτερες επιχειρησιακές ικανότητες διότι αντικαθιστούμε ένα προς ένα τους κληρωτούς οπλίτες με επαγγελματίες”, είπε, σημειώνοντας πως εκτός από την αριθμητική αύξηση του στρατού θα υπάρξει και ποιοτική αφού οι επαγγελματίες θα είναι καλύτεροι από τους κληρωτούς. Ο κ. Φωκαΐδης είπε πως είναι στο χέρι της Βουλής να εγκρίνει τους σχετικούς προϋπολογισμούς, με την επιπρόσθετη δαπάνη να ανέρχεται στα 33 εκ ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βαρνάβα χαρακτήρισε βιαστική την απόφαση της Κυβέρνησης ξεκαθαρίζοντας αρχικά ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις τάχθηκαν υπέρ της μείωσης της στρατιωτικής θητείας. Όμως, παράλληλα, τα κόμματα τάσσονται υπέρ της μείωσης εφόσον υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις. Όπως είπε ο ίδιος ο Υπουργός δήλωνε κατά διαστήματα πως για να υλοποιηθεί η απόφαση πρέπει να εκπληρωθούν οι τρεις πυλώνες.

Πρόσθεσε πως η αναδιοργάνωση της ΕΦ είναι σε βάθος 5ετίας και υπό την αίρεση της Βουλής, όπως η αποδέσμευση κονδυλίων για αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και για κάλυψη των 3000 θέσεων επαγγελματιών οπλιτών. Πρόσθεσε πως μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει προσλάβει αυτές τις 3000 οπλίτες και να τους εκπαιδεύσει ούτως ώστε τον ερχόμενο Δεκέμβριο να αντικαταστήσουν τους κληρωτούς της 2015 Β΄ ΕΣΣΟ που θα απολυθούν.

Επίσης, είπε πως μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο όλα τα εξοπλιστικά συστήματα που θα αντικαταστήσουν ένα αριθμό οπλιτών, να έχουν αγοραστεί και να ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση της ΕΦ. “Μακάρι και εύχομαι όλα τούτα να γίνουν μέχρι το Δεκέμβρη και εγώ λέω μείωση της θητείας όχι στους 14 μήνες αλλά στους 10. Η ουσία δεν είναι το ποιος θα βγαίνει και θα κάνει δηλώσεις εδώ για να δημιουργεί προσδοκίες στα παιδιά και στους γονείς αλλά η ουσία είναι η υλοποίηση”, είπε.

Ο κ. Βαρνάβα ανέφερε πως ενώ ο Υπουργός Άμυνας δήλωνε πως τα θέματα της ΕΦ δεν είναι θέματα κομματικά, και ότι πρέπει να τα βλέπουμε πάνω σε μια εθνική βάση, δυστυχώς λήφθηκε μια απόφαση χωρίς να ενημερωθεί η Επιτροπή Άμυνας και οι πολιτικές δυνάμεις.

 

Διαβάστε Επίσης

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση