ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυβερνητικό ρουά ματ με τη μείωση της θητείας

Το παρασκήνιο των διεργασιών, η πολιτική ανάγνωση και το οικονομικό σκέλος της απόφασης

Των Μιχάλη Τσικαλά και Απόστολου Τομαρά

Εξ απροόπτου πιάστηκε σύσσωμο σχεδόν το πολιτικό σύστημα της χώρας από την ανακοίνωση περί της μείωσης της θητείας στην Εθνική Φρουρά. Αν και αποτελούσε προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης, με τη συζήτηση να βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και καιρό, εντούτοις δεν υπήρχε στον ορίζοντα κάποιο σημάδι που να δίνει το στίγμα ότι επίκειται ανακοίνωση μέσα στην εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη μνεία στο πολιτικό παρασκήνιο γίνεται στο ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είχε ενημερώσει αρμόδιο σώμα του κόμματος πέρυσι τον Μάρτιο, τονίζοντας μάλιστα ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπως διέβλεπε ο ίδιος, θα έπαιρνε σάρκα και οστά η μείωση της θητείας. Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, όμως, ξεδιπλώθηκε η βεντάλια όταν ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έκαναν «tweet» από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς σχεδόν ταυτόχρονα την απόφαση, δίνοντας τέλος σε μία πολιτική συζήτηση πριν καν αυτή να ξεκινήσει.

«Το κυβερνητικό ματ προήλθε σε μία καίρια χρονική στιγμή από πολλές απόψεις, με τα μηνύματα να είναι πολλαπλά και το όφελος να φτάνει μέχρι και τις κάλπες στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές». Αυτό συνομολογούν πολιτικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε η «Κ» ζητώντας το δικό τους σχόλιο ως προς το παρασκήνιο και τις διεργασίες πίσω από την ανακοίνωση, εφόσον αν το ζητούμενο ήταν να μην υπάρξει χρονική καθυστέρηση που θα έδινε στα κόμματα τη δυνατότητα της αντιπαράθεσης, αυτό επετεύχθη.

«Με το να ανακοινωθεί η μείωση της θητείας εκεί που δεν το περίμενε κανείς αλλά επί της ουσίας όλοι συμφωνούν, πέρασε το μήνυμα πως ο συντονισμός και η συνεννόηση μεταξύ ΥΠΟΙΚ, ΥΠΑΜ και του Προεδρικού, μαζί με τη γνώση που είχε λάβει η Πινδάρου επί του θέματος, ήταν επιτυχημένος» δήλωσε πολιτική πηγή. 

Τον δρόμο που είχε προηγηθεί αποκάλυψε και ο ίδιος ο ΥΠΑΜ κ. Φωκαΐδης κυρίως ως προς τη μη ενημέρωση προς την Επιτροπή Άμυνας. «Να ενημερωθεί για ποιο πράγμα; Για τις σκέψεις του υπουργού; Μα δεν είναι αυτά που ακούει τόσα χρόνια ο κόσμος; Άμεσα θα τροχοδρομηθούν οι διαδικασίες ώστε έγκαιρα να ολοκληρωθεί η πρόσληψη των επαγγελματικών οπλιτών» δήλωσε κατά την έξοδό του από τη συνεδρία της Επιτροπής ο κ. Φωκαΐδης.

Τόνισε δε πως όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν κατά βάση χαιρετίσει την ουσία της απόφασης, ενώ όπως ανέφερε, οι όποιες επιφυλάξεις επικεντρώθηκαν σε δύο ζητήματα. Πρώτον, στο γεγονός ότι θα έπρεπε να ενημερωθεί πρώτα η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής και δεύτερον ότι δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις, όπως υποστήριξαν τα κόμματα.

«Θα καταργηθούν δομές»

Η πρόσληψη 3.000 επαγγελματιών οπλιτών που θα υπάγονται στην κλίμακα Α1 με το κόστος εργοδότησης για το κράτος να είναι 16.000 ευρώ το χρόνο αποτελεί το πρώτο βήμα για το νέο πρόσωπο της Ε.Φ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», το όλο σχέδιο κινείται σε δύο διαστάσεις: το δημοσιονομικό και το οικονομικό.

«Το δημοσιονομικό είναι αυτό που εύκολα το μετράς, 33 εκατ. ευρώ και είναι εντός των ορίων και των αντοχών του κρατικού προϋπολογισμού» δήλωσε αρμόδια πηγή και πρόσθεσε ότι «δεν θα υπάρξει καμιά μεταβολή στους στόχους του προϋπολογισμού. Άρα σε έναν προϋπολογισμό των 6 δισ. ευρώ και καταγεγραμμένη αισθητά τη βελτίωση είναι απόλυτα ανεκτό, εντός ορίων και προϋπολογισμένο. Όπως ο σχεδιασμός για το 2017 έχει διάφορα θέματα υπόψη του και αυτό είναι πλέον ένα από τα δεδομένα».

Όπως προκύπτει, λοιπόν, είναι λόγω και της περιορισμένης δημοσιονομικής επίπτωσης που πάρθηκε πιο εύκολα η απόφαση για μείωση, ενώ και από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ σημαντικό ρόλο έπαιξε και ένας δεύτερος πυλώνας που αφορά στο οικονομικό όφελος μακροπρόθεσμα, με δεδομένα όμως που δεν είναι τόσο μετρήσιμα όσο το δημοσιονομικό. «Μέσα στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει μείωση των υποχρεώσεων για τους εφέδρους. Κάτι που σημαίνει ότι θα μειωθεί και η απώλεια στην παραγωγή, εφόσον οι έφεδροι τώρα προσέρχονται για μισή ή μία μέρα είτε για διανυκτέρευση.

Το γεγονός ότι υπάρχει περιορισμός για την εφεδρεία, το ότι οι νέοι θα κάνουν 14 μήνες θητείες και θα εντάσσονται στην αγορά εργασίας ένα χρόνο νωρίτερα, σου δίνουν επιπρόσθετο οικονομικό όφελος που μακροπρόθεσμα θα είναι πιο σημαντικό όφελος από το άμεσο δημοσιονομικό κόστος» δήλωσε αρμόδια πηγή. Ως προς τη στιγμή που επελέγη να ανακοινωθεί το μέτρο, οι πληροφορίες της «Κ» λένε ότι πέραν του ότι εδώ και καιρό μελετάται και αξιολογείται η μείωση, θα αλλάξουν και άλλα δεδομένα όπως είναι η δομή, η διάρθρωση, θα καταργηθούν σχηματισμοί και θα δημιουργηθούν άλλοι, πρώτον και δεύτερον είναι απόλυτα ανεκτό το οικονομικό κόστος για τη Δημοκρατία τη συγκεκριμένη περίοδο.

Τι προνοείται

Το σχέδιο αυτό σχεδιάστηκε στη βάση τριών πυλώνων. Ο πρώτος είναι η νέα δομή δυνάμεων, η αναδιάταξη και ο εκσυγχρονισμός και 100% υιοθέτηση της μελέτης του ΓΕΕΦ. Ο δεύτερος πυλώνας είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ εγκρίθηκαν επίσης επιπρόσθετες δαπάνες σημαντικού αριθμού εκατ. ευρώ για προγράμματα αναβάθμισης των αμυντικών συστημάτων. Ο τρίτος πυλώνας αφορά στις προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών και ο οποίος είναι αυτός που θα επιτρέψει να προχωρήσει η κυβέρνηση στη μείωση της θητείας.

Όπως ανέφερε και ο ΥΠΑΜ μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας, για τους οπλίτες της 2015 Β' ΕΣΣΟ θα μειωθεί η στρατιωτική τους θητεία στους 18 μήνες, ενώ για τους οπλίτες όλων των επόμενων ΕΣΣΟ η μείωση θα φθάσει στους 14 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι οπλίτες του 2015 Β' ΕΣΣΟ θα απολυθούν τον Ιανουάριο του 2017.

Το όλο σχέδιο της αναδιοργάνωσης είναι σε ένα πλαίσιο 15ετίας, η πρώτη και πιο βασική φάση του οποίου είναι μέσα στην 5ετία 2016-2020.

Σε αναβρασμό η Εθνική Φρουρά

Τον απόλυτο αιφνιδιασμό πέτυχε ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης στο θέμα μείωσης της στρατιωτικής θητείας. Από τον αιφνιδιασμό δεν εξαιρέθηκε ούτε ο σκληρός ηγετικός πυρήνας της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος πληροφορήθηκε τη μείωση του στρατεύσιμου χρόνου από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Μάλιστα, όπως αφήνεται να διαρρεύσει από στρατιωτικές πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς επίσημα ενημερώθηκε στις έξι το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, κάτι που σημαίνει ότι η ηγεσία της Ε.Φ. δεν γνώριζε ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα θα ήταν στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου. Η επίσημη ενημέρωση του ΓΕΕΦ για μείωση της θητείας, όπως λένε οι ίδιες πηγές, προκάλεσε αρνητικές παρενέργειες που αρχικά παρουσίασαν σημάδια σε κρίση στην κορυφή της ηγεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι ανώτεροι αξιωματικοί είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τον χειρισμό του όλου θέματος σε τέτοιο σημείο μάλιστα που να προκαλούνται και να εκφράζονται εύλογες ανησυχίες για διατάραξη του κλίματος ηρεμίας σε επίπεδο ηγεσίας. Ενδεικτικό στοιχείο της κατάστασης που έχει προκληθεί στην κορυφή της ηγετικής πυραμίδας της Ε.Φ. είναι, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, και η ακύρωση μιας ιδιαίτερα σημαντικής συγκέντρωσης που πραγματοποιείται ετησίως και στην οποία λαμβάνει μέρος μεγάλος αριθμός αξιωματικών της Ε.Φ.

Η συγκέντρωση ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Παρασκευή και σε αυτή θα γινόταν απολογισμός έργου της προηγούμενης χρονιάς και θα γινόταν η χάραξη στρατιωτικής γραμμής πολιτικής για το 2016. Αντί αυτής στο ΓΕΕΦ, όπως πληροφορούμαστε, και μετά από δεύτερες σκέψεις που έγιναν κλήθηκε μόνο ένας μικρός αριθμός συνεργατών του αρχηγού της δύναμης. Πάντα σε στρατιωτικό επίπεδο, η εξαγγελία θεωρείται ότι πραγματοποιήθηκε σε λανθασμένο χρόνο, αφού όπως υποστηρίζεται δεν υπάρχει κατάληξη σε θεμελιώδη ζητήματα που σχετίζονται με τη μείωση και αφορούν στο γενικότερο πλαίσιο αναδιάρθρωσης και λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς.

Από τις πληροφορίες που υπάρχουν από στρατιωτικές πηγές αφήνεται να διαφανεί ότι οι μελέτες αλλά και οι εισηγήσεις που έχουν γίνει από πλευράς επιτελαρχών δεν προνοούν μείωση του στρατεύσιμου χρόνου κατά δέκα μήνες. Τουναντίον, όπως υποστηρίζεται η πρόταση που υπήρχε κατέβαζε τον υφιστάμενο στρατεύσιμο χρόνο των 24 μηνών μέχρι τους 18 μήνες. Ποτέ όμως κάτω από το όριο αυτό. Στρατιωτική πηγή χαρακτήρισε τραγικό λάθος τη μείωση της θητείας σε 14 μήνες, τη στιγμή που δεν έχει ξεκινήσει η αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς.

Όπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά «ξεκίνησαν το κτίσιμο μιας πολυκατοικίας από τον έκτο όροφο». Σε επίπεδο αξιωματικών ανεπίσημα υποστηρίζεται ότι τα πρώτα προβλήματα από τον τρόπο εφαρμογής της 14μηνης θητείας θα γίνουν ορατά μόλις απολυθούν οι πρώτοι οπλίτες που επηρεάζονται από τη μείωση. Το κενό που ήδη υπάρχει από δύο μήνες που είναι σήμερα θα αυξηθεί, όπως υποστηρίζεται, στους έξι μήνες. Επίσης, από στρατιωτικής απόψεως κρίνεται ανορθόδοξος ο τρόπος με τον οποίο προχώρησε η μείωση.

Ακόμα και να υπήρχε κατάληξη, η πρώτη φάση αναδιοργάνωσης θέλει, όπως λέγεται, ένα με δύο χρόνια. Μετά θα έπρεπε να προχωρήσει η πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών και στη συνέχεια η σταδιακή μείωση της θητείας με χρονικό ορίζοντα πλήρης εφαρμογής τα πέντε χρόνια.

Επιχείρηση να πέσουν οι τόνοι

Όλες οι πληροφορίες που έβγαιναν από το ΓΕΕΦ αμέσως μετά την εξαγγελία μείωσης από το Προεδρικό έφεραν τον αρχηγό της δύναμης, αλλά και άλλα ηγετικά στελέχη της Ε.Φ., έντονα ενοχλημένους από τον τρόπο χειρισμού ενός κορυφαίου ζητήματος της Ε.Φ. που είναι η αναδιοργάνωση. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες έφεραν κάποια ηγετικά στελέχη διατεθειμένα να διαχωρίσουν τη θέση τους δημόσια με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Όλα αυτά την Πέμπτη το απόγευμα. Την επομένη στην Επιτροπή Άμυνας ο αρχηγός της δύναμης εμφανίσθηκε συναινετικός, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δηλώνοντας ενώπιον των μελών της Επιτροπής ότι θα εφαρμόσει την απόφαση του πολιτικού προϊσταμένου. Θέση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Γιώργου Βαρνάβα. Το ίδιο συναινετικός εμφανίσθηκε ο αρχηγός την επομένη της εξαγγελίας και σε στελέχη του ΓΕΕΦ.

Ωστόσο, ανάμεσα σε στρατιωτικό προσωπικό του ΓΕΕΦ όσο και του υπουργείου Άμυνας επικρατεί κλίμα ανησυχίας. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί με χρόνια εμπειρίας στην Εθνική Φρουρά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Υποστηρίζεται έντονα ότι η Εθνική Φρουρά θα βρεθεί μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις όταν θα αρχίσει η σταδιακή εφαρμογή της μείωσης της θητείας σε οκτώ μήνες.

Η κατάσταση που ενδεχομένως δημιουργηθεί περιγράφεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνη για την Ε.Φ., που προκειμένου να μην αντιμετωπίσει σοβαρά όπως χαρακτηρίζονται λειτουργικά και επιχειρησιακά προβλήματα θα πρέπει να έχει προχωρήσει στην πρόσληψη 3 χιλιάδων επαγγελματιών οπλιτών, κάτι που από τους στρατιωτικούς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί εντός διαστήματος οκτώ μηνών. Όπως αφήνεται να διαρρεύσει από στρατιωτικές πηγές του ΥΠΑΜ και του ΓΕΕΦ η εξαγγελία για μείωση της θητείας λήφθηκε σε πολιτικό επίπεδο.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X