ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καλιοντζού: Η διαχείριση του νερού στο ψευδοκράτος

Στη «βουλή», μόλις ετοιμαστεί, το νομοσχέδιο για προμήθεια/διαχείριση των υδάτινων πόρων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Διακρατική συμφωνία σχετική με την προμήθεια και διαχείριση των υδάτινων πόρων μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας και της 'τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου'» είναι η επίσημη ονομασία της συμφωνίας που υπογράφηκε χθες στην Άγκυρα μεταξύ του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου και του «πρωθυπουργού», Ομέρ Καλιοντζού, ο οποίος επιστρέφοντας χθες βράδυ στα κατεχόμενα δήλωσε κατηγορηματικά πως η διαχείριση του νερού θα ανήκει στο ψευδοκράτος.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του χθες βράδυ στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο κ. Καλιοντζού είπε πως το νερό που θα έρθει από την Τουρκία θα τύχει εκμετάλλευσης σε συνεργασία του «δημοσίου» με τον ιδιωτικό τομέα με το μοντέλο του ΜΟΤ και στη διοίκηση της εταιρείας που θα κερδίσει τον διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί θα υπάρχει εκπρόσωπος των «δημάρχων». Ο έλεγχος των φυσικών υδάτινων πηγών και η διαχείρισή τους, που ήταν ένα από τα πιο πολυσυζητημένα σημεία, όπως είπε, θα ανήκει στην «κυβέρνηση».

Η διαχείριση στο ψευδοκράτος

Πολλά κείμενα είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά σε αυτό που έχουν καταλήξει και υπογράψει δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο ότι η διαχείριση του νερού θα ανήκει στην «ΤΔΒΚ», όπως ανέφερε το ψευδοκράτος. Από δω και στο εξής, συνέχισε, η «κυβέρνηση» θα αρχίσει να ελέγχει τους τοπικούς υδάτινους πόρους παρατηρώντας ότι λόγω της ξηρασίας οι υπόγειες πηγές έχουν αλλοιωθεί με αλμυρό νερό ή αποξηρανθεί.

Στην επίσκεψή του, η πρώτη εδώ και οκτώ μήνες αφότου ανέλαβε την «πρωθυπουργία», ο κ. Καλιοντζού ανέφερε ότι για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και ο Αχμέτ Νταβούτογλου επαναβεβαίωσε την στήριξη της Τουρκίας στη διαδικασία. Και αυτό το θέμα, πρόσθεσε, το νερό, ήρθε στην ατζέντα και στάθηκαν στο ότι πρέπει να αξιολογείται ως «νερό της ειρήνης».

Σύντομα στη «βουλή»

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ο κ. Καλιοντζού είπε ότι θα ετοιμασθεί το συμβόλαιο με το οποίο θα βγουν σε διεθνή, σε διαγωνισμό, και θα γίνουν οι απαραίτητες νομικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τον έλεγχο των υπόγειων υδάτινων πηγών.

Ερωτηθείς πότε θα φτάσει το νερό στα σπίτια, απάντησε ότι μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού «το Τμήμα Υδάτων της Τουρκίας βρίσκεται εδώ και οι αγωγοί έχουν τοποθετηθεί. Όταν είναι έτοιμοι, το νερό θα αρχίσει να φτάνει στα σπίτια». Το συντομότερο, ανέφερε, το σχετικό με τη συμφωνία «νομοσχέδιο» θα ετοιμασθεί και θα σταλεί στη «βουλή» για έγκριση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση