ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναστασιάδης: Είμαι βέβαιος ότι οι εταίροι μας θα βρουν εναλλακτικές

Σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το Προσφυγικό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 17:00 η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για το Προσφυγικό.

Προσερχόμενος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι μόνο με εκπλήρωση του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, θα συναινέσει σε άνοιγμα κεφαλαίων για την Τουρκία.

 «Αν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Άγκυρας και το διαπραγματευτικό πλαίσιο, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά χωρίς αυτό, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Είμαι βέβαιος ότι οι εταίροι μας θα βρουν μια εναλλακτική λύση. Ελπίζω πως μέχρι αύριο θα υπάρξει μια συμφωνία, αλλά όχι αλλαγή όσον αφορά τη δική μας θέση».

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε την προσδοκία της Ελλάδας για μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και μια αποφασιστική βοήθεια από την ΕΕ προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

"Και αυτό σημαίνει την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο μηχανισμό για την επανεγκατάσταση από την Τουρκία στην ΕΕ. Ελπίζω, επίσης, η απόφαση που θα λάβουμε να είναι στο πλαίσιο της διεθνούς νομοθεσίας, τη συμφωνίας της Γενεύης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου", τόνισε.

"Περιμένω σήμερα η ΕΕ να λάβει απόφαση για να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη περίσταση - ειδικά στην Ειδομένη. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση, η οποία οφείλεται στις μονομερείς ενέργειες του κλεισίματος της Βαλκανικής οδού και νομίζω ότι αυτό είναι κρίμα για το κοινό μας πολιτισμό και νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε μια απόφαση για να αποκλιμακώσουμε αυτή την πολύ άσχημη κατάσταση εκεί και να προσπαθήσουμε να βρούμε ένα τρόπο για να παρέχουμε πρώτες βοήθειες και φιλοξενία και την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης για να πάνε οι πρόσφυγες στον προορισμό τους".

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιτ Κάμερον υπέδειξε ότι η χώρα του δεν θα προσφέρει καθεστώς χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίων για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στη Βρετανία, ως μέρος μιας συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.

«Υποστηρίζουμε την ιδέα της επιστροφής μεταναστών από τα ελληνικά νησιά πίσω στην Τουρκία - είναι μια καλή ιδέα, αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς σχετικά με το ειδικό καθεστώς της Βρετανίας σε αυτό το σχέδιο. Επειδή κρατήσαμε το δικό μας έλεγχο των συνόρων , επειδή είμαστε έξω από τη ζώνη Σένγκεν, δεν θα συμμετάσχουμε στην απελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους υπηκόους, ως μέρος αυτής της συμφωνίας » , εξήγησε κ. Κάμερον.

" Διατηρούμε τη δική μας πολιτική για τη μετανάστευση . Έχουμε ήδη μιλήσει για το τι θα κάνουμε σχετικά με τη φιλοξενία Σύρων προσφύγων τη Βρετανία. Δεν θα δεχθούμε άλλους. Αλλά αν μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία για την επιστροφή των μεταναστών από τα νησιά προς την Τουρκία αυτό θα ήταν καλή πρόοδος " , δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός .

Δείτε ζωντανά τις δηλώσεις εδώ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση