ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νταβούτογλου: Άνοιγμα κεφάλαιου 33 και άλλων τους επόμενους μήνες

Τι προνοεί η συμφωνία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση βάσει της νέας συμφωνίας, όλοι οι μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία θα αποστέλλονται πίσω στην Τουρκία. Όπως δήλωσε η Κανγκελλάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά την διαδικασία επανεισδοχής θα τηρούνται όλες οι συνθήκες του διεθνούς δικαίου και όσοι επιστρέφουν θα δοθεί η δυνατότητα να εγκατασταθούν σε χώρες γειτονικές της Συρίας, που με την σειρά τους θα ενισχυθούν για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της φιλοξενίας. Σε αυτό το σημείο, η καγκελάριος επανέλαβε ότι και η Ελλάδα θα ενισχυθεί με πόρους για να υποστηρίξει τους αυξανόμενους αριθμούς των προσφύγων.

Τουσκ: Άνοιγμα κεφάλαιου 33

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, υπογράμμισε ότι η συμφωνία αυτή αφορά σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ άσχετα με το μέγεθος το οποίο μπορεί να έχουν. Όσον αφορά τις συζητήσεις που γίνονται για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ συμφωνήσαμε για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 και τις προτάσεις να υποβληθούν τον Απρίλη.

«Σήμερα τελικώς καταφέραμε να φτάσουμε σε μία συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, όσο αφορά τις παράτυπες προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς την ΕΕ.
Τις τελευταίες μέρες και ώρες έγινε προσπάθεια για τη συμφωνία. Θέλαμε οι συμφωνίες να συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. Ήτοι σεβασμό στην επαναπροώθηση και όχι μαζικές απελάσεις. Ευχαριστούμε και τον κ. Γιούκερ για τη συμβολή στη συμφωνία, συμφωνήσαμε για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33. Το θέμα είναι να εφαρμοστούν όλοι οι πυλώνες με αυτό το θέμα.Πρώτα απ όλα θα θέλαμε να εξασφαλίσουμε ότι ο καθε πρόσφυγας που καταφθάνει στην Ευρώπη θα έχει ατομική αντιμετώπιση και σίγουρα ότι οι συμφωνίες μας θα συνάδουν με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτό σημαίνει σεβασμό προς την αρχή της μη επαναπροώθησης και θα αποκκλίνει από την πιθανότητα μαζικών απελάσεων. Θα υπάρχει συμμετοχή της ΕΕ καθώς επίσης και των άλλων ενεργειών σε σχέση με την εφαρμογή αρχών. Συνεργαστήκαμε και θέλω να ευχαριστήσεω τον κ. Γιούνκερ.»

Από την πλευρά του ο Ζιαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε ότι Όλα όσα ειπώθηκαν για τη συμφωνία και αυτή καθαυτή η συμφωνία είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Αφορά ένα προς ένα εξέταση των αιτούντων άσυλο και φυσικά την τήρηση της αρχής τη μη μαζικής επαναπροώθησης/απέλασης. Σε αυτό το θέμα το Ευρ. Συμβούλιο ακολούθησε τις συστάσεις της επιτροπής και αυτό είναι σημαντικό και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Τουσκ για τη συμβολή στη συμφωνία. Για την επίτευξη μιας συμφωνίας που είναι πρακτική και εφαρμόσιμη και θα υλοποιηθεί όπως είναι. Ειδικά για την Ελλάδα θα είναι πρόκληση, και θα υπάρχει υποστήριξη για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση. Αξιωματούχοι βρίσκονται στην Ελλάδα για να υποστηρίξουν τα διοικητικά θέματα της συμφωνίας, θα υπάρξει συνάντηση στην Αθήνα. Δεν ια πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να υπάρξει διορισμός υπαλλήλων που θα εμπλέκονται στην τήρηση της συμφωνίας. Καταλήξαμε για τα 3δις στην Τουρκία, αυτό δεν σημαίνει ότι ολοκληρώνουμε τη συνεργασία με την Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να είμαστε αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα, διότι η Ειδομένη δεν είναι εικόνα της ΕΕ και πρέπει να λυθεί το ζήτημα αυτό. Ελπίζουμε σε επανεγκατάσταση των ανθρώπων αυτών. Η Επιτροπή θα παρέχει πόρους, 30εκατ., ευρώ προς τον ελληνικό στρατό για τα έξοδα φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων.

Ιστορική μέρα  χαρακτήρισε τη σημερινή ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου

Μεγάλη τιμή για εμένα η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκία. Είναι μια ιστορική μέρα, λόγω και της επετείου της μάχης της Καλλίπολης. Θα ήθελα να αναφέρω όλους όσους έπεσαν σε αυτή τη μάχη. Υπήρξε συμφωνία μεταξύ μας. Ευχαριστώ και εγώ τους κ. Τουσκ-Γιούνκερ. Ιστορική συμφωνία όχι μόνο για το αποτέλεσμα αλλά επιβεβαιώθηκε πως η ΕΕ και η Τουρκία έχουν το ίδιο μέλλον. Το θέμα δεν αφορά τη διαχείριση μιας κρίσης αλλά να έχουμε όραμα και στόχο. Η συμφωνία έχει ανθρωπιστική διάσταση, να λάβουμε δράση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Για να υπάρξει επιστροφή ατόμων στην Τουρκία, θα πρέπει και η Τουρκία να δεχτεί ισάριθμο αριθμό ατόμων. Καθορίστηκαν συγκεκριμένα σχέδια και θα καταβληθούν τα 3δις. Αυτό το ποσό, αν και ακούγεται ότι είναι μια οικονομική συμφωνία, θα δοθούν προς το καλό των προσφύγων. Ως το 2018 θα υπάρξει κατανομή άλλων 3δις για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Από τη στιγμή που αρχίζουν οι ενταξιακές συζητήσεις, να γίνουν όλα αυτά που πρέπει να καλύψει η Τουρκία τις 72 προϋποθέσεις που απαιτούνται. Αποφασίστηκε να ανοίξουμε το κεφάλαιο 33, αλλά και να επιταχύνουμε το άνοιγμα και άλλων κεφαλαίων το επόμενο διάστημα.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση