ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Τουρκία για το Συριακό

Επί τάπητος Κουρδικό και θέματα περιφερειακής ασφάλειας

Οι έντονες διαφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας στο Συριακό, οι δυσκολίες που παρουσιάζονται στη συνεργασία των δύο χωρών στον πόλεμο κατά του ισλαμικού κράτους, καθώς και ευρύτερα ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του Αμερικανού Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Άγκυρα, και των επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Στις τουρκικές αντιδράσεις στις διάφορες εξελίξεις στο Συριακό έχει πρόσφατα προστεθεί και η απόρριψη από την τουρκική ηγεσία του ενδεχομένου κατάληξης σε μια πολιτική διευθέτηση που θα προνοεί την ομοσπονδοποίηση της Συρίας και, κατ’ επέκταση, την πιθανή διασφάλιση ενός καθεστώτος αυτονομίας στους Κούρδους της Συρίας. Ένα σχέδιο, ωστόσο, το οποίο έχουν ήδη επεξεργαστεί σε πλήρη συνεννόηση οι ΗΠΑ και η Ρωσία, λίγο πριν από την έναρξη του νέου γύρου συνομιλιών για τη συριακή κρίση υπό την αιγίδα των ΗΕ στην Γενεύη στις 16 Μαρτίου.

Η διήμερη επίσκεψη και οι επαφές του Αμερικανού αξιωματούχου στην Άγκυρα, πραγματοποιούνται λίγες μόλις ημέρες πριν από το ταξίδι του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, το οποίο είναι προγραμματισμένο για το τέλος Μαρτίου. Κατά την εκεί παραμονή του, ο Τούρκος Πρόεδρος θα συμμετάσχει σε συνέδριο για την πυρηνική ασφάλεια, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες αναμένεται να έχει συναντήσεις και με την αμερικανική ηγεσία.

Δεδομένων των ευρύτερων εξισώσεων που επιχειρεί η Άγκυρα μέσα από τη διασύνδεση των διάφορων περιφερειακών εξελίξεων με την ενταξιακή της προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, ότι το Κυπριακό βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων των Τούρκων αξιωματούχων με Αμερικανούς ομολόγους του.

Σε δηλώσεις του σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνάρτηση με το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 παρά την καταψήφιση εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων του σχεδίου Ανάν, ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός έναντι της ΕΕ. Όπως τόνισε, «η ίδια η ΕΕ απέτυχε να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο και από τότε συνεχίζουμε το δικό μας δρόμο. Όταν κοιτάζουμε στο παρελθόν βλέπουμε ότι ποτέ δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους και ποτέ δεν θα τις τηρήσουν, είμαστε ενήμεροι αυτού του γεγονότος», ανέφερε ο Ερντογάν, σε μια κρίσιμη περίοδο για τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ που δείχνουν ταυτόχρονα και τις προθέσεις του Τούρκου Προέδρου έναντι των συμφωνηθέντων μεταξύ των δύο μερών στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.


Μετά το νερό ακολουθεί το ρεύμα από την Τουρκία στα κατεχόμενα

Στο μεταξύ, μετά την μεταφορά νερού στα κατεχόμενα, η Άγκυρα προετοιμάζεται και για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία προχωρούν στην υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος στα κατεχόμενα μέσω εγκατάστασης υποθαλάσσιου καλωδίου. Το υποθαλάσσιο καλώδιο, όπως ανακοινώνει το «υπουργείο εξωτερικών» στα κατεχόμενα, θα αρχίζει από την Μερσίνα στην Τουρκία και θα καταλήγει στην Κερύνεια. Την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου έχουν αναλάβει, όπως προστίθεται στο δημοσίευμα, η «αρχή» ηλεκτρισμού των κατεχομένων και η Τουρκική Εταιρεία Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Στο πλαίσιο της προώθησης των αναγκαίων υποθαλάσσιων κατασκευαστικών έργων για την εγκατάσταση του καλωδίου, η τουρκική εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει στην προκήρυξη σχετικού διεθνούς διαγωνισμού, καλώντας εταιρείες από την Τουρκία, την Ιταλία, την Βρετανία και την Γαλλία να συμμετάσχουν.

 

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση