ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελίζαμπεθ Σπέχαρ η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο

Ανακοίνωσε επίσημα το διορισμό της ο Στεφάν Ντουζαρίκ

ΚΥΠΕ

 Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίκ, ανακοίνωσε σήμερα επίσημα το διορισμό της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, από τον Καναδά, στη θέση της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Παράλληλα, όπως είπε, θα εκτελεί χρέη αναπληρώτριας ειδικής συμβούλου του ΓΓ στο Κυπριακό.

«Η κ. Σπέχαρ διαδέχεται την κ. Λίζα Μπάτενχαϊμ από τις ΗΠΑ, η οποία αναλαμβάνει τη θέση της αναπληρώτριας Βοηθού Γενικής Γραμματέως για υποστήριξη επιχειρήσεων. Ο ΓΓ είναι ευγνώμων για την αφοσίωση της κ. Μπάτενχαιμ, και την παραδειγματική της ηγεσία στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ τα τελευταία 6 χρόνια. Επίσης, η κ. Μπάτενχαϊμ παρείχε ανεκτίμητη υποστήριξη στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ, ως αναπληρώτρια του ειδικού του συμβούλου. Στη διάρκεια της θητείας της, σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις, στην κατεύθυνση μιας συνολικής διευθέτησης», ήταν η δήλωση.

Στον εκπρόσωπο του ΓΓ τέθηκε ερώτηση αν ο Μπαν Γκι-μουν προτίθεται να χρησιμοποιεί για την Κύπρο τον όρο «κατοχή», όπως για τη Δυτική Σαχάρα, καθώς στη βόρεια Κύπρο υπάρχουν μετά την εισβολή τουρκικά στρατεύματα και μεγάλος αριθμός εκτοπισμένων, ενώ υπάρχει και απόφαση του ΕΔΑΔ για την άρνηση της Τουρκίας να καταβάλει αποζημιώσεις.

«Η κατάσταση στη νήσο Κύπρο είναι ξεκάθαρη για όλους. Οι προσπάθειες του ΓΓ μέσω του ειδικού του συμβούλου Εσπεν Μπαρθ Έιντε, οι συνομιλίες και με τις δύο πλευρές, συνεχίζονται καλά. Εδώ είναι που εστιαζόμαστε», ήταν η απάντηση του κ. Ντουζαρίκ.

Σε νέα παρέμβαση του δημοσιογράφου, ότι το ίδιο συμβαίνει και στη Δυτική Σαχάρα, ο κ. Νταζαρίκ είπε πως δεν θα χρησιμοποιήσει «τους ίδιους χαρακτηρισμούς για τις συνομιλίες μεταξύ των πλευρών στη Δυτική Σαχάρα και την Κύπρο. Είναι ευδιάκριτες».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση