ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γάλλος ΥΠΕΞ: Η λύση του Κυπριακού θα έδινε μήνυμα ελπίδας στην περιοχή

Δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη

ΚΥΠΕ

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Jean - Marc Ayrault τόνισε ότι η επανένωση της Κύπρου θα έδινε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας προς όλους στην Ευρώπη και θα αποτελούσε γεγονός ιστορικής σημασίας για όλη την περιοχή.

Ο κ. Ayrault, ο οποίος είχε συνάντηση στο Παρίσι με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη χώρα, είπε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης ότι η Γαλλία προσφέρει όλη τη στήριξή της για μια διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αξίες και συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο.

“Αναφορικά με το μέλλον των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, ευχόμαστε πραγματικά να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα. Θα ήταν προφανώς ένα γεγονός ιστορικής σημασίας για όλη την περιοχή, για όλη την Ευρώπη, αλλά και ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο, ότι μια χώρα είναι σε θέση να ρυθμίσει με ειρηνικά μέσα ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια” είπε.

Πρόσθεσε ότι “η επανένωση του νησιού θα έδινε ένα μήνυμα ελπίδας σε μια περίοδο ιδιαιτέρως δύσκολη όπου είναι πολύ σημαντικό να δίνονται παραδείγματα τέτοιας φύσεως, αρχικά στους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι πολλές φορές έχουν αμφιβολίες για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι πολλά υποσχόμενο”.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Οι δυο Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, διμερή θέματα και στη συνέχεια αντάλλαξαν απόψεις για τα ευρωτουρκικά, την μεταναστευτική κρίση και διεθνή ζητήματα.

Από πλευράς του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του σχετικά “με τις ειλικρινείς και υποσχόμενες προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος” λέγοντας ότι “για πρώτη φορά υπήρξε πρόοδος με τις δύο πλευρές να εργάζονται μόνες, χωρίς καμία άλλη παρέμβαση”.

Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, η Γαλλία, ως κράτος μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και εταίρος στην ΕΕ, να μπορέσει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρόβλημα της Κύπρου, ως ένα ζήτημα επιτυχίας στο θέμα της επανένωσης θα αποτελέσει την απαρχή και για άλλες επιτυχίες που μας διαφεύγουν, στη γεωγραφική περιοχή της Μεσογείου.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την αισιοδοξία για λύση του Κυπριακού και τη διασύνδεσή του με τις ενταξιακές της Τουρκίας, ο Κύπριος Υπουργός ανέφερε ότι λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα σε μια διαδικασία, στην οποία αυτή τη φορά οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων συνομιλούν χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις, αυτό επιτρέπει αισιοδοξία.

`Επίσης, ότι αν το Κυπριακό λυθεί, δεν θα υπάρχει πλέον θέμα με τα παγοποιημένα κεφάλαια. Είτε η Τουρκία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ αναφορικά με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, κλπ, είτε υπάρχει λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Εγώ προτιμώ το δεύτερο” σημείωσε.

Σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι θα πρέπει η Αγκυρα να κριθεί όπως αξίζει σε όλα τα υποψήφια κράτη.

“Υπάρχουν τώρα κεφάλαια, τα οποία είναι ανοιχτά προκειμένου η Τουρκία να μπορέσει να εργαστεί πάνω σε αυτούς τους φακέλους και τέλος το ζήτημα των κεφαλαίων που έχουν παγώσει. Εμείς προτιμούμε να τα συγχρονίσουμε με την πρόοδο που συνδέεται με τις προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αν υπάρξει μια λύση τότε τα κεφάλαια που παραμένουν παγωμένα αυτομάτως θα επιλυθούν” είπε.

Προσφυγικό και Συμφωνία με Τουρκία

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν και για το προσφυγικό ζήτημα με τον κ. Κασουλίδη να αναφέρει ότι

Κύπρος και Γαλλία θεωρούν ότι η απάντηση σε αυτό το θέμα θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία,
ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτή θα δοκιμαστεί στην εφαρμογή της μέσα στις επόμενες ημέρες.

Είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα. Η κατάσταση είναι καλύτερη απ’ό ότι στο παρελθόν, όμως βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού και θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, προκειμένου αυτή η συμφωνία να εφαρμοστεί σωστά σε όλες της τις πτυχές` είπε.

Ο Γάλλος Υπουργός ανέφερε ότι η συμφωνία “αρχίζει να έχει τα πρώτα αποτελέσματα” και σημείωσε ότι οι Συνθήκες που ορίζουν τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία θα πρέπει να διατηρηθούν.

Εκανε και σαφή αναφορά στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

“Στόχος είναι, επίσης, να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα –και για αυτό έχουμε την ανάγκη συμβολής όλων, άρα και της Τουρκίας, - προς τους διακινητές, αυτούς που σήμερα μεταφέρουν χιλιάδες πρόσφυγες με πλοία στα ελληνικά νησιά, ότι πρέπει να σταματήσουν την παράνομη διακίνηση. Αυτό πρέπει να καταπολεμηθεί. Η εφαρμογή της συμφωνίας έχει αρχίσει. Σίγουρα συγκρατημένα, αλλά όπως έχει πει και ο κ. Κασουλίδης, δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα μέσα σε λίγες μόνο μέρες», είπε ο Γάλλος Υπουργός.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X