ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κεντρικό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο

Μεταρρυθμίσεις, αλληλεγγύη και κοινή ανάληψη ευθύνης ζητούν από τα Κ.Μ. οι ευρωβουλευτές

Ψήφισμα για τη διαμόρφωση ενός κεντρικού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου υιοθέτησε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη. Το ψήφισμα, το οποίο στηρίζεται σε σχετική έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελευθεριών (LIBE), και υπερψηφίστηκε με 459 ψήφους από τις ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών, Φιλελεύθεροι και των Πράσινων, και 206 ψήφους εναντίον και 52 αποχές, καλεί τα κράτη μέλη να θεσπίσουν ένα κεντρικό σύστημα για τη συλλογή και την κατανομή των αιτήσεων ασύλου που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να διαχειριστεί καλύτερα τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές.

Το ψήφισμα καλεί τα κράτη μέλη να αναθεωρήσουν τον κανονισμό του Δουβλίνου ΙΙΙ, στη βάση του οποίου το πρώτο κράτος υποδοχής των αιτητών ασύλου θεωρείται και το αποκλειστικά υπεύθυνο για την επεξεργασία της κάθε αίτησης.
Τα καλεί επίσης να διασφαλίσουν τη δίκαιη και από κοινού ανάληψη ευθύνης, στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης και της ταχείας επεξεργασίας των αιτήσεων για άσυλο.

Ζητεί ακόμη όπως τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και επιμένει στην ανάγκη εφαρμογής ενός δεσμευτικού ευρωπαϊκού προγράμματος επανεγκατάστασης.
Παράλληλα, το ψήφισμα στηρίζει τη δημιουργία ασφαλών και νόμιμων τρόπων εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς αυτοί να διακινδυνεύουν τη ζωή τους και να γίνονται θύματα εκμετάλλευσης από λαθρεμπόρους.

Το ψήφισμα, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση σχετικής πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Συμβούλιο, έτυχε επεξεργασίας από την LIBE και της συν-εισηγήτριες Ευρωβουλευτίνες Roberta Metsola και Kashetua Kyenge τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Στη συζήτηση στην ολομέλεια του σώματος που προηγήθηκε της έγκρισης του ψηφίσματος, ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος στην δική του παρέμβαση τόνισε πως το υφιστάμενο σύστημα ασύλου, όπως αυτό στηρίζεται στον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ, δεν λειτουργεί γι αυτό και θα πρέπει η ΕΕ να προχωρήσει με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, με την εισαγωγή ενός νέου μηχανισμού, τον ονομαζόμενο Δουβλίνο +.

Ο νέος αυτός μηχανισμός προβλέπει, αφενός, την έναρξη της κατανομής των προσφύγων/μεταναστών προτού πιεστεί το σύστημα μιας χώρας και, αφετέρου, θα ενεργοποιείται αυτόματα στη βάση της αρχής ότι οι αιτήσεις για το άσυλο θα αποφασίζονται με δεδομένη τη συμφωνία κατανομής τους μεταξύ των κρατών μελών.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως η εφαρμογή της αποτελεί πρόκληση για την ΕΕ. Ωστόσο, όπως εξήγησε, μετά και το ταξίδι που είχε την περασμένη εβδομάδα για το σκοπό αυτό στην Άγκυρα μεταφέρει κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα.

Στη διαδικασία συζήτησης, μεταξύ άλλων, με παρέμβαση εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, αφού αποκάλεσε ντροπή για την Ευρώπη τα όσα διαδραματίζονται στην Ειδομένη και στα διάφορα κέντρα φιλοξενίας που μετατράπηκαν σε κέντρα κράτησης των προσφύγων, κάλεσε για μια ολιστική προσέγγιση στα θέματα μετανάστευσης, με οργανωμένες, ασφαλής και νόμιμες διαδρομές για τους πρόσφυγες/μετανάστες στη βάση και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, αναφέρθηκε στην Τουρκία, η οποία όπως ανέφερε έχει θέσει στο στόχο της την Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία και στέλνει εκβιαστικά πρόσφυγες/μετανάστες για να εξασφαλίζει το άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων με την ΕΕ. Ο Ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης άσκησε κριτική στο προτεινόμενο ψήφισμα, υποστηρίζοντας πως στηρίζεται στη λογική της διασφάλισης μιας Ευρώπης φρούριο.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση