ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΞ: Ακούμε εξωφρενικά πράγματα από τους πολιτικούς αρχηγούς

«Δεν θα λύσουμε το Κυπριακό με τις θεωρήσεις» υποδεικνύει ο Ι. Κασουλίδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Κύπρος έχει ως γνώμονα, υπεύθυνα και σοβαρά, να επιμείνει στην εφαρμογή των 72 οροδεικτών και την εκπλήρωση των προνοιών του Οδικού Χάρτη από την Τουρκία και επιφυλάσσει την οποιαδήποτε στάση της επί του θέματος αυτού μέχρις ότου δει να εκπληρούνται και οι 72 οροδείκτες, υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «επειδή λέγονται πολλά για το θέμα των θεωρήσεων της ΕΕ με την Τουρκία και ιδιαίτερα από κάποιους το θέμα αναγορεύεται από θέμα θεωρήσεων σε θέμα λύσης του Κυπριακού θέλω να ξεκαθαρίσω τα εξής:

Καταρχήν, το 2012 η προηγούμενη Κυβέρνηση, ορθώς, συμμετείχε στη σύνταξη ενός Οδικού Χάρτη τον οποίο είχαν τα κράτη μέλη συμφωνήσει ως διαπραγματευτική εντολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δει το θέμα της απαλλαγής θεωρήσεων εισόδου στους Τούρκους υπηκόους. Η Κύπρος συμμετείχε στη σύνταξη αυτού του Οδικού Χάρτη, έκανε εισηγήσεις για τη σύνταξη αυτού του Οδικού Χάρτη μεταξύ των οποίων η ανάγκη εφαρμογής όλων των οροδεικτών
(benchmarks ), χωρίς καμία διάκριση, που να ισχύει για όλα τα κράτη μέλη.

Η Κύπρος, επομένως, αυτή τη στιγμή που πολλά θέματα ανατράπηκαν εξαιτίας της ανάγκης αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, προεξαρχούσης της Γερμανίας στο θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού και λόγω της επιθυμίας να εξυπηρετήσουν την Τουρκία δια μιας απόφασης που να επιτρέπει την απαλλαγή των θεωρήσεων, έχει ένα γνώμονα: υπεύθυνα και σοβαρά να επιμείνει στην εφαρμογή των 72 οροδεικτών και την εκπλήρωση των προνοιών του Οδικού Χάρτη.

Ήδη, η Κομισιόν σήμερα θα αναγγέλλει ότι 63 ή 64 οροδείκτες έχουν εκπληρωθεί και ότι 7 παραμένουν προς ολοκλήρωση. Τις προσεχείς εβδομάδες και ίσως τον προσεχή μήνα, η Κύπρος επιφυλάσσει την οποιαδήποτε στάση της επί του θέματος αυτού μέχρις ότου δει να εκπληρούνται και οι 72 οροδείκτες.

Είναι θετικό ότι οι Κύπριοι πολίτες δεν θα τυγχάνουν διάκρισης έναντι των υπολοίπων Ευρωπαίων πολιτών να επισκέπτονται την Τουρκία, αλλά η ελεύθερη διακίνηση πολιτών προϋποθέτει ότι ορισμένα θέματα ασφάλειας, εθνικής σημασίας για χώρες, πρέπει επίσης να εκπληρούνται και αυτό προϋποθέτει εφαρμογή όλων των προνοιών, των οροδεικτών που αφορούν τα θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών, τη συνεργασία των αστυνομιών, τη συνεργασία της Europol με την αστυνομία της Τουρκίας κοκ».

Ο κ. Κασουλίδης τόνισε επίσης τη σημασία των γνωστών και δημοσιοποιημένων προαπαιτούμενων, αλλά και πολλών άλλων που δεν είναι γνωστά αλλά είναι εξίσου σημαντικά για να μπορέσουν να εφαρμοστούν. «Γι’ αυτό εμείς θα περιμένουμε μέχρι να εκπληρωθούν όλα για να μπορέσουμε να πάρουμε την απόφαση μας η οποία απόφαση δεν είναι απλώς ‘ναι ή όχι’. Υπάρχουν διάφορες προϋποθέσεις και το θέμα δεν θα αποφασιστεί με ομοφωνία παρά μόνο με ειδική πλειοψηφία, όπου και εκεί πάλι όσο πιο σοβαροί είμαστε τόσο πιο πολλά μπορούμε να επιτύχουμε ως προϋποθέσεις».

Μηχανισμός για τον περιορισμό Τούρκων υπηκόων

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιος μηχανισμός για τον περιορισμό Τούρκων υπηκόων, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «υπάρχει μια πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας η οποία προδιέθεσε το Συμβούλιο για αυτή την πρόθεσή της να εισάγει κάποιες τροπολογίες που θα προνοούν ένα είδος δικτύου ασφαλείας ότι αν, παραδείγματος χάριν, διαπιστωθεί ότι υπάρχει αδικαιολόγητη ροή Τούρκων υπηκόων σε μια χώρα ή αδικαιολόγητα μεγάλος αριθμός αιτητών ασύλου από αυτή τη χώρα, τότε θα μπορούν τα κράτη μέλη να αναστείλουν αυτόματα αυτή την ελευθερία για όσο διάστημα - σε συνεννόηση με την Επιτροπή – αυτό θα είναι αναγκαίο. Αυτά όμως είναι διεργασίες που θα ακολουθήσουν, δεν είναι του παρόντος».

Ερωτηθείς εάν ένα από τα προαπαιτούμενα είναι και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι τα προαπαιτούμενα είναι οι υπηρεσίες. «Δεν θα λύσουμε το Κυπριακό με τις θεωρήσεις, ούτε το θέμα της αναγνώρισης με τις θεωρήσεις. Ακούω εξωφρενικά πράγματα από πολιτικούς αρχηγούς, δεν ξέρω εάν οφείλεται στον προεκλογικό οίστρο, αλλά σίγουρα εμείς δεν πρόκειται να χάσουμε τη σοβαρότητά μας. Εμείς παραμένουμε πιστοί στις πρόνοιες του Οδικού Χάρτη και στους 72 οροδείκτες».

Κληθείς να αναφερθεί στους 7 οροδείκτες που δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι 3 οροδείκτες δεν είναι απευθείας κυπριακού ενδιαφέροντος, αλλά γενικού ενδιαφέροντος που συμπεριλαμβάνει και την Κύπρο. «Για παράδειγμα, είναι η κατοχή διαβατηρίου με βιομετρικά στοιχεία, δεύτερο είναι η διαφθορά, τρίτο είναι ο αντιτρομοκρατικός νόμος, τα υπόλοιπα είναι θέματα που μας αφορούν άμεσα όπως η ανάγκη για πρόνοιες ασφάλειας της συνεργασίας μεταξύ των αστυνομιών και της συνεργασίας με την Europol ».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε επίσης το θέμα της παρουσίας των εποίκων και υπάρχει μια γνωστή πολιτική της Τουρκίας που έχει πρόθεση την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου. Τα πράγματα δεν θα είναι ανεξέλεγκτα, τουλάχιστον στις ελεύθερες περιοχές».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλου περί ανεξέλικτης διακίνησης 70 εκατομμυρίων Τούρκων, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «όλες αυτές τις υπερβολές τις ακούμε από τον κ. Παπαδόπουλο. Πρέπει να είμαστε και λογικοί. Αν θέλει ο κ. Παπαδόπουλος να βάλει τον πήχη εκεί που θέλει για να περάσει από κάτω ας το κάνει. Υπενθυμίζω ότι δεν είναι με ομοφωνία που θα γίνουν τα θέματα. Δεν μπορώ να ακούω παράλογα πράγματα και διερωτώμαι αν και ο κυπριακός λαός θέλει να ακούει παράλογα πράγματα».

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X