ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ντεκτάς:Οι Ε/κ να αποπλήρωσουν το χρέος του ψευδοκράτους στην Τουρκία

Αιχμές κατά του Ακιντζί

ΚΥΠΕ

Οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να αποπληρώσουν το χρέος του ψευδοκράτους προς την Τουρκία, υποστήριξε σήμερα ο «υπουργός» οικονομικών και αναπληρωτής «πρωθυπουργός» Σερντάρ Ντενκτάς, ισχυριζόμενος ότι οι Ελληνοκύπριοι ευθύνονται για το χρέος διότι κράτησαν τους Τουρκοκύπριους σε «απομόνωση».

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μιλώντας στην ψευδοβουλή, ο Ντενκτάς είπε πως οι Ελληνοκύπριοι πήραν δάνειο από το ΔΝΤ, ενώ οι Τουρκοκύπριοι όχι, και γι` αυτό, υποστήριξε, οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να πληρώσουν το χρέος των Τουρκοκυπρίων προς την Τουρκία.

Ισχυρίστηκε ακόμα πως η ελληνοκυπριακή πλευρά εσκεμμένα προσπαθεί να βλάψει τη διαδικασία των συνομιλιών.

Ο Ακιντζί δεν προστατεύει στις συνομιλίες τον όρο πολιτική ισότητα, είπε ο Σ. Ντενκτάς 

Ο αναπληρωτής “πρωθυπουργός” και “υπουργός” οικονομικών του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε επίσης ότι υπάρχει διαφορά εκτίμησης μεταξύ του ιδίου και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σε σχέση με τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου για το Κυπριακό και ότι ο κ. Ακιντζί δεν προστατεύει όπως θα έπρεπε τον όρο πολιτική ισότητα.

Σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι ο κ. Ακιντζί και η ομάδα του είναι που διεξάγουν τις διαπραγματεύσεις και ότι αυτοί θα είναι υπεύθυνοι στο τέλος για το αποτέλεσμα που θα έχουν οι συνομιλίες.

Ανέφερε ότι ο κ. Ακιντζί δεν προστατεύει όπως θα έπρεπε στις διαπραγματεύσεις την πολιτική ισότητα και την ίση κυριαρχία και ότι αντιλαμβάνεται διαφορετικά τη Συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου, η οποία, όπως είπε, έχει εποικοδομητικές ασάφειες και ερμηνεύεται διαφορετικά και από τους Ε/κ.

Είπε ακόμη ότι δεν είναι αρνητικός στην περίπτωση δημοψηφίσματος για το Κυπριακό και ότι αναμένει να δει το αποτέλεσμα πρώτα, όμως προϋπόθεση, είπε, είναι η συνέχιση των εγγυήσεων.

Σχετικά με το θέμα με τις “υπηκοότητες”, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι οι Τ/κ δεν έχουν σχέδια για παραχώρηση “υπηκοοτήτων” σε 25,000 άτομα που θα τους δοθούν με κατάλογο από την Τουρκία αλλά είπε ότι “η ζωή δεν θα σταματήσει επειδή γίνονται διαπραγματεύσεις”.

Οπως είπε, υπάρχουν νέοι οι οποίοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στα κατεχόμενα και ποτέ δεν πήγαν στην Τουρκία και ούτε θα έχουν ποτέ το δικαίωμα να γίνουν Τούρκοι πολίτες. Αυτά τα ζητήματα, είπε, “θα επιλυθούν με την υιοθέτηση του νόμου και κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει αυτό”.

Σχετικά με τη θέση της Τουρκίας για ταξίδια Ε/κ με διαβατήριο, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι είναι μια θετική εξέλιξη, ότι θα σημαίνει αύξηση των Ε/κ που χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου και ότι η απόφαση αυτή “δεν σημαίνει αναγνώριση των Ε/κ” από την Αγκυρα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X