ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επίσκεψη Αμπάς στην Κύπρο

O N. Shaath προανήγγειλε τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Παλαιστίνης

ΚΥΠΕ

Την Κύπρο θα επισκεφθεί σύντομα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με τον προσωπικό απεσταλμένο του και Επίτροπο Διεθνών Σχέσεων της Fateh, Nabeel Shaath, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πραγματοποίηση μιας τριμερούς συνάντησης Κύπρου- Ελλάδας – Παλαιστίνης, καθώς και σε μια κοινή υπουργική επιτροπή Κύπρου και Παλαιστίνης, μιλώντας απόψε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Παλαιστίνιος Πρέσβης στην Κύπρο Walid Hassan.

«Ο Πρόεδρος μας θα επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο. Θα υπάρξει μια κοινή Υπουργική Επιτροπή μεταξύ Παλαιστίνης και Κύπρου και μια τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Παλαιστίνης και νομίζω ότι όλα αυτά θα καταδείξουν την ισορροπία που η Κύπρος προσπαθεί να διατηρήσει μεταξύ της δέσμευσής της για σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία στην περιοχή και της δέσμευσής της σε αξίες και αρχές που δένουν την Κύπρο με την Παλαιστίνη», ανέφερε στη διάρκεια του δείπνου ο Παλαιστίνιος πολιτικός.

Όπως είπε, προσκλήθηκε στην Κύπρο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κασουλίδη «σε μια περίοδο που αισθανόμαστε ότι χρειάζεται να αναβαθμίσουμε, να αναπτύξουμε και να ενδυναμώσουμε τη σχέση που δένει την Κύπρο με τον Παλαιστινιακό λαό και τον Αραβικό κόσμο».

Αναφερόμενος στην τριμερή Κύπρου- Ελλάδας – Ισραήλ, είπε πως πολλές φιλικές προς την Παλαιστίνη χώρες διατηρούν καλές σχέσεις και με το Ισραήλ, στηρίζοντας παράλληλα τον αγώνα των Παλαιστίνιων για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και δημιουργία ανεξάρτητου κράτους που θα έχει ειρηνικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ έπαψε να εφαρμόζει την ειρηνευτική διαδικασία του Όσλο, είπε, προσθέτοντας πως σήμερα υπάρχουν 600,800 έποικοι στη Δυτική Όχθη, ελέγχουν το 62% του εδάφους της Δυτικής Όχθης και χρησιμοποιούν το 92% του νερού.

«Η μόνη δραστηριότητα που υπάρχει σήμερα σε εξέλιξη είναι αυτό που ονομάστηκε `γαλλική πρωτοβουλία`, μια προσπάθεια αφύπνισης του ενδιαφέροντος της αραβικής και διεθνούς κοινότητας σχετικά με τον επείγοντα χαρακτήρα της επίλυσης της διένεξης Παλαιστίνιων-Ισραηλινών», είπε, εκφράζοντας στήριξη σε αυτή την πρωτοβουλία.

Πρόσθεσε πως στις 28 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι μια διάσκεψη των υποστηρικτών της «γαλλικής πρωτοβουλίας».

Οι Κύπριοι, είπε, «αντιλαμβάνονται πραγματικά ότι απαιτείται ειρήνη στην περιοχή για να υπάρξει σταθερότητα, ευημερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Παλαιστίνη, το Ισραήλ και την Κύπρο».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι η Κύπρος και η Βουλή των Αντιπροσώπων διατηρούσαν πάντα στάση αρχών σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό, μια στάση, είπε, που υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ, καθώς και των αρχών του διεθνούς δικαίου.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων μέσα από μια σειρά ψηφισμάτων έχει υποστηρίξει το δίκαιο αίτημα του παλαιστινιακού λαού, ενώ ταυτόχρονα καταδικάζει όλες τις μορφές βίας, οι οποίες υπονομεύουν τις προοπτικές για ειρήνη και συνύπαρξη», είπε ο κ. Ομήρου.

Επεσήμανε επίσης ότι η παλαιστινιακή πλευρά έχει επιδείξει αλληλεγγύη προς την Κύπρο και ευχαρίστησε τους Άραβες εταίρους της Κύπρου για την υποστήριξη του αγώνα της σε διεθνή φόρα, όπου η Τουρκία ασκούσε πιέσεις για απαράδεκτες αποφάσεις και θέσεις και για άμεση ή έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

«Η συμβολή τους στην ανάσχεση αυτών των ύπουλων και επικίνδυνων τουρκικών ελιγμών είναι πολύτιμη και εκτιμάται ιδιαίτερα» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Σημείωσε, καταλήγοντας, πως μια δίκαιη και βιώσιμη λύση τόσο του προβλήματος στη Μέση Ανατολή όσο και του Κυπριακού, το συντομότερο δυνατό, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Κύπρο, Walid Hassan εξέφρασε ευγνωμοσύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υπουργό Εξωτερικών για τη διατήρηση και ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Κύπρου και Παλαιστίνης.

Εξέφρασε επίσης εκτίμηση στον Πρόεδρο της Βουλής για τη στάση αρχών που τηρεί η Βουλή.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση