ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην τελική ευθεία για τη συσπείρωση τα κόμματα

Τα συλλαλητήρια, οι διασκέψεις και οι κομματικές συναυλίες πριν τις εκλογές

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Εβδομάδα των παθών προβλέπεται η υφιστάμενη καθώς όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα βρίσκονται σε ένα διαρκή αγώνα για τη συσπείρωση μέχρι και του τελευταίου ψηφοφόρου, αυξάνοντας τα μέχρι τώρα προβλεπόμενα ποσοστά και ενισχύοντας εκλογικά τη δύναμή τους την μέρα της κάλπης.

Η δημοσκόπηση του διενήργησε εκ μέρους της «Κ» η εταιρεία Symmetron Market Reasearch, η οποία καταδεικνύει πως ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους αλλάζει κόμμα και πως η επόμενη βουλή ενδεχομένως να είναι πολυκομματική, αποδεικνύει πως οι επικείμενες εκλογές αποτελούν κινούμενη άμμο με απρόβλεπτα τα τελικά αποτελέσματα.
Γι αυτό ακριβώς τον λόγο, το κάθε κόμμα, ενεργοποιεί την οργανωτική του δύναμη για να πείσει ολοένα και περισσότερους ψηφοφόρους, είτε να το ακολουθήσουν, είτε να επισφραγήσουν εκ νέου την εμπιστοσύνη τους στις πολιτικές που ακολουθεί. Αν κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί, είναι ακόμη ανοικτό.

Θέτει το δίλημμα ο ΔΗΣΥ

Πιο εντατικά αναμένεται να θέσει το μανιχαϊστικό δίλημμα του μπροστά-πίσω ο ΔΗΣΥ προς τους ψηφοφόρους, υπογραμμίζοντας πως όποια επιλογή πέραν του ΔΗΣΥ ισοδυναμεί με βήματα πίσω προς τις «αμαρτωλές» νοοτροπίες του παρελθόντος. Ο κομματικός μηχανισμός δουλεύει ήδη εντατικά για να περάσει το μήνυμα και το διακύβευμα των εκλογών στα μέλη και φίλους του κόμματος. Το τελικό προεκλογικό συλλαλητήριο, αναμένεται να γίνει το απόγευμα της Πέμπτης και ήδη το οργανωτικό κομμάτι του κόμματος εργάζεται εντατικά για την όσο το δυνατό πιο μεγάλη προέλευση κόσμου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως στον ΔΗΣΥ προβληματίζονται καθώς το κόμμα δεν φαίνεται να έχει την αναμενόμενη συσπείρωση. Πολιτικοί κύκλοι δεν αποκλείουν οι εξαγγελίες του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή, να είχαν να κάνουν με την προσπάθεια ενίσχυσης του κυβερνώντος κόμματος λίγο πριν τις εκλογές. Στην Πινδάρου θεωρούν πως το δίλημμα των εκλογών δεν κατέστη κατανοητό προς το εκλογικό σώμα και γι αυτό ακριβώς το λόγο, άλλαξε την προεκλογική του καμπάνια, παραμερίζοντας το σύνθημα της «Σταθερής Προοπτικής» και θέτοντας μπροστά το μήνυμα του «Δεν το ρισκάρουμε».

Συναυλιακά το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ, εργάζεται μεθοδευμένα και στρατηγικά εδώ και καιρό για τις επικείμενες εκλογές όχι μόνο επικοινωνιακά, αλλά κυρίως με την προσωπική επαφή. Μία πρακτική που χρονολογείται μεν στην Εζεκία Παπαϊωάννου αλλά φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματικό. Ήδη σύμφωνα και με τη δημοσκόπηση της Symmetron Market Reasearch που δημοσιεύθηκε στην «Κ» την Κυριακή, το ΑΚΕΛ καταφέρνει να κλείσει την ψαλίδα με το κόμμα της Δεξιάς. Φαίνεται ωστόσο να έχει εκροές ψηφοφόρων από τη Συμμαχία Πολιτών τους Οικολόγους και το ΔΗΚΟ, με αποτέλεσμα τα στελέχη πρώτης γραμμής, να επικεντρώνονται στις σταθερές θέσεις του κόμματος στο κυπριακό και να επιρρίπτει ευθύνες στα άλλα για απορριπτισμό. Το ΑΚΕΛ δεν θα έχει συλλαλητήριο όπως το ΑΚΕΛ, πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας, μεγάλη συναυλία για τα 90χρονα του κόμματος με τη συμμετοχή μιας πλειάδας γνωστών Ελλήνων τραγουδιστών. Όπως αναφέρουν κομματικοί κύκλοι, το ΑΚΕΛ ανέκαθεν μέσα από τις συναυλίες της κατάφερνε να συσπειρώνει τους νέους και αυτό φαίνεται να προσπαθεί να πετύχει και τώρα με την μεγάλη της συναυλία, απευθυνόμενος στην ηλικιακή ομάδα που απαξιώνει το πολιτικό σύστημα. Στόχος του ΑΚΕΛ δεν είναι απλώς η συσπείρωση των διαχρονικών ψηφοφόρων όπως άλλωστε αναφέρουν κομματικές πηγές, αλλά οι Κεντροαριστεροί, οι Κεντρώοι, οι Σοσιαλιστές και οι ανένταχτοι.

Με έμφαση στην οικονομία το ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ, δεν αναμένεται να έχει άλλη μεγάλη προεκλογική εκδήλωση, καθώς την προηγούμενη βδομάδα σε μεγάλη εκδήλωση είχε γιορτάσει τα 40χρονα του κόμματος. Το κόμμα του Κέντρου τις επόμενες μέρες θα δώσει έμφαση στον ρυθμιστικό ρόλο του κόμματος τονίζοντας πως εξαιτίας του ρόλου που έπαιξε το ΔΗΚΟ διασώθηκε η οικονομία και έγιναν οι κατάλληλες τροποποιήσεις σε κρίσιμα νομοσχέδια ούτως ώστε να προστατευθούν οι πολίτες. Όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος, το κόμμα του Κέντρου θα προτάξει τις θέσεις του στην οικονομία, τις 9+1 προτάσεις, αλλά και στο κυπριακό, καθώς όπως αναφέρουν στελέχη θα υπάρξουν εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

ΕΔΕΚ στη συντήρηση

Προσπάθεια να συντηρήσει τα ποσοστά και τις κοινοβουλευτικές του έδρες καταβάλλει η ΕΔΕΚ και να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις που θέλουν το κόμμα να χάνει την έδρα του στη Λεμεσό. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην τελική ευθεία, το κόμμα εντατικοποιεί τις προσπάθειές του για επαφή των ψηφοφόρων του από πόρτα σε πόρτα. Ήδη ετοιμάζει την προβολή του ντοκυμαντέρ για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία όπως εφαρμόστηκε στη Βοσνία, σε μία προσπάθεια να πείσει για την αποκήρυξη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Το κόμμα, έχει ήδη προχωρήσει σε προεκλογικό διαφημιστικό σποτ, με το οποίο δείχνει την ιστορία της Κύπρου, τους αγώνες της Ελλάδας εναντίον του φασισμού και ιδιαίτερα την αρχηγική φιγούρα του Βάσου Λυσσαρίδη. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο εν λόγω προεκλογικό σποτάκι απουσιάζει πλήρως ο Γιαννάκης Ομήρου.

Συμμαχία με ρόλο

Αν και η Συμμαχία Πολιτών απέφυγε μέχρι και σήμερα να προχωρήσει σε προεκλογικές διαφημίσεις εξαιτίας και του μικρού χρηματικού ποσοστού που κατέχει, το επόμενο διάστημα αναμένεται να κορυφωθεί η προεκλογική της καμπάνια, με διαφημίσεις στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, όπως επίσης και με την επαφή των υποψηφίων με τη βάση. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, θα δώσει και διάσκεψη εφ όλης της ύλης το πρωί της Τρίτης, που θα μεταδοθεί από το ΡΙΚ2 το βράδυ της ίδιας μέρας, προβάλλοντας τις θέσεις του κόμματος σε κυπριακό και οικονομία.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση