ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σφαγή στον ενδιάμεσο πριν την τελική ευθεία

Τα αλληλομαχαιρώματα αρχίζουν καθώς το ακροατήριο του ενδιάμεσου κατακερματίζεται

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ο καιρός που τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου αντάλλαζαν υποσχέσεις για συμμαχίες και συνεργασίες καθότι ασπάζονταν λίγο-πολύ τις ίδιες απόψεις έχει εδώ και καιρό παρέλθει. Και αυτό γιατί κάθε πολιτικός αρχηγός αντιλαμβάνεται –βάσει και των τελευταίων δημοσκοπήσεων- πως πολλά κόμματα απευθύνονται σε ένα κοινό ακροατήριο που έχει ήδη κατακερματιστεί. Αυτός είναι και ο λόγος, που ο καθένας όχι μόνο τραβά τον δρόμο του καθορίζοντας τις δικές του γραμμές, αλλά δεν παραλείπει να ρίξει τα βέλη του στους υπόλοιπους, με τελικό στόχο να συλλέξει όσο περισσότερους ψηφοφόρους στην τελική ευθεία των εκλογών.

Συμμαχία εναντίον όλων

Μέτωπο εναντίον όλων άνοιξε την Τρίτη το πρωί στη διάσκεψη τύπου εφ όλης της ύλης που πραγματοποίησε ο Γιώργος Λιλλήκας. Κατήγγειλε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για παλαιοκομματική νοοτροπία ενώ δε δίστασε να τα βάλει με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου αποδίδοντάς τους ευθύνες για την κυβέρνηση Χριστόφια και Αναστασιάδη. «Τα κόμματα που ψήφισαν το κούρεμα των καταθέσεων ξαφνικά αγάπησαν τα θύματά τους και υπόσχονται αποζημιώσεις, τα κόμματα που ψήφισαν τον Νόμο για τις εκποιήσεις διαπίστωσαν ξαφωνικά πως άφησαν του πολίτες απροστάτευτους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λιλλήκας κατηγορώντας τους μικρούς για προεκλογικές μεταμφιέσεις.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Γιώργος Περδίκης χαρακτηρίζοντας απρόκλητη την επίθεση του Γιώργου Λιλλήκα. Απορρίπτοντας τα περί σύμπλευσης με την κυβέρνηση εξαιτίας του ότι η Επίτροπος Περιβάλλοντος είναι στέλεχος του Κινήματος διερωτήθηκε αν θα προτιμούσε να είναι στη θέση της κάποιος του ΔΗΣΥ
δυναμιτίζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο κινήσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη αντιπαράθεση μεταξύ Γιώργου Λιλλήκα και Γιώργου Περδίκη καθώς ο πρώτος είχε κατηγορήσει το Κίνημα Οικολόγων για δημιουργία πανομοιότυπου λογότυπου για τις εκλογές, με στόχο την υφαρπαγή ψηφοφόρων της Συμμαχίας Πολιτών.

Η κόντρα Συμμαχίας-ΕΔΕΚ

Και αν και η κόντρα Συμμαχίας Πολιτών και Οικολόγων μοιάζει με πυροτέχνημα, πιο στερεές βάσεις φαίνεται να έχει ο πόλεμος μεταξύ Συμμαχίας Πολιτών και ΕΔΕΚ. Η κόντρα του Γιώργου Λιλλήκα με την ηγεσία της ΕΔΕΚ, δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπέβοσκε εδώ και καιρό καθώς οι σοσιαλιστές δεν ξέχασαν το γεγονός ότι ο Γιώργος Λιλλήκας αθέτησε την υπόσχεσή του για μη ίδρυση Κινήματος την επομένη των εκλογών.

Ήδη στην ΕΔΕΚ τον χαρακτηρίζουν πολιτικά αναξιόπιστο, διαρρέοντας βίντεο στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης όπου ξεκαθάριζε τηλεοπτικώς πως δεν έχει σκοπό να ιδρύσει Κίνημα. Κληθείς να σχολιάσει από την «Κ» στη διάσκεψη τύπου που διοργάνωσε, τα περί πολιτικής αναξιοπιστίας που του καταλογίζουν τα άλλα κόμματα με κύριο την αθέτηση της υπόσχεσής του προς την ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών επεσήμανε πως αν και ο ίδιος δεν είχε στόχο να ιδρύσει κόμμα, ήταν μία πανλαϊκή απαίτηση πολιτών κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών που δεν μπορούσε να την παραβλέψει. Σημείωσε δε πως ο τότε Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δεν έθεσε ποτέ ως κριτήριο για την στήριξη της ΕΔΕΚ τη μη ίδρυση κινήματος από τον Γιώργο Λιλλήκα.

Στην ΕΔΕΚ πάντως δεν φαίνεται να πείθονται και επαναλαμβάνουν τα περί πολιτικής αναξιοπιστίας. Έτσι άλλωστε τον χαρακτήρισε και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος στον ΑΝΤ1, ενώ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου μιλώντας σε συνέντευξή του στη «Κ», χαρακτήρισε τον κ. Λιλλήκα ως τραυματική εμπειρία για την ΕΔΕΚ και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα δεν πρόκειται να τον στηρίξει το 2018. Ο κ. Λιλλήκας πάντως με την τροπή που έχουν λάβει τα πράγματα ανέφερε ότι ο Μαρίνος Σιζόπουλος προσπαθεί να επιρρίψει αλλού τις ευθύνες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Άλλοτε στον Γιαννάκη Ομήρου, άλλοτε στον Νίκο Νικολαϊδη και άλλοτε στον Γιώργο Λιλλήκα. Η αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών φαίνεται πάντως πως δεν θα κοπάζει σύντομα.

Χαμηλούς τόνους το ΔΗΚΟ

Σε χαμηλούς τόνους φαίνεται να κινείται το ΔΗΚΟ χωρίς να μπαίνει στη διαδικασία αντιπαράθεσης με κόμματα του ενδιάμεσου. Η προεκλογική ρητορική του κόμματος βασίζεται στο ότι το κόμμα του Κέντρου επέδειξε υπεύθυνη στάση κατά την κρίσιμη για την οικονομία της Κύπρου περίοδο. Αφήνουν ωστόσο αιχμές προς την αντιπολιτευτική πολιτική που ασκεί ο Γιώργος Λιλλήκας σημειώνοντας με νόημα ότι αν άλλο κόμμα είχε τον ρυθμιστικό ρόλο, τότε η κυπριακή οικονομία θα έμπαινε σε επικίνδυνα μονοπάτια.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση