ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρωταγωνιστές και σενάρια για το σίριαλ των Επιτροπών

Ποιες επιτροπές διεκδικούν τα κόμματα και ποια πρόσωπα παίζουν για τις προεδρίες

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί η διαβούλευση για την προεδρία της βουλής να ανήκει πλέον στο παρελθόν αλλά τα κομματικά παιχνίδια οι διαβουλεύσεις και το πάρε δώσε για τις κοινοβουλευτικές επιτροπές τώρα αρχίζει, με κάποια από τα κόμματα να διεκδικούν και να αξιώνουν νέες επιτροπές. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται να δούμε μία μετακίνηση επιτροπών από τα χέρια ενός κόμματος σε άλλο.

Ήδη στη σύσκεψη αρχηγών το πρωί της Δευτέρας έγινε ο καταμερισμός του αριθμού επιτροπών που αντιστοιχεί σε κάθε κόμμα, με τον ΔΗΣΥ να διεκδικεί έξι επιτροπές, το ΑΚΕΛ πέντε, το ΔΗΚΟ τρεις και από μία ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών. Αντιπροεδρία επιτροπών θα έχουν δύο βουλευτές της Αλληλεγγύης όπως επίσης και μία αντιπροεδρία Κίνημα Οικολόγων και ΕΛΑΜ. Το ποιο κόμμα θα αναλάβει ποια επιτροπή, θα διαφανεί το πρωί της Τετάρτης. Μέχρι τότε γίνονται σκέψεις και διαβουλεύσεις για το ποιος θα αναλάβει τι.

Αβέρωφ για την οικονομικών;

Αν και πολιτικές πηγές εκτιμούν πως δύσκολο είναι να υπάρξουν σοβαρές αναδιατάξεις στις επιτροπές, επιτροπές οικονομικών και ελέγχου δέχονται έντονη πολιορκία από τα κόμματα. Κομματικές πηγές αναφέρουν πως στο ενδεχόμενο που ο ΔΗΣΥ κληθεί να παραδώσει την επιτροπή ελέγχου εξαιτίας του ότι το σωστό είναι να την αναλάβει κόμμα της αντιπολίτευσης, τότε θα διεκδικήσει την επιτροπή οικονομικών.

Δεν είναι τυχαίο που στη σύσκεψη αρχηγών ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως στο ενδεχόμενο που δεν διεκδικήσει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος την προεδρία της οικονομικών, τότε θα την διεκδικήσει ο ΔΗΣΥ, με τον ίδιο στο πηδάλιο της επιτροπής. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος είχε προ πολλού υποσχεθεί την προεδρία της επιτροπής οικονομικών στον βουλευτή Λεμεσού Άγγελο Βότση που στην προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία είχε καθήκοντα αναπληρωτή προέδρου στην εν λόγω επιτροπή.

Βλέπει και Θεσμών το ΑΚΕΛ

Στον ΔΗΣΥ θεωρούν ότι πολύ πιθανό να παραδώσουν την Επιτροπή Ελέγχου καθότι θεωρείται ορθότερο να προεδρεύει κόμμα της αντιπολίτευσης στην εν λόγω επιτροπή. Είχε γίνει στο παρελθόν συζήτηση με το ΑΚΕΛ να παραχωρήσουν την επιτροπή ελέγχου δίνοντας σε αντάλλαγμα την εσωτερικών, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να γίνεται δεκτό από το κόμμα της Αριστεράς. Ήδη, τόσο το ΑΚΕΛ όσο και το ΔΗΚΟ φαίνεται να διεκδικούν την επιτροπή, χωρίς να ξεκαθαρίζει ποιο από τα δύο κόμματα θα την αναλάβει τελικώς.

Από πλευράς του ΑΚΕΛ, διεκδικούν εκ νέου τις επιτροπές εσωτερικών, περιβάλλοντος, προσφύγων, εργασίας και πολύ πιθανόν είναι να διεκδικήσουν την επιτροπή θεσμών, στο ενδεχόμενο που παραχωρήσουν την επιτροπή ελέγχου. Από πλευράς του ΔΗΚΟ δεν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ποιες επιτροπές διεκδικούν, ωστόσο πέραν της ψιθυρολογίας για την επιτροπή ελέγχου, ακούγεται εντόνως και αυτή της νομικών.

Βολιδοσκοπεί νομικών η ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ η οποία δικαιούται μία επιτροπή φαίνεται πλέον να αδιαφορεί για την επιτροπή άμυνας της οποίας η προεδρία διαχρονικά της άνηκε και στρέφει το βλέμμα πρωτίστως στην επιτροπή νομικών της οποίας αναμένεται να προεδρεύσει ο Κωστής Ευσταθίου. Δεν αποκλείεται ωστόσο δεδομένου του ότι η ΕΔΕΚ και ο Μαρίνος Σιζόπουλος διαχρονικά ασχολούνταν με το ΓεΣΥ να διεκδικήσουν την προεδρία της Επιτροπής Υγείας.

Ονοματολογία στο τραπέζι

Από πλευράς του ΔΗΣΥ κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους στο ποιος θα αναλάβει τι καθώς όπως αναφέρουν δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιες επιτροπές θα αναλάβουν. Σημειώνεται ωστόσο πως θα τεθούν κριτήρια στην αρχαιότητα του βουλευτή αλλά και στην κομματική του συνέπεια. Έστω κι αν στην Πινδάρου δεν θέλουν ακόμα να ξεκινήσουν την ονοματολογία, δεδομένου και του θολού τοπίου υπάρχουν αρκετοί που διεκδικούν προεδρία επιτροπής.

Ήδη ο Ευθύμιος Δίπλαρος, ενδιαφέρεται για την προεδρία της επιτροπής παιδείας ενώ ο Κυριάκος Χατζηγιάννης επιδιώκει κι αυτός την προεδρίας μίας εκ των επιτροπών. Δεδομένη θεωρείται η προεδρία των Κωστάκη Κωνσταντίνου και Γιώργου Γεωργίου του Ζαχαρία Ζαχαρίου στην εμπορίου ενώ στο κάδρο μπαίνει και το όνομα της Στέλλας Κυριακίδου για την προεδρία της επιτροπής υγείας.

Μαύρου στην Εσωτερικών, στο περίμενε η Ειρήνη

Από πλευράς του ΑΚΕΛ δεδομένη θεωρείται η προεδρία της επιτροπής εσωτερικών από την Ελένη Μαύρου καθότι η ίδια υπήρξε επί διακυβέρνησης Χριστόφια Υπουργός Εσωτερικών. Στην Επιτροπή Εργασίας θα αναλάβει εκ νέου ο Ανδρέας Φακοντής, στην Επιτροπή Προσφύγων η Σκεύη Κουκουμά ενώ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος αναμένεται εκ νέου να προεδρεύει ο Αδάμος Αδάμου. Ζήτημα είναι το αν θα λάβει τελικώς το ΑΚΕΛ την προεδρία είτε της επιτροπής θεσμών είτε της ελέγχου.

Ήδη η Ειρήνη Χαραλαμπίδου έχει εκφράσει το έντονο ενδιαφέρον της για την προεδρία μίας εκ των δύο επιτροπών, χωρίς ωστόσο το κόμμα να της δώσει το πράσινο φως.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X