ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φωτίου: Στρατηγική σημασία της Κύπρου ως ευρωπαϊκός ενεργειακός κόμβος

«Διερχόμαστε περίοδο καθοριστική για το μέλλον του Ελληνισμού»

ΚΥΠΕ

Διερχόμαστε μια περίοδο, η οποία θα καθορίσει το μέλλον των σημερινών και επερχόμενων γενεών του ελληνισμού μέσα στα επόμενα χρόνια, τόνισε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση του Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα, ο κ. Φωτίου μίλησε για τη σημασία της ύπαρξης μιας κοινής στρατηγικής των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου υπό το φως της αστάθειας στην περιοχή καθώς και για τις προοπτικές που διανοίγονται ένεκα της ανακάλυψης υδρογονανθράκων.

H κυπριακή Κυβέρνηση, είπε, εξ’ αρχής, θεώρησε ότι ο πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου σε υδρογονάνθρακες προσφέρεται για συνεργασίες και συνέργιες, κάτι που μπορεί να συνεισφέρει στη σταθερότητα και ειρήνη της περιοχής και για τον λόγο αυτό προώθησε και προωθεί σειρά τριμερών συνεργασιών.

Σημείωσε ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να αποτελέσει μια επιπρόσθετη πηγή προμήθειας της Ευρώπης σε φυσικό αέριο και ταυτόχρονα της παρέχει μια εναλλακτική διαδρομή μεταφοράς του, (Ανατολική Μεσόγειο-Κρήτη-Ελλάδα-Ιταλία) συμβάλλοντας έτσι στη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαφοροποίηση των πηγών και των οδών εφοδιασμού.

Αναφερόμενος στα Συμπεράσματα του Μαρτίου 2015 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε ότι εκεί καταγράφεται πως θα πρέπει «να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα εξωτερικής πολιτικής για τη σύναψη στρατηγικών εταιρικών σχέσεων στον τομέα της ενέργειας με χώρες παραγωγής και διαμετακόμισης που αποκτούν συνεχώς μεγαλύτερη σημασία, ιδίως με στόχο την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών να εξερευνούν και να αναπτύσσουν τους φυσικούς πόρους τους».

“Πρόκειται για μια απόφαση η οποία έχει κρίσιμη σημασία τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα, ιδίως αν αντιμετωπιστεί στο ευρύτερο πλαίσιο ενεργειακής ασφάλειας που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο οποίο λαμβάνονται υπόψη τα κυπριακά αποθέματα και επιπλέον προβλέπεται, ανάμεσα σε άλλα, και η δημιουργία Μεσογειακού Ενεργειακού Κόμβου στη Νότια Ευρώπη” είπε ο κ. Φωτίου.

Πρόσθεσε ότι αναδεικνύεται έτσι η σημασία των ενεργειακών αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου και επισημαίνεται ευθέως η στρατηγική σημασία της Κύπρου ως ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου, όπως και η σημασία της Ελλάδας ως του πλέον αξιόπιστου διαμετακομιστή και της ασφαλέστερης διόδου για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου προς τις ευρωπαϊκές αγορές, χωρίς να παραγνωρίζεται και ο ρόλος της Ελλάδας ως δυνητικού παραγωγού.

“Πρόκειται για εξελίξεις που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε με μεγάλη υπευθυνότητα και σύνεση με δεδομένο τον μεγάλο ενεργειακό πλούτο που μας περιβάλλει” επισήμανε.

Οι ανακαλύψεις από την Αίγυπτο στο κοίτασμα Zohr, οι παλαιότερες στο Leviathan και στο οικόπεδο 12 της Κύπρου στο σύνολο τους αποτελούν αποθέματα που αθροιζόμενα μπορούν να ικανοποιήσουν όχι μόνο τις ανάγκες χωρών της περιοχής, αλλά μπορούν επιπλέον να εξαχθούν προς κάθε κατεύθυνση, είπε ο κ. Φωτίου.

“Και αυτό, χωρίς να υπολογίζεται η μεγάλη προοπτική εντοπισμού στην Κυπριακή ΑΟΖ νέων σημαντικών αποθεμάτων” συνέχισε.

Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι είναι γνωστές οι εκβιαστικές ενέργειές της, αλλά είναι “γνωστά και τα ευρύτερα συμφέροντα που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε ανατρέποντας συμπεριφορές και ενέργειες που αποκλείσουν την αξιοποίηση πλούτου ο οποίος είναι δυνατό να συμβάλει στην πρόοδο όλων”.

“Είναι γνωστό και το ενδιαφέρον σημαντικών άλλων χωρών που μπορούν επίσης να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων, όπως και εταιρειών – κολοσσών που επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των αποθεμάτων μας” ανέφερε.

Οπως είπε ο κ. Φωτίου, “όλες αυτές οι συνέργειες και το πλέγμα των νέων σχέσεων με τις δυνατότητες που μας παρέχει η αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων, με την εξόρυξη, τη συνεκμετάλλευση, την εξαγωγή και την διαμετακόμιση τους στην Ευρώπη, μας επιτρέπουν να αντιμετωπίζουμε μέσα και από ένα άλλο φακό την προοπτική επίτευξης λύσης του Κυπριακού προβλήματος”.

“Μπροστά μας διανοίγονται τώρα προοπτικές που δεν είχαμε ποτέ ξανά ονειρευτεί. Ούτε η αλαζονεία, ούτε η πειρατεία, ούτε η πολιτική των κανονιοφόρων μπορούν πια να έχουν θέση στις πολιτικές και πρακτικές του οποιουδήποτε κράτους. Αντίθετα, είναι η εποχή της συνεννόησης και της συνεργασίας όλων των κρατών ώστε να προκύψουν και για τους δικούς τους λαούς οφέλη από την έναρξη της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων” κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση