ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στα χέρια του ΠτΔ το ΓΕΣΥ και ο Παμπορίδης

Ώθηση στην εφαρμογή του σχεδίου με σενάρια ανασχηματισμού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στις 11 η ώρα την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα προσπαθήσει να πετύχει όσα δεν πέτυχαν από το 1990 και εντεύθεν υπουργοί υγείας αλλά και προκάτοχοί του. Να βάλει το Γενικό Σχέδιο Υγείας στις ράγες με κατεύθυνση την υλοποίησή του.

Η συνάντηση συντεχνιακών υπουργών αλλά και υπηρεσιακών στο Προεδρικό πραγματοποιείται εν μέσω της δυναμικής παρέμβασης του ιδίου του Νίκου Αναστασιάδη αλλά και έντονης φημολογίας για ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος.

Οι υποτιθέμενες αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο ανεπίσημα δεν επιβεβαιώνονται αλλά ωστόσο εντός του υπουργικού συμβουλίου οι πληροφορίες για ανασχηματισμός έχουν προκαλέσει ανασφάλεια. Τουλάχιστον σε κάποια πρόσωπα τα οποία παρουσιάζονται υπό αναδόμηση.

Ένα από αυτά είναι ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» δεν έκρυβε την ανησυχία του σε συναδέλφους του για το ενδεχόμενο εξόδου από την κυβέρνηση. Σε ότι αφορά τον υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη ο οποίος μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας ετοιμαζόταν για την συνάντηση στο Προεδρικό οι ανεπίσημες πληροφορίες ήθελαν να μην υπάρχει θέμα απομάκρυνση του παρά το γεγονός ότι ο ίδιος εμφανιζόταν ενοχλημένος από την διαρροή επιστολής με αποστολέα το Προεδρικό.

Κυβερνητικά στελέχη με τα οποία συνομιλήσαμε θεωρούν ως πιο πιθανό σενάριο το φρεσκάρισμα του κυβερνητικού σχήματος λόγω και του εκλογικού αποτελέσματος κάτι που χρονικά το τοποθετούν προς το τέλος του καλοκαιριού.

Τι θα ζητήσει η ΠΑΣΥΚΙ από τον ΠτΔ

Επί της ουσίας η συντεχνία των κυβερνητικών ιατρών προσέρχεται στην σύσκεψη στο Προεδρικό με καλή διάθεση όπως είπε στην «Κ» ο πρόεδρος της συντεχνίας Σωτήρης Κούμας. Η συντεχνία θα παρουσιάσει στην σύναξη στο Προεδρικό την εικόνα που επικρατεί στην δημόσια υγεία σύμφωνα με την ματιά του ιατρικού προσωπικού που όπως μας λέχθηκε ζει την κατάσταση καθημερινά.

Η ΠΑΣΥΚΙ θα πάει στην σύσκεψη με στοιχεία για το πως ο ιατρικός κόσμος αντιλαμβάνεται την αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Ο κ. Κούμας όπως μας είπε δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν όντως ο αριθμός 720 που αφορά το ιατρικό προσωπικό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την ΠΑΣΥΚΙ με βάση τις σημερινές ανάγκες των νοσηλευτηρίων ίσως να χρειασθούν επιπρόσθετα άλλες 200 θέσεις ιατρικού προσωπικού. Μεγάλος αριθμός από αυτές θεωρείται βέβαιο ότι θα αφορά θέσεις προαγωγών.

Οι κυβερνητικοί γιατροί θεωρούν ότι το ΓΕΣΥ δεν μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιούν ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν και θα παρουσιασθούν στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η αναδιοργάνωση και στελέχωση των νοσοκομείων με παράλληλα αναδιοργάνωση των κλινικών τμημάτων των νοσοκομείων.

Δευτερεύοντα ζητήματα που θα τεθούν είναι η παροχή κινήτρων για αναχαίτιση του κύματος φυγής έμπειρων ιατρών αλλά και η ρύθμιση εργασιακών ζητημάτων που εκκρεμούν.

Η αφορμή και η κόντρα

Αφορμή για να ξεσπάσει ζήτημα για το κεφάλαιο του ΓεΣΥ και ζήτημα στις σχέσεις του προεδρικού με τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, ήταν οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι παραπλανήθηκε στον τομέα της υγείας. Και αυτό γιατί όπως αναφέρουν πολιτικές πηγές, ενώ Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ΔΗΣΥ έλεγαν προεκλογικά πως το ιατρικό προσωπικό δεν έχει μειωθεί, τελικά διεφάνη έλλειψη προσωπικού. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο αριθμός του προσωπικού στη δημόσια υγεία, δεν προέρχεται από το υπουργείο υγείας, ούτως ώστε να τίθεται ζήτημα παραπλάνησης του προέδρου, αλλά από το υπουργείο οικονομικών.

Από την άλλη ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργίαδης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο αναφορικά με το θέμα της στελέχωσης ο Χάρης Γεωργιάδης είπε επίσης: «Ζητήσαμε τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας και φάνηκε ότι δεν υπήρχε καμία μείωση στη στελέχωση και ότι υπάρχει πλήρης στελέχωση στα δημόσια νοσοκομεία. Όταν αυτό αναδεύθηκε, ακούσαμε μια άλλη εξήγηση από τους διάφορους ότι αυξήθηκε η δουλειά. Οπότε ζητήσαμε τα στοιχεία και η δουλειά δεν αυξήθηκε. Τώρα ακούμε μια νέα εξήγηση ότι αν φεύγει ένας γιατρός της συγκεκριμένης ειδικότητας τότε προσλαμβάνεται άλλος γιατρός που είναι σε άλλη ειδικότητα. Και ρωτώ αν είναι έτσι, τότε δεν θα πρέπει κάποιοι να δώσουν εξηγήσεις»;

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως το Προεδρικό απέρριψε αμέσως τη ψιθυρολογία που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα περί κόντρας με τον Υπουργό Υγείας, ξεκαθαρίζοντας πως δεν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης για τον ίδιο τον Υπουργό. Κύκλοι ωστόσο του περιβάλλοντος του υπουργού υγείας, αναφέρουν πως ο ίδιος φέρεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις τελευταίες κινήσεις του προεδρικού.

Η αντιπολίτευση

Ήδη η αντιπολίτευση τα τελευταία εικοσιτετράωρα ασκεί σφοδρές επικρίσεις στην κυβέρνηση καταλογίζοντάς τις ευθύνες για την «αδράνεια» στην υλοποίηση του ΓεΣΥ ζητώντας σύσκεψη αρχηγών με στόχο την όσο το δυνατό πιο σύντομη εφαρμογή του ΓεΣΥ.

«Η έμμεση πλην σαφής παραδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η κατάσταση στη δημόσια υγεία είναι δραματική, αναδεικνύει τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που ταλαιπωρεί τους πολίτες» ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

«Η οπισθοδρόμηση στην υλοποίηση του ΓΕΣΥ, η υποστελέχωση, οι ελλείψεις σε αναλώσιμα και φάρμακα, η επιμήκυνση των λιστών αναμονής, είναι άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής σκληρής λιτότητας που επιβάλλουν οι κυβερνώντες στον τομέα της δημόσιας υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για να διορθωθεί η κατάσταση, επιβάλλεται οι κυβερνώντες να αλλάξουν άρδην την πολιτική τους. Επιβάλλεται να εγκαταλείψουν την πολιτική σκληρής λιτότητας, να εγκαταλείψουν τις παλινωδίες, την αναβλητικότητα και την κωλυσιεργία, για να προωθηθεί αποφασιστικά το ΓΕΣΥ, αλλά και για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες» σημείωσε ο κ. Στεφάνου καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, με τη σειρά του, επέρριψε την ευθύνη για όσα συμβαίνουν στον τομέα της Υγείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον οποίο ζήτησε τη σύγκληση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να ληφθούν οι κατ` αρχήν πολιτικές αποφάσεις για τη δρομολόγηση της εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

Δηκτικό και το tweet του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου όπου χαρακτηριστικά αναφέρει: «ΠτΔ το 2011: «Δεν ξέρω πού πέφτει το Μαρί» ΠτΔ το 2016: «Δεν ξέρω πού πέφτει το ΓεΣΥ» συγκρίνοντας στην ουσία τις δηλώσεις Χριστόφια για το Μαρί με αυτές του Προέδρου για την παραπλάνησή του γύρω από τον τομέα της υγείας.

Κινήσεις και πρωτοβουλίες

Ήδη, μπροστά και στις έντονες επικρίσεις που δέχεται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από το πρωί βρίσκεται σε αλλεπάλληλες συναντήσεις και συσκέψεις με στόχο να βρεθεί λύση στον τομέα της υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποίησε σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου το οποίο και ενέκρινε την πλήρωση 130 ωρομίσθιων θέσεων στο υπουργείο υγείας, ενώ σε σύσκεψή στο προεδρικό όπου παρευρέθηκαν οι υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών Πέτρος Μάτσας και η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη ο πρόεδρος ζήτησε συγκεκριμένο κατάλογο με τις πραγματικές ελλείψεις ανά ειδικότητα στα νοσοκομεία, όπως επίσης και τα στατιστικά στοιχεία για τις λίστες αναμονής, μετά και την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση