ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ομήρου: Δεν αξιοποιείται νομολογία για αποζημιώσεις από την Τουρκία

Λυπηρό να μιλάμε για διάθεση εσόδων από το φυσικό αέριο για λύση τονίζει ο τέως ΠτΒ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Είναι τουλάχιστον λυπηρό το γεγονός ότι αντί η Κυπριακή Δημοκρατία να εγείρει θέμα αποζημιώσεων που πρέπει να καταβάλει η Τουρκία για την κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση παρανομία της εισβολής του 1974 και την συνεχιζόμενη έκτοτε στρατιωτική κατοχή στην Κύπρο, γίνονται επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις για διάθεση εσόδων από το φυσικό αέριο, για κάλυψη του κόστους μιας πιθανής λύσης, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου σημειώνει πως επί τούτου υπάρχει σαφής νομολογία Διεθνών Δικαστηρίων που προβλέπει καταβολή αποζημιώσεων από κράτος που υποπίπτει σε παρανομία εις βάρος άλλου κράτους. "Επί του προκειμένου η Επιτροπή Αποζημιώσεων του ΟΗΕ, στηριζόμενη σε σχετική ανάλογη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του 1928, επιδίκασε αποζημιώσεις ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων εις βάρος του Ιράκ, για την παράνομη επίθεση του εναντίον του Κουβέιτ", προσθέτει ο κ. Ομήρου.

Είναι απορίας άξιον, συνεχίζει, "γιατί η Κυβέρνηση δεν αξιοποιεί αυτή τη νομολογία που θεμελιώνεται στο Διεθνές Δίκαιο για να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την Τουρκία, για την εξόφθαλμη και συνεχιζόμενη παρανομία της εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X