ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακιντζί: Επαναλαμβάνω την πρότασή μου για βοήθεια

Σε ανακοινωθέν επανατοποθετείται για την πρόταση παροχής βοήθειας στην πυρκαγιά

Ο Μουσταφά Ακιντζί και η Τ/κ ηγεσία σε ανακοινωθέν τονίζει ότι σε τέτοιες δύσκολες στιγμές αυτό που έχει σημασία είναι η αντιμετώπιση της μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής και όχι η πολιτική και η διπλωματία. Επίσης, αναλύει την τουρκική πρόταση παροχής βοήθειας στην Κύπρο.

Ολόκληρο το κείμενο του ανακοινωθέντος, μεταφρασμένο από την «Κ» από τα τουρκικά στα ελληνικά έχει ως εξής:

«Από το Σάββατο και την Κυριακή δια μέσου των στενών συνεργατών μου, εξαιτίας της έκτασης της πυρκαγιάς, με απευθείας επικοινωνία με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη μεταβίβασα το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να στείλουμε τα πυροσβεστικά οχήματά μας και να συνεργαστούμε για την κατάσβεση της φωτιάς.

Πρόσθεσα πως, σε ότι αφορά την εναέρια επέμβαση έχω την δυνατότητα να ζητήσω τη βοήθεια της Τουρκίας για αποστολή αεροπλάνου και ελικοπτέρου.

Ο κ. Αναστασιάδης μου επεσήμανε ότι έχει έρθει εναέρια βοήθεια από το Ισραήλ και ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να στείλει τα δικά της μέσα. Με ευχαρίστησε και μου δήλωσε ότι έχει την εντύπωση ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τ/κ βοήθεια. Ωστόσο, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη θα επανεξετάσει την πρόταση.  

Δυστυχώς, η φωτιά έλαβε διαστάσεις και συνεχίστηκε μέχρι την Τρίτη. Εν τω μεταξύ ζητήθηκε και βοήθεια από την Ε.Ε. Χθες, σε μια στιγμή που πυρκαγιά ήταν εκτός ελέγχου, επικοινώνησα τρεις φορές τηλεφωνικώς με τον κ. Αναστασιάδη και του τόνισα ότι με απώτερο στόχο την κοινή προφύλαξη των δασών που καίγονται θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις πολιτικές διενέξεις και να προσεγγίσουμε το όλο ζήτημα ως ένα ανθρωπιστικό θέμα, σπάζοντας τα καλούπια.

Με ρώτησε που θα προσγειωθούν τα τουρκικά ελικόπτερα που θα φτάσουν. Μου δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η προσγείωση τους στον αερολιμένα της Τύμπου. Του επεσήμανα ότι δεν υπάρχει ανάγκη να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Τύμπου και ότι θα μπορούσαν να προσγειωθούν στο Πινάρμπασι ή στην Μόρφου καθώς η κοντινότερη απόσταση για εξασφάλιση νερού είναι ο Κόλπος της Μόρφου. Επίσης του ανέφερα ότι η κοινή γνώμη αναρωτιέται για ποιο λόγο τα εναέρια μέσα δεν παίρνουν νερό από τον Κόλπο της Μόρφου και ότι τα αεροπλάνα θα μπορούσαν να ανεφοδιαστούν από εκεί εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα.

Συμφώνησα ότι θα πρέπει να συντονιστούν οι πτήσεις των αεροπλάνων που θα έρθουν από την Τουρκία. Αυτό θα το έπραττε αυτός που βρισκόταν στο σημείο της πυρκαγιάς. Δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα σε αυτό το ζήτημα.

Τελικά, μου απάντησε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο ζήτημα, το οποίο θα το θέσουν επί τάπητος και ότι σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πρόταση, θα υποβάλουν σχετικό αίτημα έτσι όπως θα το κατέθεταν και σε άλλα κράτη. Έτσι έκλεισε το τηλέφωνο (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης). Σε αυτή την τελευταία επικοινωνία, επανέλαβα την προσφορά για αποστολή επίγειων δυνάμεων. (Ο κ. Αναστασιάδης) επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ανάγκη και ότι είχαν αρκετά οχήματα και με ευχαρίστησε.

Μετά από αυτή την επικοινωνία ουδείς μου τηλεφώνησε. Πληροφορηθήκαμε την απόφαση της ε/κ πλευράς δια μέσου του τύπου. Παρατήρησα με λύπη ότι το ζήτημα με το σημείο προσγείωσης των ελικοπτέρων προσεγγίζεται στα πλαίσια της πολιτικής και ότι δεν δίνεται προτεραιότητα στις αποστάσεις στο έδαφος και στον τελικό στόχο (στην κατάσβεση της πυρκαγιάς).

Εγώ ο ίδιος και η Προεδρία, παρακάμπτοντας κάθε είδους πολιτική ανάλυση, καταβάλλαμε προσπάθειες για να συνεισφέρουμε έστω και μια μικρή βοήθεια στην προσπάθεια αντιμετώπισης της μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής και την απώλεια ζωών.

Από την δική μου άποψη, απέναντι σε μια τέτοια μεγάλη καταστροφή, το σημείο προσγείωσης των εναέριων μέσων, ο συντονισμός και το πολιτικό νόημα αυτών των κινήσεων είναι ζητήματα άνευ σημασίας.

Σε τέτοιες καταστάσεις οδηγός μας δεν θα πρέπει να είναι η πολιτική και τα παγιωμένα καλούπια της διπλωματίας. Οδηγός είναι μονάχα η λογική και οι ανθρώπινες αξίες.  Αυτό που επείγει είναι η κατάσβεση της πυρκαγιάς από τη συντομότερη οδό και με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Γι’ αυτό το λόγο επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι δεν έχω κανένα, πολιτικής φύσεως, ενδοιασμό. Αυτό το έχω επισημάνει σε διάφορες πλατφόρμες και στο παρελθόν. Όσοι αποδίδουν σημασία στην φύση, στο περιβάλλον και στα ανθρωπιστικά ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το όλο θέμα και να πράττουν τα ανάλογα μέσα σε αυτό το πλαίσιο». 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X