ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αξιολογούν τις απώλειες του Μάη ΔΗΣΥ ΑΚΕΛ

Σε Πολιτικό Γραφείο και Κεντρική Επιτροπή θέτουν τα νέα βήματα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε ενδοσκόπηση απολογισμό και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του Μάη βρίσκονται ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Ο ΔΗΣΥ πραγματοποιεί Πολιτικό Γραφείο το πρωί του Σαββάτου ενώ το ΑΚΕΛ Κεντρική Επιτροπή όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών οι διορθωτικές κινήσεις και η εκλογική μάχη των δημοτικών εκλογών.

Τα λάθη στον ΔΗΣΥ

Στην Πινδάρου έχουν ήδη ξεκινήσει τη συζήτηση πραγματοποιώντας συναντήσεις με τα επαρχιακά συμβούλια και σήμερα αναμένεται να γίνει η αξιολόγηση των αιτιών του χαμηλού εκλογικού αποτελέσματος.

Ήδη κομματικοί κύκλοι θεωρούν ως κύριο πρόβλημα την προεκλογική των 45 ημερών, κάτι το οποίο ανάγκασε το κόμμα να προχωρήσει αυτή τη φορά σε μακρά προεκλογική διαδικασία, οι πύρινες δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου απέναντι σε κάποια οργανωμένα σύνολα αλλά και το μπες βγες του ψηφοδελτίου. Συναγερμικά στελέχη κρίνουν ατυχή την επικοινωνιακή καμπάνια του κόμματος όπως και ανεπαρκή την οργανωτική δουλειά που έγινε.

Τρέχουν για τις εκλογές

Ήδη στο κόμμα είναι έτοιμοι για διορθωτικές αλλαγές προχωρώντας τον Φεβράρη σε ιδεολογικοπολιτικό και καταστατικό συνέδριο, καθώς η τελευταία φορά που το κόμμα συζήτησε πολιτικά, ήταν το 2008. Μετά από τη συγκεκριμένη διαδικασία, το κόμμα θα προχωρήσει άμεσα στην προεκλογική για την τοπική αυτοδιοίκηση ψάχνοντας υποψήφιους δημάρχους δημοτικούς συμβούλους και κοινοτάρχες.

Με πόρισμα στην Κεντρική Επιτροπή το ΑΚΕΛ

Και όσο και αν στον ΔΗΣΥ έχουν λίγο πολύ ξεκαθαρίσει τα πράγματα, για το ΑΚΕΛ η πρωινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής θεωρείται κρίσιμη. Ποιοι λόγοι κράτησαν τους αριστερούς ψηφοφόρους εκτός κάλπης είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ τα στελέχη του ΑΚΕΛ.

Το πόρισμα το οποίο κατέγραψαν στελέχη της ανώτατης πυραμίδας, θέτουν μέσα στα κύρια αίτια της αποτυχίας το γεγονός ότι ΑΚΕΛικοί ψηφοφόροι επηρεασμένοι από την οικονομική κρίση, επέλεξαν να μείνουν εκτός της εκλογικής διαδικασίας.

Το πόρισμα, ωστόσο, καταδεικνύει και σειρά άλλων ενδιαφέροντων παραγόντων που απομάκρυναν ψηφοφόρους από το κόμμα όπως τη διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια και την υπερασπιστική γραμμή που κράτησε το κόμμα καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο στους χειρισμούς του τέως Προέδρου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως πολλοί από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος, θεωρούν συνυπεύθυνο με τον ΔΗΣΥ το ΑΚΕΛ για την οικονομική κρίση, με τη θέση τους να μην αλλάζει παρά τη μετωπική επίθεση που ακολουθήθηκε από την ηγεσία εναντίον της κυβέρνησης Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ. Ζήτημα για πολλούς φαίνεται να είναι παράλληλα η στάση του κόμματος στο Κυπριακό, όπως επίσης και η διαχείριση του κεφαλαίου της Ομόνοιας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση