ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα διμερή συμφωνία με την Κύπρο επιδιώκει ο Σεΐχης Al Nahyan

Ο ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων φτάνει το απόγευμα στην Κύπρο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κύπρος είναι στενοί εταίροι από το 1960 και την έναρξη των διμερών σχέσεων, και από τότε οι σχέσεις των δύο χωρών χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο σεβασμό και αλληλοκατανόηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και του πολιτισμού του κάθε λαού. Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεϊχης Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος αναμένεται να αφιχθεί το απόγευμα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη,, ενώ  δήλωσε παράλληλα ότι υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης και εμβάθυνσης των στενών σχέσεων ΗΑΕ και Κύπρου.

Σε άρθρο του με την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Σεΐχης Al Nahyan εξέφρασε επίσης την ευχή όπως με την επίσκεψή του να θεσπιστεί μια νέα διμερής συμφωνία και προώθηση μιας ειρηνικής και σταθερής τάξης.

“Ως ναυτικά κράτη, τα ΗΑΕ και η Κύπρος μοιράζονται ένα κοινό συμφέρον για ένα σταθερό και ειρηνικό περιφερειακό περιβάλλον, το οποίο θα επιτρέπει στο εμπόριο να ανθίσει και στους ανθρώπους να ευημερήσουν. Σήμερα, στο πλαίσιο της επίσκεψής μου στην Κύπρο, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε από κοινού να ενισχύσουμε περισσότερο αυτή τη σχέση και να την πάρουμε σε ακόμη πιο ψηλά επίπεδα”, σημείωσε.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της σχέσης Κύπρου - ΗΑΕ είναι η στενή συνεργασία στο εμπόριο. Το 1977 ιδρύθηκε στο Ντουμπάι το Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Με την πάροδο του χρόνου, το Εμπορικό Κέντρο έχει εξελιχθεί σε ένα δυναμικό κόμβο οικονομικών συναλλαγών μεταξύ Κύπρου, ΗΑΕ και του Αραβικού Κόλπου γενικότερα. Ως αποτέλεσμα, σημείωσε, “το διμερές εμπόριο μεταξύ ΗΑΕ και Κύπρου έχει σταδιακά αυξηθεί, φθάνοντας τα 102 εκατ. δολάρια το 2015. Επιπλέον, 70 κυπριακές εταιρείες λειτουργούν αυτή τη στιγμή στα ΗΑΕ, οι οποίες ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο, τις κατασκευές και τις υπηρεσίες, ενώ 1.000 Κύπριοι πολίτες διαμένουν στα ΗΑΕ”.

Η ναυτιλία και οι μεταφορές, είπε ο Σεϊχης Al Nahyan, “αποτελούν τομείς που έχουν τεράστια σημασία για τις δύο χώρες και τις οικονομίες μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι και σε αυτούς τους τομείς, έχουμε αναπτύξει μια στενή συνεργασία. Αεροπορικές εταιρείες των ΗΑΕ εκτελούν 10 δρομολόγια προς την Κύπρο κάθε βδομάδα. Νωρίτερα αυτό τον χρόνο, η εταιρεία DP World των ΗΑΕ και η κυπριακή εταιρεία GAP Vassilopoulos Public συνήψαν συμφωνία για τη λειτουργία του λιμανιού της Λεμεσού, συμφωνία η οποία θα ενδυναμώσει περαιτέρω τους δεσμούς μας στον τομέα αυτό”.

Οι σχέσεις των δύο χωρών, ωστόσο, “δεν περιορίζονται μόνο στο εμπόριο. Το 2009, η Κύπρος άνοιξε πρεσβεία στο Άμπου Ντάμπι. Το 2015, τα ΗΑΕ άνοιξαν πρεσβεία στην Λευκωσία, της οποίας θα τελέσω τα εγκαίνια στο πλαίσιο της επίσκεψής μου στην Κύπρο. Αυτό επέτρεψε στις χώρες μας να διευρύνουν περαιτέρω τις διμερείς τους σχέσεις και θα μας επιτρέψει να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά σε περιφερειακά και διεθνή θέματα”.

Η εξέλιξη αυτή, είπε, “είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης στην περιοχή, η οποία βιώνει ένα κύκλο βίας, αστάθειας και εξτρεμισμού. Και οι δύο χώρες έχουν κοινό συμφέρον σε μια ανοικτή και ανεκτική περιφερειακή τάξη πραγμάτων, η οποία θα προασπίζει τα ατομικά δικαιώματα και θα αντιτίθεται στον εξτρεμισμό, τη βία και τις διακρίσεις όλων των μορφών. Ως ΗΑΕ παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας για περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και παράλληλα είμαστε περήφανοι γιατί έχουμε καλλιεργήσει στη χώρα μας μια κουλτούρα ανοχής και μη διάκρισης που εγγυάται τα ατομικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως προέλευσης, πεποιθήσεων και φυλής, ενάντια σε πράξεις που προωθούν το θρησκευτικό μίσος, τις εξτρεμιστικές ιδεολογίες και τη μισαλλοδοξία”.

Εύχομαι, είπε, “η επίσκεψη μου στην Κύπρο να βοηθήσει τις χώρες μας να σφυρηλατήσουν μία ακόμη στενότερη σχέση με την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών και οικονομικών δεσμών μας, με τη θέσπιση νέας διμερούς συμφωνίας και την προώθηση μιας ειρηνικής και σταθερής τάξης που θα ωφελεί τους πολίτες μας και τους γείτονές μας”.

Κατά τη διάρκεια των επίσημων διαβουλεύσεων μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ θα ανταλλαγούν απόψεις επί των περιφερειακών εξελίξεων και προκλήσεων ασφαλείας και επί των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Sheikh Abdullah θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας θα τελεστούν τα επίσημα εγκαίνια της Πρεσβείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Λευκωσία στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση