ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συλλούρης: Μπορούμε να έχουμε μια αξιοπρεπή λύση με νέες προσεγγίσεις

Θα πρέπει να αξιοποιηθούν ερείσματα ώστε να βρεθεί λύση για το Κυπριακό

ΚΥΠΕ

Με σωστούς σχεδιασμούς, μελέτη και νέες προσεγγίσεις θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα ερείσματα μας και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, ώστε η λύση που θα εξευρεθεί στο Κυπριακό να διασφαλίζει την αξιοπρέπεια μας και την επιβίωση μας σε αυτό τον τόπο, σημείωσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης σε επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο του Ανθυπιλάρχου Μιχαλάκη Ζαμπά και Κώστα Μίτσιγγα, που τελέστηκε την Κυριακή στην εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα στη Δασούπολη.

Στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται ο ελληνισμός απαιτείται σύμπνοια και συστράτευση των απανταχού Ελλήνων, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας ότι πρέπει να επαναφέρουμε την αισιοδοξία και να πιστέψουμε ξανά στις δυνάμεις μας όσο ποτέ άλλοτε και με φρέσκες ιδέες και πρωτοβουλίες να αφήσουμε στο παρελθόν τις μεμψιμοιρίες και την ηττοπάθεια.

“Γνωρίζουμε ότι οι μεγάλες δυνάμεις έχουν συμφέροντα στην περιοχή και θα πρέπει να πετύχουμε την επιβίωση και την ευημερία μας, όχι σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ισχυρών, αλλά ούτε και με υποταγή και παράδοση των δικαιωμάτων μας στα κελεύσματα τους”, συνέχισε.

Η μνήμη του ΄74 και της περιόδου πριν την καταστροφή πρέπει να μας καθοδηγεί με σωφροσύνη και με πίστη στις αρχές μας, ανέφερε περαιτέρω προσθέτοντας ότι το χρέος έναντι των νεκρών αγωνιστών μας θα πρέπει να οριοθετεί τα όρια της αξιοπρέπειάς μας και να καθοδηγεί την υποχρέωση για τις δικές μας υποχρεώσεις και θυσίες.

Διατύπωσε ακόμα τη θέση ότι η έμπρακτη τιμή προς τους ηρωικούς νεκρούς είναι να δώσουμε ξανά ελπίδα στους σημερινούς νέους και χωρίς μεγαλοστομίες, να κοιτάξουμε γύρω μας και με πολιτική ευθύνη να ξεριζώσουμε το σάπιο, τη διαπλοκή και τη διαφθορά και να δημιουργήσουμε συνθήκες ισονομίας και δικαιοσύνης.

Επισημαίνοντας ότι η λύση του Κυπριακού δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, ώστε να παραδώσουμε μια ελεύθερη πατρίδα στις νέες γενεές, τόνισε ότι η λειτουργία ενός κράτους αρχών, μακριά από διαπλοκή και διαφθορά, όπου όλοι οι πολίτες να είναι περήφανοι ότι ζουν σε ένα κράτος χρηστής διοίκησης, με σύγχρονες προσεγγίσεις, εξαρτάται μόνο από εμάς.

Ας το υποσχεθούμε στους ήρωες μας και με πράξεις να προχωρήσουμε στο πρώτο βήμα όμως για ένα νέο ξεκίνημα με εξάλειψη της διαπλοκής και της διαφθοράς και να προχωρήσουμε σε ισχυροποίηση του κράτους, μέσα από την ισχυροποίηση των θεσμών, που πρέπει να εδράζεται στην επικράτηση του γενικότερου συμφέροντος έναντι του προσωπικού, είπε.

Σε ό,τι αφορά του μνημονευμένους ήρωες, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως ο Μιχαλάκης Ζαμπάς γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1954 στην Ευρύχου και μεγάλωσε στη Δασούπολη, λάτρευε το άθλημα του πιγκ-πογκ και ήταν παγκύπριος πρωταθλητής με τα χρώματα του ΑΠΟΕΛ, προσθέτοντας ότι ο τελευταίος αγώνας που συμμετείχε σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν τον Απρίλιο του 1974, στους παγκόσμιους αγώνες στην Ιαπωνία.

“Με στεναχώρησε αλλά δεν με εξέπληξε το μήνυμα της απώλειας του. Από τις πρώτες μέρες δεν είχα αμφιβολία για τη θυσία του. Ποιος άλλος εξάλλου θα αναλάμβανε τη δύσκολη αποστολή της 23 ΕΜΑ, στην αντιμετώπιση των τουρκικών δυνάμενων στην περιοχή Κιόνελι;” ανέφερε ο κ. Συλλούρης,

Είπε ακόμα ότι στις 22 Ιουλίου, ο Μιχαλάκης Ζαμπάς έπεσε μαχόμενος κατά τους βομβαρδισμούς του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ από την τουρκική αεροπορία.

Για τον Κώστα Μίτσιγγα, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως ήταν μόλις 17 χρονών και πρόθυμα έτρεξε στο καθήκον, εθελοντής στα φυλάκια του Αγίου Κασιανού και θυσιάστηκε. Ο Κώστας, ορφανός από πατέρα, πρόλαβε να κερδίσει με την αρετή και την ένοπλη ανδρεία του τα εύσημα του ηρωισμού στις 3:30 το απόγευμα της 20ης Ιουλίου 1974.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση