ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με κοινό ανακοινωθέν στο κυπριακό κλειδώνει η συμμαχία του Ενδιάμεσου

Πρώτο κοινό βήμα, η αντικατοχική εκδήλωση και τελικός στόχος η σύμπραξη για το 18

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με κοινό ανακοινωθέν στο κυπριακό σφραγίζεται η συνεργασία των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. Η κοινή διακήρυξη των τεσσάρων κομμάτων για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί γύρω από το κυπριακό, παρουσιάστηκε κατά την κοινή αντικατοχική εκδήλωση που διοργάνωσαν τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου.

Το μανιφέστο για το κυπριακό

«Η Κύπρος και ο Κυπριακός Ελληνισμός διέρχονται κρίσιμες στιγμές και προκλήσεις που ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους για την κρατική  ανεξαρτησία μας και την Εθνική  επιβίωσή μας. Η ανάγκη να δράσουμε άμεσα, να προασπίσουμε και να σώσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταστεί αδήριτη. Σε αυτή την κρίσιμη  εποχή, ενωμένοι όλοι μαζί, πέραν και έξω από τις όποιες ιδεολογίες και σκοπιμότητες που διχάζουν, με γνώμονα μόνο το καλό της πατρίδας μας, οφείλουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. Οφείλουμε να στρέψουμε και πάλι την προσοχή μας στην κατοχή και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για απελευθέρωση της πατρίδας μας και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: Ελευθερία, Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Ανθρώπινα Δικαιώματα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κοινή διακήρυξη των τεσσάρων κομμάτων. Υπογραμμίζοντας ότι το κυπριακό, είναι «θέμα παράνομης εισβολής, κατοχής και εποικισμού, δημιούργησε ο Τουρκικός επεκτατισμός και το διαιωνίζει η τουρκική αδιαλλαξία» επισημαίνεται ότι «η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να προνοεί ρητά τη συνέχιση της  Κυπριακής Δημοκρατίας.  Σχέδιο λύσης που  οδηγεί σε κατάλυση ή σε αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί παγίδα και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Η κοινή διακήρυξη καταλήγει στην ανάγκη εξαναγκασμού της Τουρκίας να αλλάξει πολιτική. «Η Άγκυρα θα αλλάξει πολιτική μόνο όταν το πολιτικό κόστος που θα πληρώνει για τη συνέχιση της κατοχής θα υπερβαίνει το όφελος που έχει διατηρώντας την. Γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία η ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και οι ευκαιρίες που παρέχει η επιθυμία της Τουρκίας είτε για ένταξη στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, είτε για προνομιακή σχέση με την Ένωση» αναφέρεται.

Κατά τη διάρκεια της αντικατοχικής εκδήλωσης παρευρέθηκαν όλοι οι κομματικοί αρχηγοί του ενδιάμεσου χώρου πλην του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, καθώς ο ίδιος αναρρώνει από την επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί τον περασμένο μήνα. Φρόντισε ωστόσο να τον αντικαταστήσουν η μητέρα του Φωτεινή Παπαδοπούλου και η σύζυγός του Γιώτα. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής Βαγγέλης Κουφουδάκης ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα η αντικατοχική εκδήλωση να αποτελέσει το πρώτο βήμα στον κοινό αγώνα για το κυπριακό. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πέραν των 500 ατόμων, με στελέχη των τεσσάρων κομμάτων να κάνουν λόγο για μεγάλη επιτυχία προσέλευσης.

Η σημειολογία

Τόσο η αντικατοχική εκδήλωση όσο και η κοινή διακήρυξη των τεσσάρων κομμάτων στο κυπριακό, έχουν τη δική τους πολιτική σημασία. Πολιτικοί κύκλοι προερχόμενοι από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου επισημαίνουν ότι η κοινή γλώσσα και το κοινό λέξιλόγιο στο κυπριακό, δείχνει τα κοινά και τις συγκλίσεις που έχουν τα εν λόγω κόμματα, ενώ την ίδια στιγμή αυτό λειτουργεί ιδιαίτερα θετικά για την συνεργασία τους σε στέρεες βάσεις.

Ήδη τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις για τα επόμενα κοινά βήματα. Κύκλοι από τον ενδιάμεσο χώρο επισημαίνουν ότι στόχος είναι οι κοινές υποψηφιότητες στις εκλογές του Δεκέμβρη αλλά και να κτιστούν οι βάσεις ούτως ώστε ο Ενδιάμεσος να έχει το 2018 τον δικό του υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση