ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην Άγκυρα ο Οζγκιουργκιούν για επαφές με Γιλντιρίμ

Έρευνες σε επιχειρηματίες στα κατεχόμενα για το πραξικόπημα στην Τουρκία

ΚΥΠΕ

Στην Άγκυρα μεταβαίνει απόψε ο “πρωθυπουργός” Χουσείν Οζγκιουργκιούν μετά από επίσημη πρόσκληση του Τούρκου Πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η “πρωθυπουργία”, αναφέρεται ότι ο Οζγκιουργκιούν και η αντιπροσωπεία του θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις και επαφές ανωτάτου επιπέδου και ότι μετά την ολοκλήρωσή τους, θα επιστρέψουν στα κατεχόμενα μεθαύριο βράδυ, 27 Ιουλίου. Οι δύο άνδρες είχαν μιλήσει τηλεφωνικά την περασμένη εβδομάδα,μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. και είχαν καθορίσει το ραντεβού της 26ης Ιουλίου.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σήμερα στην Άγκυρα ότι το ψευδοκράτος έχει πάρει την λίστα τρομοκρατών και θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα. “Γιατί ήρθαν πληροφορίες ότι υπάρχουν και εκεί κάποιοι που κατέφυγαν (υποστηρικτές του Γκιουλέν). Και κάποιοι του ΡΚΚ προσπαθούν εκεί να ενσωματωθούν σε δομές. Δεν θέλουμε η θυγατέρα πατρίδα να γίνει τρομοκρατική βάση. Βεβαίως και βλέπουν αυτή την ευαισθησία μας”. Σε δηλώσεις του στο κανάλι Χαμπερτούρκ ο κ. Τσαβούσογλου προανήγγειλε και απολύσεις Πρέσβεων.

Στο μεταξύ ο δημοσιογράφος της “Κίπρις ποστασί”, Γκιοκχάν Αλτινέρ γράφει σήμερα ότι μετά τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι και στα κατεχόμενα θα γίνει έρευνα για την οργάνωση ΦΕΤΟ, άρχισαν οι φήμες και οι ισχυρισμοί για εμπλοκή ορισμένων ατόμων.
Αναφέρεται σε ισχυρισμό ότι δύο ιδιοκτήτες μεγάλων ξενοδοχείων στα κατεχόμενα έκαναν προπαγάνδα εναντίον του Ερντογάν και χρηματοδοτούσαν δουλειές στα κατεχόμενα από άτομα προσκείμενα στον Γκιουλέν, κάτι που όμως δεν είναι επιβεβαιωμένο. Εξ’ όσων ακούγεται θα διερευνηθεί η δραστηριότητα επιχειρηματία που πλούτισε ξαφνικά στα κατεχόμενα, ενώ θα γίνουν συλλήψεις και απελάσεις στην Τουρκία μετά τις έρευνες αυτές. “Υπάρχει όμως μία πραγματικότητα… ότι θα διεξαχθεί μία οικονομική έρευνα. Για το πόθεν έσχες. Υπό αυτή την έννοια” το ψευδοκράτος περιμένουν έντονες μέρες. “Σύμφωνα με άλλους ισχυρισμούς, θα ακούσουμε ονόματα που δεν τα περιμένουμε”, προσθέτει ο Αλτινέρ.
Σ’ αυτό τον μηχανισμό, συνεχίζει, συμπεριλαμβάνονται και πολιτικοί στα κατεχόμενα, μεταξύ των οποίων και ένας “υπουργός” της νυν “κυβέρνησης”, ο οποίος αναμένεται να παυθεί. Προσθέτει ότι η “κυβέρνηση” θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό δύο “υπουργών” και ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν διαπραγματεύεται αυτό το θέμα με “βουλευτές” του κόμματός του. Αυτά θα γίνουν μετά την επιστροφή του Οζγκιουργκιούν από την Τουρκία, καταλήγει ο αρθρογράφος.

Εξάλλου, με δηλώσεις του στην Γενί Ντουζέν ο απόστρατος συνταγματάρχης Μουσταφά Κεμάλ Τουμκάν ανέφερε ότι ακούγεται πως στα κατεχόμενα υπάρχουν μέλη της οργάνωσης ΦΕΤΟ και πρέπει να εντοπιστούν. Η “κυβέρνηση”, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να συζητήσει το “άρθρο” 10 του “συντάγματος” του ψευδοκράτους (που προνοεί ότι η “αστυνομία” υπάγεται στον τουρκικό κατοχικό στρατό), ανέφερε τονίζοντας ότι αυτό θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για αλλαγή.
Εξάλλου σε συνέντευξή του στην “Χαβαντίς”, ο απόστρατος συνταγματάρχης, Τζενκ Ντιλέρ ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που περιμένει τον τ/κ “λαό” είναι η οπισθοδρόμηση, τονίζοντας ότι στα κατεχόμενα κτίζονται περισσότερα τεμένη παρά σχολεία. Πρέπει να παρεμποδιστεί η ενδυνάμωση της θρησκευτικής οργάνωσης στη “βόρεια Κύπρο”, δήλωσε λέγοντας ότι ακόμα και το “δικαστήριο” αποφάσισε ότι τα θρησκευτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία παρουσιάζουν αύξηση τα τελευταία χρόνια, δεν συνάδουν με το εκπαιδευτικό σύστημα στα κατεχόμενα. Σημείωσε δε ότι στα κατεχόμενα δεν υπάρχει μία πολιτική υπηρεσία πληροφοριών και διερωτήθηκε ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν παρακολουθείται ο Ακιντζί και ο Οζγκιουργκιούν τονίζοντας ότι μια τέτοια υπηρεσία πληροφοριών δεν πρέπει να υπάγεται ούτε στον στρατό ούτε στην «αστυνομία».

Εξάλλου ο Τούρκος “πρέσβης” στα κατεχόμενα, Ντεριά Κανμπάι σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα το Σαββατοκύριακο είχε πει ότι στο ψευδοκράτος λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η απόφαση για κήρυξη έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία να μην επηρεάσει και τα κατεχόμενα. Παράδειγμα των μέτρων που λήφθηκαν σύμφωνα με τον Κανμπάι, είναι η συμπερίληψη της ΦΕΤΟ στον κατάλογο του ψευδοκράτους με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, κάτι οποίο θα την εμποδίσει να αναπτυχθεί και να εδραιωθεί στα κατεχόμενα.

Σημειώνεται ότι η συμπερίληψη της ΦΕΤΟ ως τρομοκρατικής οργάνωσης έγινε με απόφαση του “υπουργικού συμβουλίου” την περασμένη Πέμπτη.
Το περασμένο Σάββατο η “Αφρίκα” με πρωτοσέλιδό της είχε αναφερθεί σε συλλήψεις 10 στρατιωτικών των τουρκικών δυνάμεων στα κατεχόμενα, μεταξύ των οποίων συνταγματάρχες, αντισυνταγματάρχες, ταγματάρχες, λοχαγοί και υπαξιωματικοί, οι οποίοι στάληκαν στην Τουρκία. Από τους 10 στρατιωτικούς οι τρεις συνελήφθησαν στην Κερύνεια και δύο στον κατεχόμενο Γερόλακκο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εντός των επόμενων ημερών, οι επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης ΦΕΤΟ θα εντατικοποιηθούν στην Κύπρο (κατεχόμενα) όπως έγινε και στην Τουρκία.

Χθες Κυριακή, η “Κίπρις ποστασί” σε πρωτοσέλιδό της έγραφε ότι τα μάτια όλων στα κατεχόμενα είναι στραμμένα στην “αστυνομία” καθώς θεωρείται ότι η ΦΕΤΟ έχει φωλιάσει εκεί, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι συνταξιούχος λοχίας της “αστυνομίας” κατέχει τη θέση του ιμάμη εντός της δομής της ΦΕΤΟ στην «αστυνομία». Επίσης, μέλη της ΦΕΤΟ κατέχουν σημαντικές θέσεις στις “ειδικές δυνάμεις” της “αστυνομίας” και είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου.

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση