ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χωρίς αναφορά για λύση το προσχέδιο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για υιοθέτηση του ψηφίσματος στις 10 το βράδυ

Χωρίς αναφορά για λύση του Κυπριακού εντός του 2016, είναι το προσχέδιο του ψηφίσματος για την Ουνφικύπ στο οποίο συμφώνησαν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Προκύπτουν δε, δύο αλλαγές σε σύγκριση με το προσχέδιο του Ιανουαρίου.

Στο προσχέδιο γίνεται μνεία στις δεσμεύσεις των δύο ηγετών που περιλαμβάνονται στις κοινές ανακοινώσεις Αναστασιάδη - Ακιντζί της 15ης Μαΐου και της 8ης Ιουνίου του 2016.

Η δεύτερη αλλαγή περιλαμβάνεται στο διατακτικό μέρος. Συγκεκριμένα, καλείται ο Γενικός Γραμματέας να εντείνει τον προγραμματισμό για τη μετάβαση στην εφαρμογή μίας διευθέτησης του Κυπριακού.

Στις 10 απόψε, ώρα Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για υιοθέτηση του ψηφίσματος, με το οποίο θα ανανεώνεται η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμα έξι μήνες.


Υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις

Την ίδια ώρα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας , εξέφρασαν την ισχυρή υποστήριξη τους στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, ύστερα από ενημέρωση την οποία έτυχαν από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, για τις εξελίξεις στις συνομιλίες.

Κατά την ενημέρωση, δόθηκε έμφαση στον προγραμματισμό για την εφαρμογή της λύσης και στις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία.
Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο, η υφιστάμενη διαδικασία των διαπραγματεύσεων να φτάσει στο τέλος της, μετά την τελευταία συνάντηση που θα έχουν Αναστασιάδης και Ακιντζί στο τέλος Ιουλίου, με τους δύο ηγέτες να αναλαμβάνουν προσωπικά τους χειρισμούς όλων των θεμάτων.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε εκ νέου την εκτίμηση ότι είναι εφικτή η λύση του Κυπριακού εντός του 2016, επαναμβάνοντας ωστόσο ότι το παράθυρο για λύση δεν θα παραμείνει για πάντα ανοιχτό.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση