ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέντε κολοσσοί για το «10» το καλό της ΑΟΖ

Δύσκολο το έργο της Συμβουλευτικής Επιτροπής που θα αξιολογήσει τις αιτήσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Των Απόστολου Τομαρά
       Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η δημοσιοποίηση των οκτώ εταιρειών που υπέβαλαν αίτηση για ένα από τα τρία υπό παραχώρηση τεμάχια της ΑΟΖ για έρευνες υδρογονανθράκων μπορεί να χαρακτηρισθεί ως η καλύτερη συγκομιδή για την Δημοκρατία από τότε που ξεκίνησε η ερευνητική δραστηριότητα στην Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Ο τρίτος γύρος αδειοδότησης τεμαχίων αποδείχθηκε ο πληρέστερος μιας και αποτελεί συγκερασμό των άλλων δυο από αριθμητικής απόψεως αλλά και ποιότητας των εταιρειών που ανταποκρίθηκαν στην προκήρυξη του υπουργείου Ενέργειας.

Για πρώτη φορά εντός της ΑΟΖ παρατηρείται αυτού του είδους συνωστισμός εταιρειών λαμβάνοντας υπόψη και το στάτους της κάθε μίας. Εξέλιξη που αναμφίβολα αποτελεί επιτυχία για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης αν ληφθούν υπόψη δυο σημαντικοί παράγοντες.

Πρώτον η αναθέρμανση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας και δεύτερον το αρνητικό περιβάλλον στις διεθνείς αγορές Φυσικού Αερίου (ΦΑ). Στα δυο προηγούμενα μπορεί να συμπεριληφθεί και η τουρκική προκλητικότητα εντός της ΑΟΖ που όμως δεν φαίνεται να αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για εταιρείες κολλοσούς όπως η αμερικάνικη Exxon, η κρατική Qatar Petroleum αλλά και η νορβηγική Statoil να δηλώσουν το παρόν τους εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ασχέτως σε ποιες εταιρείες θα ανάψει τελικά το πράσινο φως το υπουργικό συμβούλιο για έρευνες το ταμείο που κάνει η κυβέρνηση στην παρούσα φάση είναι θετικό.

4 κοινοπραξίες και 2 εταιρείες
Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνει από την Συμβουλευτικής Επιτροπή που έχει συσταθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο. Καλώς εχόντων των πραγμάτων οι άδειες για τα τεμάχια 6, 8 και 10 θα έχουν δοθεί από το υπουργικό συμβούλιο μέχρι τέλος του χρόνου.

Από τα τρία τεμάχια όπως ήταν αναμενόμενο το 10 τράβηξε την μεγαλύτερη προσοχή δυο κοινοπραξιών και μια εταιρείας. Εξέλιξη που θα καταστήσει το έργο της Συμβουλευτικής Επιτροπής αρκετά δύσκολο. Ρίχνοντας μια ματιά στους μνηστήρες του τεμαχίου 10 θεωρείται βέβαιο ότι η Λευκωσία θα προσπαθήσει να κρατήσει στην περιοχή μια κοινοπραξία από δυο κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως.

Την Exxon Mobil και την Qatar Petroleum τόσο για τεχνοκρατικούς όσο και για γεωστρατηγικούς λόγους. Απέναντι σε Αμερικανούς και Άραβες βρίσκονται οι ιταλοί της ΕΝΙ και οι γάλλοι της TOTAL καθώς και η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Νορβηγίας.

Από πλευράς ενδιαφέροντος το μεγαλύτερο επιδείχθηκε από την ΕΝΙ η οποία κατάθεσε αίτηση και για τα τρία τεμάχια είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με την TOTAL. Η Capricorn Oil είχε συμμετάσχει ανεπιτυχώς και στον δεύτερο γύρο.

Στον τρίτο διεκδικεί το τεμάχιο 8 σε συνεργασία με τις γνωστές από το κοίτασμα «Αφροδίτη» Delek και Avner. Η TOTAL πήρε μέρος στην παρούσα διαδικασία μαζί με την ΕΝΙ για τα τεμάχια 6 και 10.

Οι οκτώ μνηστήρες

Τεμάχιο       Εταιρεία ή Κοινοπραξία
6                -Eni Cyprus Limited / Total E&P Cyprus B.V.
8                -Capricorn Oil (Cairn Energy)/Delek Drilling /Avner Oil Exploration
                  -Eni Cyprus Limited
10              -Eni Cyprus Limited / Total E&P Cyprus B.V.
                  -ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited /
                   Qatar Petroleum International Upstream O.P.C.
                  -Statoil Upsilon Netherlands B.V.

Το προφίλ των τριών καινούργιων παιχτών
-Η ExxonMobil είναι αποτέλεσμα σύμπραξης προ 17 χρόνων από τις εταιρείες Exxon και Mobil. Το 1999 λοιπόν «γεννήθηκε» ο κολοσσός ο οποίος έχει κύκλο εργασιών «χοντρικά» στα 300 δισεκατομμύρια. Απασχολεί παγκοσμίως 75 χιλ. προσωπικό, αναπτύσσεται στο εμπόριο και την έρευνα υδρογονανθράκων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες Exxon και Mobil πριν τη σύμπραξη τους αποτελούσαν τη συνέχεια δύο εταιρειών με το ίδιο όνομα υπό την Standard Oil.

-Η Qatar Petroleum χρονολογείται σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πριν και συγκεκριμένα στο 1974. Αποτελεί την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Κατάρ. Τα περιουσιακά της στοιχεία ανέρχονται στα 98 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ βρίσκεται στην τρίτη θέση όσον αφορά στα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

-Η Νορβηγική Statoil ASA, αποτελείται από την συγχώνευση της Stratoil με την Norsk Hydro. Κύριπς μέτοχος της εταιρείας είναι το κράτος της Νορβηγίας που κατέχει το 67% του μετοχικού της κεφαλαίου. Δραστηριοποιείται σε παραπάνω από 60 χώρες και βρίσκεται στην 11η θέση από τις εταιρείες πετρελαίου.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση