ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΚΕΛ: Εγγράφει θέμα στη Βουλή για τις μαθητικές εκλογές

Χαρακτηρίζει «κόλαφο» την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως για το υπουργείο Παιδείας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΚΟΡΔΗ

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σε γραπτή Δήλωσή του επεσήμανε ότι το ΑΚΕΛ προχωρεί σε εγγραφή θέματος στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας για τις παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας στις μαθητικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι σε έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως Ελίζας Σαββίδου ως προς τη διαδικασία εκλογής προέδρου της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) τη σχολική χρονιά 2015-2016. Το ζήτημα αυτό, μάλιστα, απασχόλησε κατά πολύ τους μαθητές και το υπουργείο Παιδείας κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, δημιουργώντας αντιπαραθέσεις στη ΠΣΕΜ.

Το όλο θέμα οδηγήθηκε στο τραπέζι της Επιτρόπου μετά από καταγγελία μαθήτριας ως προς την εκλογή προέδρου της ΠΣΕΜ στις 30 Οκτωβρίου 2015. Στις συγκεκριμένα εκλογές η μαθήτρια υποστήριξε ότι ο διευθυντής του Συντονιστικού Σχολείου Λευκωσίας με ενέργειές του αλλοίωσες το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αυτές οι ενέργειες, λοιπόν, είχαν αποτέλεσμα η συγκεκριμένη υποψήφια στις μαθητικές εκλογές (η μία εκ των δύο υποψηφίων) να μην αναδειχθεί στο αξίωμα προέδρου του ΠΣΕΜ.

Εξετάζοντας την περίπτωση, η Επίτροπος Διοικήσεως στην έκθεσή της αναφέρει ότι «η εφαρμογή των σχετικών με το αντικείμενο του παραπόνου κανονισμών μπορεί να είναι προβληματική. Ειδικότερα, ερωτήματα όπως τι συνιστά έγκυρο ή άκυρο ψηφοδέλτιο και κατά πόσον ο διευθυντής του Συντονιστικού έχει δικαίωμα «νικώσας ψήφου» σε ψηφοφορία σχετική με ένσταση που εξετάζεται από την Εφορευτική Επιτροπή δεν απαντήθηκαν, ενώ, από την ανταπόκριση του υπουργείου, δεν διαπίστωσα να προέκυψε οποιοσδήποτε προβληματισμός του τελευταίου σε σχέση με αυτά».

Ο κ. Στεφάνου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Η Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως αποτελεί κόλαφο τόσο για τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος παρείχε πλήρη κάλυψη στις παρεμβάσεις που αλλοίωσαν τη βούληση του μαθητόκοσμου, όσο και για τους λειτουργούς που έχουν εμπλακεί στις εκλογικές διαδικασίες».

Αποκόμιση μικροπολιτικού συμφέροντος

Εξάλλου, σε σημερινή γραπτή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ Πέτρος Δημητρίου καλεί άπαντες να στρέψουν την προσοχή τους «στα όσα στρεβλά παρουσιάζονται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα», αντί να «αναλώνονται κάποιοι στη διαδικασία εκλογής της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών». Αναφέρεται, μάλιστα σε «χειραγώγηση» του εν λόγω Σώματος, που είναι «εξαιρετικά βολική» για κάποιους, έχοντας υπόψη την πρόσφατη ανάδειξη του κοινοβουλίου της Δημοκρατίας.  

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Δημητρίου στη γραπτή δήλωσή του, στόχος της αντιπαράθεσης αυτής θα έπρεπε να ήταν η «διόρθωση του πλαισίου λειτουργίας των μαθητικών συμβουλίων, τόσο θεσμικά όσο και αντιπροσωπευτικά, συμπεριλαμβάνοντας και τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων». Εντούτοις, αντί αυτό να γίνεται, κατά τον κ. Δημητρίου η όλη αντιπαράθεση έχει να κάνει με «αποκόμιση μικροπολιτικού συμφέροντος και ρεβανσισμού», με εμφανή κίνδυνο «να χάσουμε την ουσία».  

Ελλιπής έρευνα

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ αναφέρει ότι η έκθεση της επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσφέρει εναύσματα για έναν εποικοδομητικό διάλογο και ως εκ τούτου «τυγχάνει του απόλυτου σεβασμού» τους, «διατηρώντας το δικαίωμα κρίσης της». Καταγγέλλει, ωστόσο, πως «σε κανένα σημείο (τουλάχιστον στην εκτενή έκθεση που περιγράφει τις διαδικασίες δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο) η άποψη της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, τα μέλη της οποίας ήταν και οι πρωταγωνιστές».   

Εάν γινόταν αυτό, σύμφωνα πάντα με τον κ. Δημητρίου, η επίτροπος θα γνώριζε πως «η εφορευτική επιτροπή και το σύνολο των υποψηφίων, ομόφωνα και μετά από προβληματισμό της ίδιας της υποψήφιας μαθήτριας που σήμερα υποβάλει το παράπονο, έγινε δεκτή η εισήγηση να αναγράφονται όλα τα ονόματα με κεφαλαία γράμματα, καθώς υπήρχε ο φόβος λάθος τονισμού στο επώνυμο της». Επιπλέον, εάν γινόταν αυτό, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, η επίτροπος θα γνώριζε πως «Απόφαση που έχει κάθε δικαίωμα να λάβει μια εφορευτική επιτροπή και η οποία ορίζει νέο πλαίσιο διεξαγωγής της ψηφοφορίας, επομένως απαντά στον ισχυρισμό πως δε συμπεριλαμβάνεται στους ισχύοντες κανονισμούς, ο τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας».    

Ο κ. Δημητρίου στη γραπτή ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι στήθηκε «επιχείρηση παραπλάνησης», από τη στιγμή που θα ήταν πιο παραγωγικό οι εμπλεκόμενοι φορείς να ασχοληθούν με τα «προβλήματα λειτουργίας του μαθητικού συνδικαλισμού» και «να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες αντί να στρουθοκαμηλίζουν».

 

 

 

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X