ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ερίζουν για την πατρότητα της καταβολής ΚΑ σε δόσεις ΔΗΣΥ ΔΗΚΟ

Πρόταση της κυβέρνησης λέει ο ΔΗΣΥ-Πρόταση του ΔΗΚΟ πριν από δύο χρόνια λέει το ΔΗΚΟ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε αντιπαράθεση βρίσκονται ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για την πατρότητα της πρότασης για σταδιακή αποπληρωμή οφειλών για κοινωνικές εισφορές. Αφορμή της αντιπαράθεσης η τοποθέτηση του ΔΗΚΟ τη Δευτέρα ότι η εν λόγω νομοθεσία ήταν αποτέλεσμα των σκληρών προσπαθειών του Δημοκρατικού Κόμματος, με τον ΔΗΣΥ να ανταπαντά ότι αυτό το μέτρο αποτελεί κυβερνητική πολιτική και όχι αποτέλεσμα αγώνων του ΔΗΚΟ. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί πως το ΔΗΚΟ λαϊκίζει και προσπαθεί να οικειοποιηθεί κυβερνητικές πολιτικές για να κερδίσει «κομματικούς πόντους». Το ΔΗΚΟ πάντως σήκωσε το γάντι του ΔΗΣΥ και σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως οι κυβερνώντες δημιούργησαν νομοσχέδιο ακριβώς το ίδιο με την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το κόμμα πριν από δύο χρόνια. 

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ: «Χαιρετίζουμε την έναρξη της εφαρμογής της νομοθεσίας για αποπληρωμή με δόσεις, οφειλομένων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί επιστέγασμα σκληρών προσπαθειών του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο είχε καταθέσει σχετική πρόταση νόμου πριν από δύο χρόνια» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση ενώ προστίθεται ότι το κόμμα αγωνίστηκε για να «μην εγκλείονται στη φυλακή για μικροποσά συμπολίτες μας οι οποίοι λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που έπληξε την Κύπρο αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

«Λαϊκίζει το ΔΗΚΟ»

Άμεση ήταν η απάντηση του ΔΗΣΥ, μετά και από την ανακοίνωση του ΔΗΚΟ καταγγέλλοντας εν μέρει το κόμμα για λαϊκισμό καθώς όπως αναφέρεται η εν λόγω πολιτική είναι μέτρο της κυβέρνησης.

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός όπως και άλλα κόμματα είχε από καιρό ενδιαφερθεί για τη δημιουργία ενός τέτοιου σχεδίου και είχε παρακολουθήσει τις προσπάθειες που γίνονταν στο αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να θεσπιστεί μια τέτοια διευκόλυνση. Το θεωρήσαμε όμως περισσότερο ως υποχρέωση απέναντι στον πολίτη, παρά ως ευκαιρία να χειροκροτούμε εαυτόν» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου.

«Θέση της κυβέρνησης και όχι του ΔΗΚΟ»

Όπως επεσήμανε «χτες διαπιστώσαμε την προσπάθεια του Δημοκρατικού Κόμματος να οικειοποιηθεί αυτό το μέτρο που εφαρμόζει η Κυβέρνηση. Είναι βέβαια αλήθεια ότι παράλληλα με την προετοιμασία κυβερνητικού νομοσχεδίου είχε κατατεθεί και πρόταση νόμου από το ΔΗΚΟ για τον ίδιο σκοπό. Είναι επίσης αλήθεια πως όταν κατατέθηκε πρόταση νόμου, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, υπήρχε γνώση των προθέσεων της Κυβέρνησης και ίσως η πρόταση νόμου να επιτάχυνε την όλη διαδικασία. Δεν παύει όμως να πρόκειται για μια πολιτική της Κυβέρνησης» σημείωσε.

«Μεγαλύτερη σημασία σε τέτοιες περιπτώσεις έχει, όμως, η ίδια φροντίδα για τους πολίτες και η εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος και όχι το γράψει κανείς «κομματικούς πόντους». Αφού όμως το ΔΗΚΟ βλέπει με την εφαρμογή αυτού του μέτρου το αποτέλεσμα της δικής του πολιτικής και των δυο χρόνων που «αγωνίστηκε» για να αποτρέπεται τυχόν φυλάκιση πολιτών για τέτοιες οφειλές, είναι σκόπιμο να υπενθυμίσουμε κάποια πράγματα. Τι ήταν εκείνο που προκάλεσε καθυστέρηση τεσσάρων μηνών στην εφαρμογή αυτού του μέτρου; Δεν ήταν άλλο από μια ακόμα έξαρση λαϊκισμού που προήλθε από τον λεγόμενο ‘ενδιάμεσο χώρο’» επεσήμανε θυμίζοντας την ψήφιση του νόμου για αποπληρωμή σε δόσεις μεταξύ 48 και 100, η οποία και δεν ίσχυσε.

«Θέλουμε λοιπόν με αυτή την ευκαιρία αυτή να επισημάνουμε τη διαφορά ανάμεσα σε υπεύθυνες πολιτικές και τεκμηριωμένες προτάσεις, από τη μια, που φέρνουν αποτελέσματα για τον πολίτη και σε διακηρυκτικές πολιτικές, συνθήματα και την εκ του προχείρου πλειοδοσία σε λαϊκισμό, από την άλλη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόδρομος Προδρόμου.

 ΔΗΚΟ: Οι κυβερνώντες κατέθεσαν νομοσχέδιο με τις ίδιες πρόνοιες της πρότασης του ΔΗΚΟ

Οι κυβερνώντες κατέθεσαν ακριβώς το ίδιο νομοσχέδιο με την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το ΔΗΚΟ πριν από δύο χρόνια αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα, ως απάντηση στις καταγγελίες του ΔΗΣΥ.

Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν οικειοποιείται τίποτε απλώς παραθέτει τα γεγονότα απαντά στις καταγγελίες του ΔΗΣΥ το ΔΗΚΟ ξεκαθαρίζοντας πως το ίδιο το ΔΗΚΟ πριν από δύο χρόνια κατάθεσε δύο προτάσεις νόμου. Μία για διευθέτηση οφειλών για κοινωνικές ασφαλίσεις και άλλη για το ΦΠΑ όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

"Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των δυο χρόνων η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ ζητούσε να μην προωθηθεί η πρόταση νόμου επικαλούμενη «τεχνικές δυσκολίες» ενώ μας έλεγαν πως θα καταθέσουν οι ίδιοι «βελτιωμένο νομοσχέδιο»" συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το κόμμα.
Σημειώνεται δε, πως μετά από έντονες και εντατικές παρεμβάσεις του ΔΗΚΟ "και αφού η κυβέρνηση εκτέθηκε ενώπιον της κοινωνίας" κυβέρνηση και ΔΗΣΥ κατέθεσαν το ίδιο ακριβώς νομοσχέδιο με την πρόταση που είχε καταθέσει αρχικά το ΔΗΚΟ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση