ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στα μαχαίρια Αβέρωφ-ΔΗΚΟ για την Τύμπου

Στην κυβέρνηση που αποφάσισε τη μη σύλληψη των διακινούμενων όσοι φωνάζουν λέει ο Αβέρωφ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μέτωπο με ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ άνοιξε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για το ζήτημα της Τύμπου. Με αφορμή το δημοσίευμα του Φιλελευθέρου για τα κέρδη του παράνομου αεροδρομίου στην Κύπρο και τις δηλώσεις ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ για κυρώσεις όσων διακινούνται από αυτό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου υπήρξε λάβρος, σημειώνοντας πως όσοι έβγαζαν ανακοίνωση περί κυρώσεων για το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου τη Δευτέρα ήταν μέρος της Κυβέρνησης που πήρε την απόφαση για μη σύλληψη όσων διακινούνταν από αυτό. Άμεση ήταν η απάντηση του ΔΗΚΟ το οποίο καταγγέλλει τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ο,τι ψεύδεται.

Αβερωφ: Έχει και όρια η πρόκλησή τους

«Κάποιοι με το να εκδίδουν κάθε μέρα είτε πολεμικά είτε πατριωτικά ανακοινωθέντα θεωρούν πως όλοι έχουν ρηχή μνήμη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Συναγερμικός Πρόεδρος για να συνεχίσει πως «είναι καλό να θυμηθούν επί ποίας διακυβέρνησης πάρθηκε η απόφαση ότι εάν κάποιος εισέρχεται σε παράνομο αεροδρόμιο στην Κύπρο, θα μπορεί να διέρχεται διαμέσου της πράσινης γραμμής, χωρίς να συλλαμβάνεται» ή ότι «κάποιος Ευρωπαίος πολίτης, που είναι στις ελεύθερες περιοχές, διερχόμενος από την πράσινη γραμμή, μπορεί να ταξιδέψει από παράνομο αεροδρόμιο χωρίς να συλλαμβάνεται». Κατέληξε, λέγοντας ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν δέχεται από αυτούς μαθήματα πατριωτισμού και πρόσθεσε πως «έχει και όρια η πρόκλησή τους».

ΔΗΚΟ: Ψεύδεται ο Αβέρωφ

Άμεση ήταν και η απάντηση του ΔΗΚΟ, το οποίο κατήγγειλε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για ψευδείς ισχυρισμούς. Σημείωσε πως ο κανονισμός της πράσινης γραμμής αφορά την διακίνηση προϊόντων εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι την παράνομη είσοδο στη Δημοκρατία.

«Τέτοιες ανεύθυνες τοποθετήσεις απλά βοηθούν την προπαγάνδα και τις τουρκικές επιδιώξεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ για να προσθέσει πως είναι «προσφιλής μέθοδος του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, να επικαλούνται ψευδώς τον Τάσσο Παπαδόπουλο, όποτε τους υποδεικνύουμε την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής τους».

ΕΔΕΚ: Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση τονίζει ότι αυτοί που «υιοθέτησαν ένα διχοτομικό σχέδιο όπως το σχέδιο Ανάν ως σχέδιο λύσης για το Κυπριακό, που κατήγγειλαν στη συνέχεια τον λαό μας για την απόφασή του στο δημοψήφισμα και που με την στάση τους άμεσα ή έμμεσα οδηγούν σε αναβάθμιση το ψευδοκράτος» θα πρέπει να αποφεύγουν να παραδίνουν μαθήματα πατριωτισμού.

«Δεν περιμέναμε να υπάρχει καλύτερη αντίδραση από την ηγεσία του ΔΗΣΥ αν λάβουμε υπόψη μας ποιες ήταν οι δηλώσεις του σημερινού ΥΠΕΞ σχετικά με το αεροδρόμιο Τύμπου και την παράνομη λειτουργία του» καταλήγει η ανακοίνωση.


Η θέση του Τάσσου

Πάντως σύμφωνα με τα αρχεία του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών την 23η Αυγούστου το 2004 πριν αναχωρήσει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είχε υποχρέωση να συμφωνήσει μαζί με την ΕΕ για τα διαδικασία και το καθεστώς που επικρατεί όσον αφορά την πράσινη γραμμή και συγκεκριμένα ότι δε μπορεί να διωχθεί ποινικώς πολίτης της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Τάσσο Παπαδόπουλο ωστόσο η ΕΕ επιτρέπει, επιλεκτικά τη λήψη μέτρων, δικαστικών ή διοικητικών που να αποτρέπουν την επέκταση αυτού του φαινομένου.

Αυτούσια η τοποθέτηση του Τάσσου Παπαδόπουλου όπως παρουσιάζεται στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΕΔΩ ):

Υπάρχει μια σύγχυση στο λαό όσον αφορά το θέμα της απόφασης του δικαστηρίου στην υπόθεση μετάβασης Ελληνοκυπρίου στην Τουρκία μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Σας ανησυχεί μια τέτοια εξέλιξη;
Να πω κατ’αρχήν ότι η απόφαση του Δικαστηρίου, όπως και όλες οι αποφάσεις των Δικαστηρίων, πρέπει να γίνονται σεβαστές και δεν είναι για εμένα να σχολιάσω αν είναι ορθή ή λανθασμένη αυτή η απόφαση. Αυτό είναι έργο άλλων.

Όμως, θα ήθελα να τονίσω ότι από την 29η Μαΐου, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είχε υποχρέωση με βάση το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχε υποχρέωση να συμφωνήσει μαζί με την ΕΕ για τη διαδικασία και το καθεστώς που επικρατεί όσον αφορά την πράσινη γραμμή. Μέρος αυτής της συμφωνίας, που εμείς έχουμε δεχθεί γιατί επιθυμούμε να είμαστε συνεπείς προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ήταν ότι δεν μπορεί να διωχθεί ποινικώς πολίτης της ΕΕ.

Οι Κύπριοι τώρα είναι πολίτες της ΕΕ, ακόμα και αυτοί που εισέρχονται στο έδαφός της από παράνομα σημεία εισόδου. Ποινική δίωξη δεν επιτρέπεται. Επιβολή ποινής φυλάκισης δεν επιτρέπεται. Όμως, η ΕΕ επιτρέπει, και έχουμε διαφυλάξει αυτό το δικαίωμα, επιλεκτικά να προχωρούμε σε λήψη μέτρων, δικαστικών ή διοικητικών που να αποτρέπουν την επέκταση αυτού του φαινομένου. Το όλο θέμα είναι αντικείμενο μελέτης από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας που σήμερα εξέτασε το όλο θέμα σε ευρεία σύσκεψη. Αναλόγως των πορισμάτων θα ενεργήσουμε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση