ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΔΗΣΥ: Φοβούνται τη διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών

Οι πολλοί ενδιαφερόμενοι δήμαρχοι προκαλούν πονοκέφαλο στην Πινδάρου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Συζητήσεις και διαβουλεύσεις παρατηρούνται στην Πινδάρου για τον καθορισμό του στρατηγικού πλάνου στις επικείμενες εκλογές. Το πρωί της Τετάρτης, έγινε ήδη μία συζήτηση στην Πινδάρου με τους συντονιστές που έχει καθορίσει η ηγεσία ανά επαρχία για το πώς θα κινηθεί ο ΔΗΣΥ και ποιοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν μέχρι τώρα στις επικείμενες εκλογές. Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως οι ενδιαφερόμενοι συνωστίζονται ανά επαρχία και Δήμο, με σοβαρό το ενδεχόμενο ο ΔΗΣΥ να οδηγηθεί για άλλη μια φορά σε εσωκομματικές εκλογές για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου.

Οι «προβληματικές» περιοχές όπως όλα δείχνουν είναι πρώτα και κύρια ο Δήμος Έγκωμης όπου Ζαχαρίας Κυριάκου και Φοίβος Ζαχαριάδης θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για τη δημαρχία αλλά και για τη στήριξη τους από τον ΔΗΣΥ. Το σίγουρο είναι πως ο Φοίβος Ζαχαριάδης είναι ούτως ή άλλως έτοιμος να διεκδικήσει τη δημαρχία έστω και ως ανεξάρτητος δήμαρχος ενώ ήδη έχει ξεκινήσει επαφές και συζητήσεις και με άλλα κόμματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δημαρχία παρατηρείται και στον Δήμο Στροβόλου, όπου ο Αντιδήμαρχος του ΔΗΣΥ Ανδρέας Παπαχαραλάμπους αναμένεται να διεκδικήσει τη δημαρχία από τον νυν δήμαρχο που εξέλεξε ο ΔΗΣΥ, Λάζαρο Σαββίδη.

Συνωστισμός δημάρχων στη Λάρνακα

Το μεγάλο αγκάθι του ΔΗΣΥ φαίνεται να είναι όπως όλα δείχνουν η Επαρχία Λάρνακας. Ήδη 9-10 ονόματα, φαίνεται να εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τη δημαρχία της Λάρνακας. Κομματικά στελέχη πάντως αναφέρουν πως η ονοματολογία μέχρι στιγμής, από πλευράς του ΔΗΣΥ είναι ιδιαίτερα αδύναμη και δεν είναι σε θέση να επουλώσει τις πληγές που προκάλεσε το κεφάλαιο με τον Ανδρέα Λουρουτζιάτη. Άλλωστε στην ίδια επαρχία αναμένεται να διεκδικήσει ο νυν δήμαρχος και εκτελών χρέη δημάρχου από πλευράς της ΕΔΕΚ Πέτρος Χριστοδούλου και ο Ανδρέας Βύρας με τη στήριξη του ΑΚΕΛ.

Πυρίλλης και Νικολέττος στο Παραλίμνι

Ζήτημα για το κόμμα επικρατεί και στο Παραλίμνι καθώς τόσο ο νυν δήμαρχος Θεόδωρος Πυρίλλης, όσο και ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ Γιώργος Νικολέττος ερίζουν για τη δημαρχία.

Σύμφωνα πάντως με κομματικές πηγές, θεωρείται δεδομένη η διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών στο κόμμα για την τελική κατάρτιση του ψηφοδελτίου. Σημειώνουν ωστόσο πως έστω κι αν κάποιοι αποκλειστούν από τις εσωκομματικές εκλογές, αυτό δεν θα σταθεί εμπόδιο στο να κατέλθουν ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι δήμαρχοι. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι των διαθέσιμων θέσεων θα συγκληθούν τα Επαρχιακά Συμβούλια εντός 15 ημερών για να συγκαλέσουν τις αντίστοιχες γενικές συνελεύσεις των τοπικών οργανώσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και οι Επαρχιακές Γραμματείες μπορούν να προτείνουν στο Πολιτικό Γραφείο να περιλάβει στα ψηφοδέλτια κατ επιλογήν υποψηφίους, ο αριθμός των οποίων ωστόσο, να μην υπερβαίνει το 25% του αριθμού των διαθέσιμων εδρών.

Υποβολή αιτήσεων

Η 5η Σεπτεμβρίου 2016 είναι η ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών επιλογής υποψηφίων. Ήδη δηλώσεις ενδιαφέροντος από μέλη του κόμματος θα υποβάλλονται στα Επαρχιακά Γραφεία μεταξύ 5-10 Σεπτεμβρίου. Οι γενικές συνελεύσεις των τοπικών οργανώσεων για την επιλογή των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 26-30 Σεπτεμβρίου. Για τις θέσεις προέδρων και μελών Κοινοτικών Συμβουλίων η έναρξη της υποβολής των υποψηφιοτήτων θα γίνει στις 19 Σεπτεμβριου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X