ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιωνάς: Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις συνομιλίες

Ο Ιωνάς Νικολάου εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πρόοδο των συζητήσεων για επίλυση

ΚΥΠΕ

Αντιμετωπίζουμε με συγκρατημένη αισιοδοξία την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε αριθμό κεφαλαίων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Ιωνάς Νικολάου, σε επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων του 256 Τάγματος Πεζικού που τελέστηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Ευρύχου.

«Αναγνωρίζουμε, παράλληλα, και τις σημαντικές διαφορές σε ουσιώδη κεφάλαια που πρέπει να γεφυρωθούν”, είπε, σημειώνοντας ότι οι δυσκολίες που παραμένουν σε σημαντικά κεφάλαια, όπως το περιουσιακό, το εδαφικό και τα θέματα ασφάλειας, είναι καθοριστικής σημασίας.


“Χωρίς τη γεφύρωση τους δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. Εμείς, θεωρούμε αυτονόητο ότι σε μια ενωμένη, ευρωπαϊκή Κύπρο, το σύνολο των πολιτών της θα πρέπει να απολαμβάνουν τις ίδιες βασικές ελευθερίες και δικαιώματα που απολαμβάνει ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης”, τόνισε και κάλεσε την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και την Τουρκία να επιδείξουν έμπρακτα την πολιτική τους βούληση για επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να βαδίσουμε ενωμένοι, για να διατηρήσουμε αναλλοίωτη την εθνική μας ύπαρξη και να διαφυλάξουμε το φυσικό μας χώρο».

«Την κληρονομιά των προγόνων μας, οφείλουμε να παραδώσουμε και εμείς, με τη σειρά μας, στις επόμενες γενιές των Ελλήνων. Η αποδοχή της υφιστάμενης ανωμαλίας, ως μιας ντε φάκτο πραγματικότητας, αποτελεί όχι μόνο ξεπούλημα της Κύπρου, αλλά και το προοίμιο ενδεχομένως περισσότερων και μεγαλύτερων δεινών για την πατρίδα μας. Γι’ αυτό και θα πρέπει συστηματικά να εργαστούμε, προκειμένου να εκμεταλλευθούμε τα νέα δεδομένα και τις νέες συνθήκες», συμπλήρωσε.

Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε ο κ. Νικολάου, πρέπει όλοι να στρέψουμε την προσοχή μας με σύνεση και ορθολογισμό, προκειμένου να διασφαλίσουμε το μέλλον του ελληνισμού σε μια εποχή αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

«Σε μια εποχή που, όπως έχει καταδειχθεί και από τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα στην Τουρκία, δεν πρέπει ποσώς να υποτιμούνται, ούτε οι κίνδυνοι αλλά ούτε βεβαίως και η ανάγκη να αξιοποιήσουμε σε βάθος όλα τα δεδομένα που διαμορφώνονται, τις νέες γεωπολιτικές εξελίξεις, τις νέες ενεργειακές προοπτικές στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να πάρουμε τις ορθότερες των αποφάσεων. Είναι καιρός, επιτέλους, να υποδειχθεί στην Τουρκία πως οφείλει να τιμήσει τις υποχρεώσεις της, ως υποψήφια χώρα για ένταξη. Πως ήρθε η επιτέλους η ώρα να τερματιστεί ο παραλογισμός της κατοχής μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι σήμερα, διανύουμε ακόμη μια κρίσιμη περίοδο για το εθνικό μας ζήτημα και συμπλήρωσε ότι «σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή, απαιτείται να βάλουμε την Κύπρο πάνω από κομματικές ιδεολογίες, αντλώντας παραδείγματα από την ιστορία μας».

«Χρειαζόμαστε συνεργασία και ενότητα, μετριοπάθεια και πραγματισμό. Πρέπει όλοι μας να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη μεγάλη εθνική προσπάθεια που καταβάλλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Κορυφής. Η οποία θα επανενώνει τον λαό και την πατρίδα. Που θα σέβεται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες και θα ανοίγει μια νέα σελίδα ελπίδας και προοπτικής για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», ανέφερε.

Ο κ. Νικολάου είπε, επίσης, απευθυνόμενος προς τους ήρωες του 256 Τάγματος Πεζικού: «Έχουν ήδη περάσει τέσσερις δεκαετίες από τη θυσία σας, η οποία λειτουργεί ως διαπρύσια φωνή αυτοσυνειδησίας και εγρήγορσης, που καλεί για συνέχιση των προσπαθειών μέχρι την τελική δικαίωση».

«Και τελική δικαίωση για το λαό μας, δεν πρόκειται να υπάρξει μέχρι την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Έχουμε ευθύνη να επανενώσουμε την πατρίδα μας και αποκαταστήσουμε την ιστορική μας συνέχεια στην κατεχόμενη γη μας. Αθάνατοι μαχητές/ήρωες του 256 Τ.Π, αιώνια ας είναι η μνήμη σας, καλή ελευθερία στη πατρίδα μας», κατέληξε

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X