ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε κλοιό η Κυβέρνηση λόγω Ιωνά

Πολιτικές ευθύνες σε υπουργό και Αναστασιάδη καταδεικνύουν τα κόμματα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε νέα πολιτική θύελλα οδηγείται η κυβέρνηση τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μετά και από την αποκάλυψη της «γκάφας» της κυπριακής Αστυνομίας να μεταφέρει τις πληροφορίες που έλαβε από την Ιντερπόλ της Σερβίας για την κάθοδο στην Κύπρο πληρωμένων εκτελεστών στον αρχηγό της σπείρας των δολοφόνων. Η κυβέρνηση διέταξε τη σύσταση Επιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου για την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία, ενώ διορίζεται ποινικός ανακριτής για το πολλαπλό φονικό στην Αγία Νάπα. Οι κινήσεις αυτές ωστόσο δεν πείθουν, όπως όλα δείχνουν, την αντιπολίτευση, η οποία ζητεί παραιτήσεις και απόδοση ευθυνών.

Ήδη το ΑΚΕΛ διά του μέλους του Πολιτικού Γραφείου Άριστου Δαμιανού ζήτησε την άμεση παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, σημειώνοντας πως αν ο κ. Νικολάου είχε την ελάχιστη πολιτική ευθυξία, θα έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί.

«Η υποβολή παραίτησης του κ. Νικολάου θα έπρεπε να ήταν η αυτονόητη πολιτική πράξη ενός ανθρώπου, για να διατηρήσει την ελάχιστη συνέπεια με τον εαυτό του και όσα έλεγε στο παρελθόν σχετικά με την πολιτική ευθιξία. Ας αντλήσει λοιπόν τα όποια απομεινάρια πολιτικής ευθιξίας και ας παραιτηθεί άμεσα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δαμιανού.

Δεν παρέλειψε να επιρρήψει ευθύνες και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι ο Νίκος Αναστασιάδης «θα φέρει ακεραία την ευθύνη και θα συνεχίσει να χρεώνεται με όσα εκπληκτικά αλλά και επικίνδυνα συμβαίνουν στον τομέα ευθύνης του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, αν ο κ. Νικολάου παραμείνει στον υπουργικό θώκο».

Το ΑΚΕΛ μάλιστα αναμένεται να εγγράψει το όλο ζήτημα για συζήτηση και διερεύνηση στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Στους ίδιους υψηλούς τόνους κινήθηκε και η ΕΔΕΚ, με τον πρόεδρο του κόμματος Μαρίνο Σιζόπουλο να καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι στερείται πολιτικής ευθιξίας.

Χαρακτήρισε, παράλληλα, ως «πάρα πολύ σοβαρές» τις διαπιστώσεις του Αρχηγού της Αστυνομίας, καθώς όπως είπε «ουσιαστικά καταδεικνύουν τις πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης για την κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί στα σώματα ασφαλείας».

Από πλευράς των Οικολόγων, η Αλεξία Σακαδάκη επεσήμανε ότι οι «αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον χώρο επιβάλλεται να ξεκινήσουν από την κορυφή και μάλιστα άμεσα. Ας αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες που άλλοι δεν ανέλαβαν. Η πολιτική ευθιξία παράγει πολιτικό πολιτισμό και ενισχύει την προσπάθεια της κάθαρσης».
Δεν τίθεται θέμα παραίτησης

Πάντως, μέχρι τώρα έγκυρες πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως από πλευράς κυβέρνησης δεν τίθεται ζήτημα παραίτησης του Ιωνά Νικολάου, παρά τις ποικίλες αντιδράσεις που προκάλεσε το όλο ζήτημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση