ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα πρώτα άλογα στην κούρσα των Δημοτικών

Το αντίβαρο Γιωρκάτζη, Νικολαΐδης στη Λεμεσό και Παφίτης στην Πάφο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κλειστά λόγω θερινών διακοπών είναι τα γραφεία των κομμάτων, ωστόσο οι διαβουλεύσεις και οι επαφές για τις δημοτικές εκλογές καλά κρατούν και εντείνονται μέσω θέρους. Ηχηρά ονόματα αποσύρονται από την κούρσα των Δημοτικών, ενώ οι ενδιαφερόμενοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι συνωστίζονται ανά δήμο και ξεκίνησαν ήδη τις επαφές τους με τα κόμματα για στήριξη. Τα κόμματα, από την άλλη, προχωρούν μεταξύ τους σε διαβουλεύσεις για τυχόν συνεργασίες. Η ονοματολογία για τις επικείμενες εκλογές έχει ήδη ξεκινήσει και τα πρώτα ονόματα υποψήφιων δημάρχων άρχισαν να μπαίνουν στο τραπέζι της διαβούλευσης.

Το κάστρο Γιωρκάτζη

Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη. Την εξήγγειλε άλλωστε προσφάτως, σε δημοσιογραφική διάσκεψη του δήμου. Η υποψηφιότητά του θα τύχει της στήριξης του ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ, ενώ πολύ πιθανή θεωρείται η συμπόρευση και των άλλων κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Το ζήτημα είναι πώς θα κινηθεί το ΑΚΕΛ. Στο κόμμα της Αριστεράς, θέλουν να σπάσουν το προπύργιο της Δεξιάς στην πρωτεύουσα και καταβάλλουν όλες τους τις δυνάμεις για να βρουν την υποψηφιότητα που θα αποτελεί το αντίβαρο Γιωρκάτζη. Θα έχει δηλαδή την προσωπικότητα και τις εμπειρίες, ώστε να δώσει έναν αξιοπρεπή αγώνα απέναντι στον νυν δήμαρχο. Στο ΑΚΕΛ κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, επί του παρόντος.

Νικολαΐδης στο παιχνίδι.

Ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρον αγώνας αναμένεται να δοθεί και στη Λεμεσό για το κλειδί της πόλης. Πηγές του ΑΚΕΛ αναφέρουν ότι το κόμμα ασκεί τρομερή πίεση στον Ανδρέα Χρίστου, ούτως ώστε να επαναδιεκδικήσει. Απέναντί του αναμένεται να βρεθεί ο πρώην βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ως ανεξάρτητος υποψήφιος, όπως άλλωστε αναφέρει στη σημερινή συνέντευξή του στην «Κ». Έστω και αν βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη σημερινή ηγεσία της ΕΔΕΚ, θεωρείται μάλλον απίθανο να μην τύχει έστω και της χλιαρής στήριξης των σοσιαλιστών. Το σίγουρο είναι πως η Πινδάρου βλέπει ιδιαίτερα θετικά την υποψηφιότητα του Νίκου Νικολαΐδη. Κομματικά στελέχη αναφέρουν πως στο ενδεχόμενο που ο κ. Νικολαΐδης κατέλθει ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος, τότε το κόμμα θα τον στηρίξει ένθερμα. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει με τον Ανδρέα Μιχαηλίδη. Η αλήθεια είναι πως ο πρώην συναγερμικός βουλευτής θα αποτελούσε «αναπληρωματικό» για το κόμμα, στο ενδεχόμενο που ο κ. Νικολαΐδης δεν διεκδικούσε τη δημαρχία. Από πλευράς του ενδιάμεσου χώρου και συγκεκριμένα του ΔΗΚΟ, έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους ΔΗΚΟϊκοί δημοτικοί σύμβουλοι όπως η Εύη Τσολάκη, ο Γιάννης Αρμεύτης και ο Νεόφυτος Χαραλαμπίδης. Ήδη, όπως διαμηνύουν, θα ήθελαν να αποτελούν ο καθείς ξεχωριστά τον υποψήφιο σε διευρυμένη συνεργασία του ενδιάμεσου χώρου. Από το κάδρο φαίνεται πως δεν απουσιάζει και το όνομα της πρώην βουλευτού του ΔΗΚΟ Αθηνάς Κυριακίδου. Κατά πόσο το ΔΗΚΟ θα προχωρήσει με δική του υποψηφιότητα ή αν θα ακολουθήσει έναν από τους δύο υποψηφίους θα διαφανεί το επόμενο διάστημα. Ανδρέας Βύρας είναι ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ για τη Λάρνακα. Ο κ. Βύρας έχει ήδη ξεκινήσει την προεκλογική του, με τις ευλογίες του κόμματός του. Στο κάδρο φαίνεται να μπαίνει και ο Νίκος Κλεάνθους, ο οποίος με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ότι είναι έτοιμος να επαναδιεκδικήσει, παρά την ήττα του το 2011. Το ζήτημα είναι αν στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τα άλλα κόμματα, το ΔΗΚΟ σκέφτεται ενδεχόμενη υποψηφιότητα Νίκου Κλεάνθους. Ανώτατο ΔΗΚΟϊκό στέλεχος όταν ρωτήθηκε από την «Κ» για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας Νίκου Κλεάνθους μάλλον εκπλάγηκε, κάτι που καταδεικνύει πως η υποψηφιότητά του δε συζητήθηκε στο κόμμα.

Ανοικτό θέμα αποτελεί πώς θα κινηθεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός, καθώς η υπόθεση Ανδρέα Λουρουτζιάτη έχει πλήξει ανεπανόρθωτα το κυβερνών κόμμα. Ήδη εννέα με δέκα πρόσωπα έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, ωστόσο όπως αναφέρουν στελέχη κανείς εξ αυτών δεν αποτελεί υποψηφιότητα με αξιώσεις. Ήδη στον ΔΗΣΥ ακούστηκαν ονόματα όπως του επιτρόπου Εθελοντισμού Γιάννη Γιαννάκη αλλά και της επιτρόπου Ισότητας Ιωσηφίνας Αντωνίου. Πέραν του μικρού, σύμφωνα με την Πινδάρου, ερείσματός τους στην κοινωνία της Λάρνακας, κανείς από τους δύο δεν φαίνεται διατεθειμένος να αφήσει τη θέση του επιτρόπου για προδιαγεγραμμένη ήττα.

Σύγκρουση στην Πάφο

Η υποψηφιότητα του Φαίδωνα Φαίδωνος θεωρείται δεδομένη στον ΔΗΣΥ. Απέναντί του θα βρεθεί το στέλεχος της Συμμαχίας Πολιτών Δώρος Παφίτης. Ο ίδιος αναμένεται να τύχει της στήριξης του ΑΚΕΛ και θα αποτελέσει την πρώτη συνεργασία των δύο κομμάτων. Πιθανή είναι η συμπόρευση και του ΔΗΚΟ στο πλευρό του Παφίτη, ωστόσο κάποια στελέχη δεν αποκλείουν το κόμμα να προχωρήσει με δικό του υποψήφιο, όπως τον πρώην βουλευτή του ΔΗΚΟ Αντώνη Αντωνίου. Πάντως, από την κούρσα των δημοτικών εκλογών ηχηρά ονόματα φαίνεται να αποσύρονται, όπως ο Αλέξης Γαλανός από τη δημαρχία της Αμμοχώστου και ο Γλαύκος Καριόλου από τη δημαρχία Κερύνειας. Στην Αμμόχωστο θα διεκδικήσει με τη στήριξη του ΑΚΕΛ ο νυν αντιδήμαρχος Σίμος Ιωάννου. Στην Πινδάρου βρίσκονται σε έντονες διαβουλεύσεις για τον διάδοχο Γαλανού, καθώς όπως αναφέρουν δεν θέλουν να χάσουν τον εν λόγω δήμο. Στο τραπέζι, πάντως, έχει ήδη πέσει το όνομα του γιου του Αλέξη Γαλανού, Χρίστου. Στην Κερύνεια, από τον ΔΗΣΥ έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους τρία στελέχη, ωστόσο το κόμμα φαίνεται να προσβλέπει σε μία δυνατή προσωπικότητα του βεληνεκούς του Γλαύκου Καριόλου. Από την Εζεκία Παπαϊωάννου σημειώνουν πως το κόμμα έχει μικρό

έρεισμα στην Κερύνεια και προσβλέπει σε ευρύτερη συνεργασία με άλλα κόμματα για τον εν λόγω δήμο, παρά σε κομματικό υποψήφιο. Πάντως, μεταξύ των ενδιαφερομένων για τη δημαρχία παίζει και το όνομα του Ιωάννη Σιεκέρσαββα προέδρου του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση