ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρχιεπίσκοπος: «Ουδεμία ελπίδα για θετική έκβαση των συνομιλιών»

Από κανένα πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εξαρτάτο η λύση του Κυπριακού, δήλωσε

ΚΥΠΕ

Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρο της Τουρκίας και τους ισχυρούς της γης να προσμετρούν μόνο τα στυγνά τους συμφέροντα, ουδέν αναμένει από τις συνομιλίες, όπως δήλωσε την 15η Αυγούστου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β` προσθέτοντας ότι εναποθέτει στις ελπίδες και τις προσευχές του στον Θεό και την Παναγία.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου προέβη σε δηλώσεις μετά το αρχιερατικό συλλείτουργο στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Τροοδιτίσσης.

Ο Κύπρου Χρυσόστομος απηύθυνε επίσης έκκληση στην Κυβέρνηση ώστε να ρυθμίσει τα ωράρια των καταστημάτων ώστε τις Κυριακές και αργίες να είναι κλειστά και όπως λάβει πολιτική απόφαση για το ύψος του ενοικίου σε ό,τι αφορά στη μίσθωση κρατικής γης για την επένδυση στη Γεροσκήπου.

«Επειδή η Παναγία είναι η πρώτη μεσίτρια προς τον Υιόν της και Θεόν μας, την παρακαλούμε συνεχώς να συντμήσει τον χρόνο της δοκιμασίας μας και επιτέλους να έρθει η πολυπόθητη ειρήνη ώστε ο λαός μας σε κλίμα ειρηνικόν θα ασχοληθεί με την πατρίδα του, με τις δουλειές του και με την οικογένειά του» είπε ο Αρχιεπίσκοπος προσθέτοντας ότι «ο λαός μας είναι θρησκευόμενος, σέβεται, υπάρχει οικογένεια στην Κύπρο, σε πείσμα αυτών που θέλουν να τη χαλάσουν και προς τούτο η Εκκλησία συμβάλλει και ενθαρρύνει».

«Αλίμονο πού θα καταλήξουμε εάν διαλυθεί η οικογένεια» προσέθεσε.

«Δεν πιστεύουμε πλέον εις τους ισχυρούς της γης και ότι θα απονέμουν δικαιοσύνη, ξέρουν τα στυγνά συμφέροντά τους και τίποτε άλλο, για αυτό πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας, να μην αναμένουμε από άλλους ότι θα μας απελευθερώσουν, να μην κάνουμε άλλα λάθη, επειδή τα λάθη μας, μας έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση».

Στην παρατήρηση ότι από τα λεγόμενά του φαίνεται απαισιόδοξος για την πορεία του Κυπριακού, επανέλαβε ότι δεν πιστεύει στις συνομιλίες επειδή οι Τούρκοι θέλουν τα πάντα, σημειώνοντας εκ νέου ότι «οι ισχυροί της γης ξέρουν μόνο τα στυγνά τους συμφέροντα και τίποτε άλλο και συνεπώς δεν αναμένω τίποτε από αυτούς, μόνο από τον Θεό περιμένω».

«Και με έναν Πρόεδρο στην Τουρκία τον οποίον δεν επιθυμώ να χαρακτηρίσω τώρα, ο λαός μας τον ξέρει, το αποκλείω» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν κατά την εκτίμησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κάνει ορθούς χειρισμούς, ο Αρχιεπίσκοπος διευκρίνισε ότι «από κανένα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εξαρτάτο η λύση του Κυπριακού».

«Και οι επτά Πρόεδροι της Δημοκρατίας ήθελαν πραγματική λύση, αλλά δεν εξαρτάτο από αυτούς, εξαρτάται από τους Τούρκους, οι οποίοι δυστυχώς τα θέλουν όλα» συνέχισε.

«Τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά την Κυριακή»

Κληθείς να σχολιάσει την έκκληση που απηύθυνε προς τον ίδιο η ΠΟΒΕΚ να παρέμβει στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς ο 15Αύγουστος είναι η τρίτη μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή των ορθοδόξων, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι έχει παρέμβει επανειλημμένα, προς ώτα, μη ακουόντων.

Προσέθεσε ότι οφείλουν να σέβονται και την ημέρα του Κυρίου, την Κυριακή, αλλά και τις άλλες αργίες. «Δεν θα φτωχύνουν αυτοί που έχουν τα καταστήματα» είπε.

Υπογράμμισε ότι οι υπεραγορές είναι που θέλουν να μένουν ανοιχτές και ανέφερε ότι «οι φτωχοί άνθρωποι το καταστηματάκι τους θέλουν την Κυριακή να το κλείσουν, να πάνε εκκλησία και κυρίως να δουν την οικογένειά τους και τα παιδιά τους, να έχουν επικοινωνία, αφού κατά τη διάρκεια της εβδομάδας φεύγουν το ένα μεσάνυχτο και επιστρέφουν το άλλο».

«Εμείς κάνουμε έκκληση προς την Κυβέρνηση και δηλώνουμε ότι είναι ανεπίτρεπτο την Κυριακή τα καταστήματα να είναι ανοικτά» συμπλήρωσε.

«Η Κυβέρνηση να λάβει πολιτική απόφαση για την επένδυση στη Γεροσκήπου»

Σε ό,τι αφορά στην επένδυση στη Γεροσκήπου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχουν υπερπηδηθεί τα περισσότερα προβλήματα.

«Έχω εισηγηθεί στην Κυβέρνηση να πάρει πολιτική απόφαση. Δεν νομίζω ότι πρέπει να αφήσει τον Διευθυντή του Κτηματολογίου και τον Γενικό Ελεγκτή να ρυθμίσουν το ενοίκιο, θέμα στο οποίο εστιάζεται το πρόβλημα τώρα» εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας ότι «από το ενοίκιο η Κυβέρνηση θα πάρει ψίχουλα. Τα μεγάλα έσοδα για την Κυβέρνηση θα είναι από τις μεταβιβάσεις, το ΦΠΑ, από τον κόσμο που θα εργαστεί και θα μπουν χρήματα στην τσέπη του και θα πληρώνει φόρους».

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να λυθεί.

Ανέφερε πως εάν δεν προέκυπτε κάτι αναπάντεχο με την υγεία συγγενικού προσώπου του υπουργού Εσωτερικών το θέμα θα είχε κλείσει.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X