ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ακιντζί: Η Τουρκία να εστιάσει την προσοχή της στη λύση

Κύκλοι στην ε/κ πλευρά επιχείρησαν να επωφεληθούν από το πραξικόπημα

«Το 2016 θα μπορούσε να είναι έτος λύσης; Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο έχετε ένα Σχέδιο Β΄;» ήταν η ερώτηση δημοσιογράφου του τουρκικού δικτύου CNNTÜRK προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος απάντησε ότι «Πρόκειται για έναν ρεαλιστικό στόχο. Υπάρχουν θετικές εξελίξεις σε τέσσερα κεφάλαια».

Ο κ. Ακιντζί προσέθεσε ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να ικανοποιήσει κάποια αιτήματα της κοινότητάς του στις επόμενες συναντήσεις. Τονίζει ότι αυτή τη στιγμή, η τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να συζητήσει ποσοστά για το εδαφικό και επέμεινε για διεθνή διάσκεψη για τις εγγυήσεις και συνεχόμενες συναντήσεις για το εδαφικό.

Ο κ. Ακιντζί μιλώντας στο CNNTÜRK παραδέχεται ότι εξαιτίας μιας σειράς σημαντικών εξελίξεων στο εσωτερικό και στα σύνορα Τουρκίας, η Άγκυρα αντιμετωπίζει «πρόβλημα επικέντρωσης (συγκέντρωσης)» στο Κυπριακό. Ο κ. Ακιντζί εύχεται ότι την επόμενη περίοδο θα αλλάξει αυτή η κατάσταση. Τονίζει ότι πραγματοποίησε επίσκεψη στην Άγκυρα για να προσεγγίσει το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό.

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του, ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι κάποιοι κύκλοι στην ε/κ πλευρά επιχείρησαν να επωφεληθούν από τη δυναμική που δημιούργησε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Κατά τη γνώμη του, κάποιοι κύκλοι με σημείο αναφοράς το νέο πραξικόπημα, επιχείρησαν να θέσουν σε δημόσια συζήτηση το ζήτημα των εγγυήσεων. «Ναι όντως μια ομάδα εντός του τουρκικού στρατού, η οποία ενδέχεται να έχει σχέση με τον Γκιουλέν, επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση. Ωστόσο αυτή η πράξη δεν είναι έργο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων» αναφέρει ο κ. Ακιντζί.

Στο ζήτημα του φυσικού αερίου, ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι η λύση του Κυπριακού θα φέρει στο προσκήνιο νέες ευκαιρίες για περιφερειακή συνεργασία. Από την άλλη, ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι η δημοκρατική και ισχυρή Τουρκία είναι πολύ σημαντική για τους Τουρκοκυπρίους.

Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου

Σε ό,τι αφορά στη δράση της Οργάνωσης Γκιουλέν στα Κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί τονίζει ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν έρθει στο επίκεντρο της επικαιρότητας τεκμήρια και στοιχεία σχετικά με τη δράση αυτής της οργάνωσης στο νησί. Ο κ. Ακιντζί διαβεβαιώνει την τουρκική πλευρά ότι θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα από την ηγεσία του. Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι σε τέτοιες στιγμές κάποιοι κύκλοι συνηθίζουν να διαδίδουν αναληθείς πληροφορίες και φήμες. Ο ίδιος ζητά να μην κατηγορηθούν και να ενοχοποιηθούν άτομα δίχως τεκμήρια και αποδείξεις. «Στο βόρειο κομμάτι του νησιού, κάποιοι επιχείρησαν να ενοχοποιήσουν δημοσιογράφους, τους οποίους γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες» αναφέρει ο κ. Ακιντζί.

«Ποιος είναι ο αντίκτυπος του πραξικοπήματος στα Κατεχόμενα; Το τελευταίο διάστημα έχουν λειτουργήσει δεκάδες πανεπιστήμια. Υπάρχουν ανησυχητικές εξελίξεις σε αυτό το πεδίο;» Ο κ. Ακιντζί απαντώντας στο σχετικό ερώτημα διαβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την τουρκική κοινή γνώμη ότι λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του, ο κ. Ακιντζί μιλά και για τον νέο κανονισμό που ισχύει στα τουρκικά αεροδρόμια σχετικά με τις πτήσεις στο «Αεροδρόμιο» της Τύμβου. Διαβεβαιώνει την κοινή γνώμη ότι δεν τίθεται ζήτημα εσωτερικών πτήσεων ανάμεσα στην Τουρκία και στα Κατεχόμενα.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της δημοσιογράφου του CNNTÜRK, ο Μουσταφά Ακιντζί περιέγραψε και την εμπειρία του τη νύχτα της 15ης Ιουλίου. Δήλωσε ότι τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου παρακολούθησε από κοντά τις εξελίξεις στην Τουρκία. «Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν προσέγγισε διπρόσωπα το πραξικόπημα. Έλαβε θέση στο πλευρό της εκλεγμένης κυβέρνησης της Τουρκίας» τονίζει ο κ. Ακιντζί. Ο ίδιος αναφέρει ότι εκείνες τις κρίσιμες στιγμές δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Παρόλα αυτά, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση