ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σοβαρά κενά στην ασφάλεια στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου

Απάντηση της Κομισιόν προς τον ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη

Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν είναι ενήμερη όσον αφορά τις ανησυχίες στην ασφάλεια της αεροπορίας στην Περιοχή Πληροφοριών Πτήσης (FIR) Λευκωσίας λόγω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου και κάνει ειδική αναφορά στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) που διαπίστωσε υψηλό κίνδυνο από την συμπεριφορά της Τουρκίας.

Τα πιο πάνω περιλαμβάνονται σε απάντηση της Κομισιόν προς τον ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ, Σ&Δ) ο οποίος -με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για αεροπορική συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας - έθεσε το ζήτημα της ασφάλειας της ζωής χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών από την αυθαίρετη και παράνομη λειτουργία αεροδρομίου στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και ζήτησε από την ΕΕ να παρέμβει προληπτικά.

Η Κομισιόν επισημαίνει στην απάντησή της την προσπάθεια για εξεύρεση «τεχνικής λύσης στον τομέα της επικοινωνίας» ώστε να διασφαλίζεται ικανοποιητικό επίπεδο ασφάλειας, πράγμα που δεν υπάρχει σήμερα λόγω της παραβατικής λειτουργίας του εν λόγω αεροδρομίου. Επιπλέον, αναφέρεται ότι πρόσφατα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) ανέλυσε τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή και διαπίστωσε την «εξακολούθηση ύπαρξης υψηλού βαθμού κινδύνου», κατάσταση που «δεν είναι, σε μακροπρόθεσμη βάση, βιώσιμη».

Η Κομισιόν επισημαίνει επίσης τις προϋποθέσεις μιας εταιρικής σχέσης με την Τουρκία στον τομέα της αεροπορίας, που περιλαμβάνουν την «επεξεργασία τεχνικής λύσης που να διασφαλίζει την αναγκαία επικοινωνία, έτσι ώστε να κατοχυρώνεται ικανοποιητικό επίπεδο ασφάλειας των πτήσεων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου». Τέλος, σημειώνεται ότι, όπως όλες οι συμφωνίες αεροπορικών μεταφορών μεταξύ ΕΕ και τρίτων χωρών, τυχόν συμφωνία της ΕΕ με τρίτη χώρα (Τουρκία) θα βασίζεται στην αναγνώριση, «εκ μέρους της εκάστοτε τρίτης χώρας, της υποχρέωσής της για ισότιμη μεταχείριση όλων των κρατών μελών κατά την εφαρμογή της συμφωνίας. Κάθε μελλοντική συμφωνία με την Τουρκία δεν θα διαφέρει εν προκειμένω.»

Σε δηλώσεις του ο ευρωβουλευτής Κ. Μαυρίδης σημειώνει ότι «μετά την επίσημη παραδοχή αλλά και διαπίστωση από το πλέον αρμόδιο ευρωπαϊκό σώμα, των ψηλών κινδύνων λόγω της παράνομης λειτουργίας του αεροδρομίου Τύμπου, η ΕΕ καθίσταται εκ των πραγμάτων συνυπεύθυνη για την ασφάλεια χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών λόγω της παράνομης τουρκικής στάσης». Επιπλέον, ο κ. Μαυρίδης απευθυνόμενος σε όσους Κύπριους ή άλλους Ευρωπαίους πολίτες επιλέγουν να χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο, σημειώνει ότι, «πέραν των νομικών και ηθικών ενστάσεων που εγείρονται από την χρήση ενός υπό κατοχή παράνομου αεροδρομίου, τίθενται επίσης σοβαρά ζητήματα κινδύνων για τη ζωή των ιδίων των επιβατών που δεν μπορεί να παραγνωρίζονται, πράγμα που καθιστά και τους χρήστες συνυπεύθυνους».

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X