ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα τρία στοιχήματα του ΔΗΣΥ για τις δημοτικές

Ανατροπή του αποτελέσματος του Μάη, αποφυγή εσωκομματικών και διατήρηση των δήμων του

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στα ανώτατα δώματα της Πινδάρου λίγο πριν από την επίσημη έναρξη των δημοτικών εκλογών. Το κόμμα βλέπει σοβαρά τις επικείμενες εκλογές καθώς το αποτέλεσμα θα κρίνει κατά πόσο οδηγείται με αυτοπεποίθηση στις προεδρικές εκλογές του 2018 ή αν θα τρέξει την προεκλογική Αναστασιάδη με βαρίδια.

Το ζήτημα για το κόμμα είναι να αποφύγει λάθη της προηγούμενης προεκλογικής εκστρατείας, όπως η αργοπορημένη προεκλογική καμπάνια αλλά και ζητήματα όπως τις εσωκομματικές εκλογές που δεν φαίνεται να αποφεύγονται. Με αυτό τον τρόπο θα επιχειρήσει να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερους δήμους έστω και αν αυτό θα επιτευχθεί με ευρύτερες συνεργασίες, παρά με κομματικούς υποψηφίους.

Ζήτημα εσωκομματικών εκλογών

Ήδη από την ερχόμενη βδομάδα, οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλουν το ενδιαφέρον τους στις επαρχιακές γραμματείες. Όπως όλα δείχνουν, σε κρίσιμους για τον ΔΗΣΥ δήμους όπως του Παραλιμνίου, του Στροβόλου και της Έγκωμης υπάρχει συνωστισμός ενδιαφερόμενων δημάρχων προερχόμενων από το κόμμα.

Αυτό θα αναγκάσει τον ΔΗΣΥ να καταφύγει σε εσωκομματικές εκλογές για να αναδείξει τον εκλεκτό δήμαρχο του κόμματος. Όπως αναφέρουν στελέχη έστω και αν το κόμμα προχωρήσει σε ενδοκομματικές εκλογές, αυτό δε σημαίνει πως θα αποτραπεί ο άλλος υποψήφιος από το να καταθέσει την υποψηφιότητά του ως ανεξάρτητος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα άλλωστε ο Δήμος Έγκωμης όπου ο Φοίβος Ζαχαριάδης, νυν δημοτικός σύμβουλος με τον ΔΗΣΥ έχει εξαγγείλει την υποψηφιότητά του ως ανεξάρτητος δήμαρχος απέναντι από τον νυν δήμαρχο του ΔΗΣΥ Ζαχαρία Κυριάκου. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως οι εσωκομματικές έριδες στις τοπικές αλλά και οι πολλοί δελφίνοι ενδεχομένως να οδηγήσουν το κόμμα διασπασμένο σε διαχρονικά συναγερμικούς δήμους.

Αυτό είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα την Πινδάρου, καθώς πέραν του ότι θα πλήξει τα ποσοστά του κόμματος, ενδεχομένως να παρατηρηθούν κινήσεις που έβλαψαν το κόμμα κατά την περασμένη προεκλογική περίοδο.
Πάντως επί του παρόντος, στην Πινδάρου κρατούν χαμηλούς τόνους, ελπίζοντας πως θα βρεθεί εκείνη η χρυσή τομή ούτως ώστε κάποιοι από τους ενδιαφερομένους να κάνουν τελικώς πίσω, χωρίς να αναλάβει το κόμμα, να τους μεταπείσει.

Νικολαϊδης, Λεμεσός και στη μέση Μιχαηλίδης

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ανησυχία προκαλούν στο κόμμα και κινήσεις άλλων στελεχών, όπου αυτόβουλα ανακοινώνουν την επιθυμία τους να κατέλθουν ως υποψήφιοι δήμαρχοι του ΔΗΣΥ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό με τον πρώην βουλευτή Ανδρέα Μιχαηλίδη ο οποίος κατέθεσε επίσημα την πρόθεσή του για τον δημαρχιακό θώκο της Λεμεσού.

Από πλευράς του ΔΗΣΥ αναφέρουν πως η όποια τελική απόφαση θα παρθεί από το Πολιτικό Γραφείο στα τέλη του Σεπτέμβρη υπογραμμίζοντας πως αν το κόμμα κρίνει κατάλληλη μία ευρύτερη συνεργασία σε κάποιοι δήμο, τότε θα το πράξει, ασχέτως αν στελέχη του διακηρύσσουν την υποψηφιότητά τους. Το όλο ζήτημα ωστόσο ανησυχεί τον Συναγερμό, καθώς φαίνεται να προσβλέπει σε μία συνεργασία με τον Νίκο Νικολαϊδη για τον Δήμο Λεμεσού. Αυτό όπως αναφέρουν ενδεχομένως να προκαλέσει εσωκομματικές αντιδράσεις με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν τα ίδια φαινόμενα με το ψηφοδέλτιο των βουλευτικών.

Διατήρηση κύριων δήμων

Το κύριο ζήτημα πάντως για τον ΔΗΣΥ είναι να διατηρήσει όπου και όπως μπορεί την κυριαρχία του σε κύριους δήμους. Ήδη φαίνεται να αντιλαμβάνεται πως η Λάρνακα αποτελεί δύσκολη πλέον περίπτωση, λόγω και του κεφαλαίου Λουρουτζιάτη, αλλά και των αδύναμων υποψηφιοτήτων που μέχρι στιγμής υποβάλλονται στο κόμμα.

Πέραν όμως της Λάρνακας, ζήτημα φαίνεται να τίθεται και σε κατεχόμενους Δήμους, όπως της Αμμοχώστου και της Κερύνειας, καθώς Αλέξης Γαλανός και Γλάυκος Καριόλου αντιστοίχως δεν επιθυμούν να επαναδιεκδικήσουν. Κάτι τέτοιο, προκαλεί ανησυχία στον Συναγερμό και γι αυτό ακριβώς τον λόγο, φαίνεται πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου απέστειλε επιστολή στα κόμματα που να ζητά συναινετικές λύσεις στους Δήμους Αμμοχώστου, Κερύνειας, Μόρφου, Λύσης, Λαπήθου, Καραβά, Λευκονοίκου Κυθρέας και Ακανθούς.

Με αυτό τον τρόπο το κόμμα, ελπίζει πως θα αποφύγει μία συντριπτική ήττα στους κατεχόμενους δήμους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση