ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπαρουτιασμένη η Θεσμών ενόψει Ορφανίδη

Έντονες διαμάχες αναμένονται στην παρουσία του πρώην Κεντρικού Τραπεζίτη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε έντονο κλίμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών στην παρουσία του πρώην Κεντρικού Τραπεζίτη Αθανάσιου Ορφανίδη, επαναφέροντας στην επικαιρότητα αλλά και στο τραπέζι της συζητησης τους λόγους της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στο υπό συζήτηση θέμα της Επιτροπής Θεσμών για τη λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα παρευρεθεί ο πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης Αθανάσιος Ορφανίδης. Ο κ. Ορφανίδης είχε κληθεί και στο παρελθόν να παρευρεθεί στην εν λόγω επιτροπή ωστόσο ζήτησε η όποια κατάθεσή του να γίνει μέσω skype καθώς απουσίαζε στην Αμερική. Έκκληση που αρνήθηκε η προηγούμενη σύσταση της Επιτροπής Θεσμών.

Ακονίζει μαχαίρια το ΑΚΕΛ

Η παρουσία του στην σημερινή συνάντηση αναμένεται να κινηθεί σε έντονους τόνους, με το ΑΚΕΛ να προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στην Κεντρική Τράπεζα για την πτώση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τον ΔΗΣΥ στη διακυβέρνηση Χριστόφια. Ήδη το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο για δριμεία επίθεση απέναντι στον Αθανάσιο Ορφανίδη, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που επέρριψαν τις ευθύνες της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος στον πρώην Κεντρικό Τραπεζίτη.

Σύμφωνα με τα κομματικά πηγαδάκια, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, έχει προετοιμαστεί καταλλήλως για να αντιμετωπίσει τον πρώην τραπεζίτη και να του υποβάλει εκείνες τις ερωτήσεις που θεωρούν ότι θα τον θέσουν προ των ευθυνών. Πέραν του ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ φαίνεται να αντιμετωπίζει με σχετική επιφύλαξη τον Αθανάσιο Ορφανίδη, μετά και από τις δηλώσεις του πρώην τραπεζίτη ότι το κούρεμα θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Στον ΔΗΣΥ, θέλουν με κάθε τρόπο να αποφευχθεί η όποια προσπάθεια εξομοίωσης των πολιτικών της διακυβέρνησης Χριστόφια με αυτή του Νίκου Αναστασιάδη. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που θέλησαν να αποτρέψουν την όποια συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου υπό την προεδρία του Ζαχαρία Κουλία.

Δεν προσκλήθηκαν οι Αξιόγραφοι

Πέραν των πολιτικών χώρων, ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στον Αθανάσιο Ορφανίδη εμφανίζονται και οι κατόχοι αξιογράφων υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες και πρέπει να εξεταστούν. Η Κίνηση Εξαπατηθέντων Καταθετών/ Αξιογράφων, δεδομένου του ότι δεν προσκλήθηκαν να παρευρεθούν στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, απέστειλαν επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη της επιτροπής και ζήτησαν να υπογραμμιστεί η «μεγάλη απάτη των τραπεζών σε ότι αφορά τα αξιόγραφα». Στην επιστολή της ΚΙΝΕΚΑ, υπογραμμίζονται οι βαρύτατες ευθύνες που φέρει η Κεντρική Τράπεζα για την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Η τότε διοίκηση της ΚΤ υπό την ηγεσία του κου Ορφανίδη, απέτυχε να επιτελέσει σωστά τον ρόλο και το καθήκον της σαν εποπτική αρχή, αφήνοντας απροστάτευτους χιλιάδες ανύποπτους και άσχετους με αυτά τα πολύπλοκα επενδυτικά προϊόντα ανθρώπους, στα νύχια των τραπεζιτών. Ήταν η ευθύνη και ο ρόλος πρώτιστα του ίδιου του διοικητή της ΚΤ να φροντίσει και να διασφαλίσει ότι η εποπτικοί μηχανισμοί της ΚΤ θα λειτουργούσαν σωστά και αποτελεσματικά καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή

«Οι δικαιολογίες του τύπου «… ανέθεσα σε συγκεκριμένο λειτουργό αυτή τη δουλειά και δεν ήταν ευθύνη δική μου…» ή «…δεν είχαμε οποιεσδήποτε καταγγελίες μέχρι το 2011 για να περιέλθει σε γνώση μας η απάτη…», είναι φτηνές δικαιολογίες που φανερώνουν ακριβώς την ανευθυνότητα, την ελαφρότητα και την έλλειψη συνείδησης και επαγγελματισμού» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ποινικές ευθύνες

«Που ήταν ο κος Ορφανίδης όταν οι τράπεζες διέθεταν παράτυπα, αντικανονικά, και με ψευδείς παραστάσεις τα αξιόγραφα από το 2008 μέχρι το 2011, έδιναν αβέρτα εικονικά μπόνους στα golden boys, δάνεια με μηδέν επιτόκιο χωρίς εξασφαλίσεις, κλπ; (Όλα αυτά τα λεφτά που προήλθαν μέσα από παράτυπες και παράνομες διαδικασίες, πρέπει να επιστραφούν και να δοθούν στους εξαπατηθέντες καταθέτες/αξιογράφων, για να καλυφθεί μέρος των ζημιών μας. Το υπόλοιπο ποσό πρέπει να καταβληθεί από τρεις φορείς: (α) την.Τρ.Κύπρου, (β) την κ.τράπεζα, (γ) το κράτος)» αναφέρεται στην ανακοίνωση υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες που πρέπει να εξεταστούν.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση